Hvordan dyrke asparges hjemme med suksess

Lurer du på hvordan du kan dyrke de deiligste aspargesene hjemme? Kanskje har du drømt om å høste dine egne friske asparges rett fra hagen? Vi forstår ønsket ditt, og vi er her for å hjelpe deg med å få det til!

Kanskje har du prøvd å dyrke asparges tidligere, men slet med å få dem til å vokse skikkelig? Du er ikke alene! Å dyrke asparges kan være en utfordring, men med riktig kunnskap og tips vil du snart kunne nyte de herlige smakene av hjemmedyrkede asparges.

I denne artikkelen vil vi dele enkle trinn og nyttige råd for å hjelpe deg med å lykkes med aspargesdyrkingen din. Enten du er nybegynner eller har litt erfaring, vil disse tipsene sette deg på rett spor mot en vellykket aspargesavling i hagen din. Klar til å ta dine grønne fingre til neste nivå?

Valg av aspargesorter

Når du skal velge aspargesorter å dyrke hjemme, er det viktig å tenke på dine preferanser og dyrkingsevner. Her er noen vanlige aspargesvarianter du kan vurdere:

 • Grønne asparges: Den mest vanlige typen med en frisk og mild smak.
 • Hvite asparges: Dyrkes under jorden for en mer delikat smak.
 • Lilla asparges: Har en søtere smak enn de grønne variantene.

Noen sorter trives bedre i ulike klima og jordsmonn, så sørg for å velge en sort som passer til din region.

For nybegynnere anbefales det ofte å starte med grønne asparges da de er robuste og relativt enkle å dyrke. Ønsker du variasjon, kan du prøve deg på lilla eller hvite varianter for forskjellige smaksopplevelser.

LES DETTE:  Hvordan få katter vekk fra hagen effektivt og trygt

Husk at valget av aspargesort vil påvirke både høstetidspunktet og smaken, så velg med omhu basert på dine preferanser og lokale forhold.


Grønne Asparges Hvite Asparges Lilla Asparges
Vanlig type Dyrkes under jorden Søtere smak

Forberede jorden

Når du skal dyrke asparges, er det viktig å forberede jorden på riktig måte. Her er noen steg du bør følge:

 • Grav dypt: Aspargesrøttene trenger god plass til å vokse nedover. Grav derfor et hull som er ca. 30 cm dypt og bredt.
 • Fjern ugress: Før planting er det viktig å fjerne ugress grundig. Ugress kan konkurrere med aspargesen om næring og vann.
 • Tilsett kompost: For å gi aspargesplantene en god start, bland inn kompost i jorden før planting. Dette vil bidra til å forbedre jordkvaliteten.
 • Sørg for drenering: Asparges liker ikke våte føtter, så sørg for at jorden har god drenering. Du kan legge til sand eller annet dreneringsmateriale hvis jorden din er tung eller leirholdig.

Planting av asparges

Når du skal plante asparges i hagen din, er det visse trinn du bør følge for å sikre en vellykket vekst. Her er noen nyttige tips for planting av asparges:

 • Velg riktig sted: Finn et solrikt område med god drenering.
 • Forbered jorden:
 • Grave dypt og fjerne ugress grundig.
 • Tilsett kompost eller annen organisk materiale for å berike jorden.
 • Plant på rett tidspunkt: Det anbefales å plante asparges om våren når jorden har begynt å varme opp.
 • Avstand mellom plantene: Sørg for at det er tilstrekkelig plass mellom hver plante for god luftsirkulasjon.

Stell og pleie av aspargesplanter

Når det gjelder pleie av aspargesplanter, er det noen viktige steg du bør ta for å sikre sunne og fruktbare planter. Her er noen nyttige tips:

 • Vanning: Sørg for jevn fuktighet, spesielt i tørre perioder.
 • Ugressbekjempelse: Hold området rundt plantene fritt for ugress som kan konkurrere om næring.
 • Gjødsling: Tilsett organisk gjødsel tidlig på våren for å gi plantene en næringsrik start.
 • Beskjæring: Klipp ned visne stilker om høsten og fjern dem fra bedet.
LES DETTE:  Hvordan lagres glukose i planter? En enkel forklaring

Høsting av asparges

Når det gjelder høsting av asparges, er det viktig å være oppmerksom på noen nøkkelaspekter for å sikre en god innhøsting og smakfulle resultater. Her er noen nyttige tips:

 • Høstetidspunkt: Asparges bør høstes når de når omtrent 18-23 cm i lengde. Det er best å kutte dem rett over bakkenivå med en skarp kniv.
 • Hyppighet: Du kan begynne å høste asparges når planten har utviklet sterke skudd, vanligvis rundt andre eller tredje år etter planting. Unngå overhøsting for å gi plantene tid til å styrke seg.
 • Kontinuerlig høsting: Fortsett å høste regelmessig gjennom sesongen, vanligvis i ca. 6-8 uker, eller til skuddene blir tynne.

Ved å følge disse retningslinjene vil du kunne glede deg over ferske og velsmakende asparges rett fra din egen hage.

Oppsummering

Du har nå lært om valg av aspargesorter, forberedelse av jorden, planting, stell og pleie av aspargesplanter, samt høstingstips. Husk å velge sorter som passer til din region og smak. Forbered jorden godt ved å grave dypt, fjerne ugress og tilsette kompost. Plant aspargesen på et solrikt sted med god drenering, og husk å vanne jevnlig. Hold området fritt for ugress, tilsett organisk gjødsel og beskjær plantene om høsten. Vær oppmerksom på riktig høstetidspunkt, hyppighet og kontinuerlig høsting for å nyte de deilige aspargesene fra din egen hage. Lykke til med å dyrke dine egne friske asparges!

Frequently Asked Questions

Hvilken aspargesort er best egnet for nybegynnere?

Grønne asparges anbefales for nybegynnere på grunn av deres enkelhet og robusthet. De er en flott start for hjemmedyrking.

LES DETTE:  Hvordan plante kattemynte? Tips og triks for en vellykket hage!

Hva bør man tenke på ved valg av aspargesorter?

Ved valg av aspargesorter bør man vurdere høstetidspunkt, smak og tilpasning til regionen man bor i for å sikre best mulig resultat.

Hvordan bør man forberede jorden før planting av asparges?

Forberedelse av jorden inkluderer dyp graving, ugressfjerning, tilsetning av kompost og god drenering for å gi aspargesplantene en sunn start.

Når er det beste tidspunktet for å plante asparges?

Det anbefales å plante asparges om våren når jorden begynner å varme opp, i et solrikt område med god drenering for optimal vekst.

Hvordan bør man stelle og pleie aspargesplanter?

Stell av aspargesplanter inkluderer jevnlig vanning for å opprettholde fuktighet, fjerning av ugress, tilsetning av organisk gjødsel om våren og beskjæring av visne stammer om høsten.

Hvordan bør man høste asparges for best resultat?

Viktige hensyn ved høsting inkluderer riktig høstetidspunkt, hyppig høsting og kontinuerlig innsamling for å sikre friske og velsmakende asparges fra egen hage.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment