Hvordan bruke Kompoststrø?

Hva kan kastes i komposten?

Det meste av frukt- og grønnsaksavfall går i komposten. Det samme gjør kaffegrut, teposer, knust eggeskall, eggkartong, tørkepapir, strimlet papir, papp, gråpapir, strø fra kanin- og hamsterbur, litt aske etter vedfyring, alt vanlig grøntavfall som gressklipp, kvister, greiner og liknende.

Hva kan kompostjord brukes til?

Kompost gir mold- og næringsrik jord

Visne og råtne planter og organisk avfall kan gjennom kompostering gi en moldrik jord, og er en viktig nøkkel til jordforbedring. Mange av de plantene vi selger oppgis ofte å ha behov for nettopp mold- og næringsrik jord.

Hvordan lage en Varmkompostbinge?

I en varmkompost går omdannelsen raskere. Isolasjon, fuktighet og varme sørger for oppvarming og fortløpende nedbryting av komposten gjennom hele sesongen. Beholderen bør være godt isolert med minst 5 cm tykke vegger, og helt tett med lokk. Hvis ikke risikerer du besøk av rotter, mus og fugl.

Hvordan bruke Kompoststrø? – Related Questions

Hva bør man ikke ha i kompostbingen?

Hva kan du IKKE legge i kaldkomposten:
  1. Kjøtt, fisk, fett.
  2. Sitrusfrukter.
  3. Brødskalker.
  4. Tørkepapir.

Hvor lang tid tar det før kompost blir til jord?

I gjennomsnittet bruker varmkompost 3-5 måneder til å bli bruksklar, mens kaldkompost er klar til bruk 1-2 ganger i året. En god tommelfingerregel er at det skal lukte jord når en åpner kompostbingen. I noen tilfeller kan komposten lukte råttent.

Hvordan få fart på komposten?

For å få fart på komposten er det viktig med en god balanse mellom karbon og nitrogen – eller mellom det visne, tørre og det levende, grønne for å si det enkelt. Legg det gjerne i tynne lag og la litt gammel kompost følge med innimellom.

Hvor stor bør en kompostbinge være?

Haugen bør være omtrent en meter høy, en meter bred og så lang som nødvendig. En åpen kompostbinge kan være laget av tre, netting eller plast. Er du plaget av brunsnegler, er det en fordel å ha komposten i en kompostbinge.

Hvordan lage kompost av matavfall?

Matavfall skal komposterast i ein varmkompost. Ein slik kompostbinge er lukka og isolert, og med rett bruk vil komposten halde seg varm nok til å omdanne matavfall til kompost på omlag 2 månadar. Det er viktig at bingen er godt nok isolert til at temperaturen er høg nok for kompostering gjennom heile året.

Er det lov med kompost?

Råvarer til kompostering

Nei, det er ikke lov. Fra virksomheter må kjøkken- og matavfall leveres til et anlegg som er godkjent for å ta imot denne typen avfall.

Hvor kan jeg kjøpe kompost?

Mange lager kompostjord hjemme hos seg selv, men man kan også kjøpe ferdig kompostjord i løsvekt fra et avfalls- og gjenvinningsanlegg som produserer i store volum. Også enkelte hagesentre og butikker selger ferdig kompostjord i sekk eller løsvekt.

Hva er forskjell på kaldkompost og varmkompost?

I en kaldkompost legger du hageavfall og grønt matavfall som epleskrotter og potetskrell. Til dette formålet holder det med en uisolert kompostbinge. En varmkompostbinge må derimot være helt tett med et lokk. Her kan du kaste animalske matrester som kjøtt og fisk.

Hva kan ikke kastes i Bokashi?

Det eneste du IKKE skal legge i bokashibøtta er suppe og annen våt mat, ikke juice og melk og slikt. Det skal ikke bli for vått i bøtta.

Kan man kompostere kaffefilter?

Stort sett all mat kan komposteres. Matavfall, kaffefilter, teposer, husholdningspapir, eggeskall, rekeskall osv. Det er best å ha matavfall av ulike matrester. Unngå derfor mengder av samme type mat.

Kan man ha rekeskall i Bokashi?

Alt av matavfall kan puttes i bøtta, også bein, rekeskall eller avokadostein- og skall. Det eneste den ikke vil ha er væske som juice, melk og suppe. Teknikken går ut på å fermentere matavfallet, og det er fermenteringen som forhindrer vond lukt og forråtnelse i bøtta.

Kan man kaste eggeskall i matavfall?

Dette er matavfall:

Teposer, kaffegrut og filter. Tilgriset husholdningspapir og servietter. Rester av kjøtt, fisk og skalldyr. Eggeskall.

Hvor skal man kaste potetgullposer?

Potetgullposer sorteres som plast eller restavfall.

Hvor kan man kaste gamle dyner?

Dyner sorteres som tekstiler

Klær, sko, belter og tekstiler kan leveres til klesinnsamlingscontainere langs veien og på gjenvinningsstasjoner, eller til bruktbutikker. Tekstiler skal være rene, hele og tørre. Åpenbart tekstilavfall sorterer du fra og leverer som restavfall. Hva er en moderne avfallsløsning?

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment