Hvordan bli kvitt rådyr i hagen?

Slik skremmer du bort rådyr fra hagen
 1. Gamle CD-plater. Å feste gamle CD-plater i et snøre og henge fra for eksempel trær er en metode som kan avskrekke rådyr – refleksjonen skremmer dem.
 2. Bekjempningsmiddel.
 3. Blodmel.
 4. Gult er ikke kult – for rådyrene.
 5. Hønsenetting.
 6. Hvitpepper.
 7. Duftblokkering.
 8. Hår.

Hva er best å fore rådyr med?

Type fôr som kan brukes
 • Fint høy med mye bladmasse og lite strå, gjerne med mye kløver.
 • Tørket sommerløv.
 • Havre , hel eller valset.
 • Ensilert for, silo eller rundballe.
 • Brød/bakervarer, ikke muggent.
 • Grønnsaker- potet/potetskrell, gulrot, andre rotfrukter og kålarter, oppskåret ved lav temperatur.

Hvilke planter får stå i fred for rådyr?

Både narcisser, scilla og perlelomst kan plantes sammen med tulipaner for å holde rådyrene unna. Dersom rådyrene vanker i hagen din, kan du velge planter som de ikke spiser. Blant annet liker de ikke bambus, flere aromatiske urter, solbær og stauder som peon, valmue og lavendel.

Hvordan bli kvitt rådyr i hagen? – Related Questions

Hva er det rådyr ikke liker?

Planter rådyr ikke liker
 • Bartre.
 • Lauvtre.
 • Busker.
 • Stauder.
 • Sommerblomster.
 • Løkplanter.

Hvor høyt gjerde mot rådyr?

Sett gjerde rundt eiendommen eller deler av den. Rådyrene hopper høyt, så det bør være mellom 1,6 og 2 meter høyt hvis det skal holde dyrene unna. En skigard med høye stolper som står tett vil være et godt alternativ.

Hva skyr rådyr?

Salmiakk, blodmel og oasis er et velprøvd triks til rådyr-skremming. Blodmel: Du tar en blanding av 0,4 dl blodmel, 1 liter vann og en liten skvett salmiakk i en bøtte.

Hvorfor skriker rådyr?

Rådyret er det eneste hjortedyret i Norden som bruker slik voldsom lyd. Men hva bruker det den til? Ofte kan man høre lyden når dyret åpenbart er skremt eller vaktsomt. Kanskje det er et alarmsignal for å varsle andre rådyr om en mulig fare.

Når er rådyr mest aktive?

Beste jakttiden er gjerne grytidlig morgen og sent på kvelden. Det er da rådyrene er mest aktive.

Hvilke planter spiser ikke hjorten?

Lukt og smak har mye å si for hjortens matvalg, og sterkt luktende krydderplanter og planter fra løkfamilien vil hjorten ofte holde seg unna. Generelt kan en også si at busker er tryggere å velge enn trær, fordi hjorten ikke så lett klarer å gnage på stammen og skadene begrenses.

Hvorfor spiser ikke rådyr påskeliljer?

Han forteller videre at rådyrene er spesielt glad i tulipaner, men lar påskeliljene stå urørt. – Påskeliljene er giftige for dem, så de vil dem ikke ha.

Hva er Hovedføden til rådyr om vinteren?

Om høsten og vinteren er hovedføden blåbærlyng, men også røsslyng, kvister og knopper beites. Rådyret foretrekker løvtrær som rogn, selje og vier, mens furu og gran kun utnyttes når snøforholdene gjør at lite annen føde er tilgjengelig.

Har rådyr hvit bak?

Eller rettere sagt, halespeilet. Når rådyret blir skremt bretter den ut halespeilet som et signal om fare.

Kan rev drepe rådyr?

Det er ikke unormalt at rev tar rådyr, selv voksne og friske dyr. Det har vi sett mange eksempler på i Rennebu. Undersøkelser både i Norge og Sverige viser at reven tar 1/4 av alle nyfødte rådyrkalver om våren i tillegg til at den tar en del rådyr om vinteren. Rev er en betydelig predator på både småvilt, rådyr og lam.

Hva er rådyr redd for?

2. Lukter og smaker. Eller kjør egg, tabasco, hvitløk og vann i en blender. La biter av oasis ligge en stund og trekke til seg en blanding rådyrene ikke liker lukten av: 1 del blodmel (gjødsel), 2 deler vann og litt salmiakk.

Når på døgnet er det best å lokke på rådyr?

Tidspunkt for lokking av rådyr vil i Norge være fra jaktstart den 10 august og ut måneden. Brunsten på rådyrene begynner i juli og kan være på hell mange steder allerede 10 august. Det vil si at det er fra 10 august og to uker frem som gir best resultat. Etter det vil man gradvis få mindre og mindre respons på lokken.

Hvorfor skriker rådyr?

Rådyret er det eneste hjortedyret i Norden som bruker slik voldsom lyd. Men hva bruker det den til? Ofte kan man høre lyden når dyret åpenbart er skremt eller vaktsomt. Kanskje det er et alarmsignal for å varsle andre rådyr om en mulig fare.

Kan rådyr angripe mennesker?

I mine 17 år i “jeger og fisk” har jeg aldri hørt om at et menneske er blitt angrepet av rådyr. Elg kan angripe, og det er farlig, men rådyr har liten kraft, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og fiskerforbund i Asker.

Når er rådyr mest aktive?

Beste jakttiden er gjerne grytidlig morgen og sent på kvelden. Det er da rådyrene er mest aktive.

Hvor bor rådyr?

Rådyrets viktigste leveområder er i skog og kulturlandskap i lavlandet, men den finnes også i biotoper opp mot skoggrensa i fjellet. Rådyret trives i mosaikklandskap hvor kulturmark og åpne landskap veksler med skog og kratt. Det gir stort utvalg av plantearter og nærhet mellom beiteområder og skjul.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment