Hvor tykk må man støpen være?

Hvor tykk sålen skal være, er avhengig av hva slags belastning den skal utsettes for. Men Normalt vil den være mellom 10-13 cm tykk. For å slippe å legge armeringsnett over hele sålen, kan du bruke ferdigarmert betong.

Hvor tynt kan man støpe?

Hvor tynne dekker kan jeg støpe? «Tommeltottregelen» er å ikke støpe tynnere enn 100 mm. Årsaken er fare for oppsprekking og at betongen «reiser seg- kantreising» i hjørner på dekker. Ved tynnere støp skal man vite hva man gjør og hvordan.

Hvor tykk isolasjon i gulv?

I dag krever Plan- og bygningsloven 20-30 cm isolasjon i gulv, 30-35 cm i tak og 20-25 cm isolasjon i yttervegger i nye boliger. De laveste tykkelsene angir minimumskrav, og betyr at du gjennom en kontrollregning må vise at samlet energibehov ikke overskrider en fastsatt energiramme.

LES DETTE:  Hva er en Spredegrøft?

Hvor tykk må man støpen være? – Related Questions

Er 15 cm isolasjon nok?

I boliger bygget fra 1970 til 1995 ble den vanligste isolasjonen i vegger og tak glassvatt, steinull eller cellulose. Tykkelsen var på 10 cm i begynnelsen av perioden og ble på slutten av 70-tallet økt til 15 cm. I dag ligger kravene på isolasjon i veggene på rundt 25 cm i tykkelse.

Er ny isolasjon bedre enn gammel?

Skal du skifte utvendig kledning på huset ditt, kan det være smart å etterisolere samtidig. Da forbedrer du isolasjonsevnen og hindrer at varmen lekker ut. Det gir lavere energiforbruk. I noen tilfeller vil det være hensiktsmessig å skifte ut gammel isolasjon med ny som har bedre isolasjonsevne.

Skal det være dampsperre i gulv?

Normalt sett vil man ikke bruke dampsperre, men det er fint om det er lufttett. Dette løses enten ved å bruke vindsperre eller plateprodukter med tette skjøter. Sintef byggforsk har anvisning 522.355 for dette temaet.

Hvor mye isolasjon i vegg TEK 17?

Etter dagens forskrifter ( TEK 2017 ) skal det benyttes 20 -25 cm isolasjon i vegg og 30 – 35 cm i tak. Samtidig skal det bygges med svært lite luftlekkasje – maks 1,5 luftvekslinger pr. time som minimumskrav og 0,6 som komponentkrav ( ved 50Pa trykkforskjell ).

Hvordan isolere under gulv?

Slik etterisolerer du gulvet fra oversiden
  1. Åpne gulvet.
  2. Fjern isolasjonen som ligger i gulvbjelkelaget.
  3. Når gulvbjelkelaget er synlig bør du undersøke tilstanden på bjelkene.
  4. Legg ny isolasjon mellom gulvbjelkene.
  5. Legg undergulv.
  6. Du kan gjerne klargjøre for vannbåren varme i forbindelse med at du etterisolerer gulvet.

Hvor mye isolasjon i kjellervegg?

Så langt det er mulig, bør du derfor legge så mye som mulig av isolasjonen på utsiden av kjellerveggen. Byr det på vanskeligheter å komme til utenfra, bør likevel minimum ⅓ av isolasjonen legges utvendig. Ved rom som blir mer utsatt for fukt, som badstue, bad eller vaskerom anbefales minimum ⅔ utvendig isolasjon.

LES DETTE:  Når skal vi stille klokken 2022?

Skal man ha dampsperre i kjeller?

Bruk av dampsperre i veggen anbefales ikke under noen omstendigheter når veggen er under terreng, helt eller delvis. Til utvendig isolering av kjellerveggen kan man bruke drensplater av mineralull, ekspandert polystyren (EPS) med høy densitet, ekstrudert polystyren (XPS) eller skumglass.

Hvordan tørke opp fuktig kjeller?

Slik tørker du ut en fuktig kjeller
  1. Fjern alt av treverk og tepper, etc. Alt som er plassert inntil eller montert på grunnmuren gjør tørkejobben vanskeligere.
  2. Åpne opp alle luker! Frisk luft er din beste venn.
  3. Plasser varmeovn og avfukter i kjelleren.
  4. Kontroller avfukter jevnlig.

Hvorfor bruke knotteplast?

Knotteplastens oppgave er derimot å lage en luftlomme mot veggen slik at fukt og kondens kan fordampe og ledes bort. Knottene eller knastene sørger for at det alltid vil være litt avstand mellom plast og vegg. Derfor er det viktig at knottene på platene vender inn mot veggen når de monteres.

Når skal man ikke bruke dampsperre?

Så i nye hus kan du som hovedregel ikke unngå dampsperre. Nye hus er typisk isolert med 3-500 mm isolasjonsmateriale (for eksempel mineralull), og det er avgjørende for valget av dampsperre. Som en tommelfingerregel heter det at du skal bruke en dampsperre hvis du isolerer med mer enn 200 mm i veggene og taket.

Hvorfor har man dampsperre?

Det skal være dampsperre i taket for å hindre den varme og fuktige inneluften i å møte den kalde luften utenfra i isolasjonen. Hvis det skjer, vil luften kondensere, noe som skaper fukt og dermed risiko for både mugg, råte og fuktskader. Derfor er det viktig å ha en god og helt tett dampsperre i både vegger og tak.

LES DETTE:  Hva er effektivt mot mus?

Hvor langt ned må man grave for å unngå tele?

Så er det bare å grave, men husk å tenke på telesikring slik at du ikke risikerer at frosten om vinteren ødelegger eller løfter fundamentene ut av posisjon. Det er to måter å gjøre det på: Grave til frostfri dybde, som regel mellom 1 og 1,5 meter dypt. Grave 30 – 50 cm.

Skal støperør fjernes?

Rørene må ikke utsettes for fuktighet før støpeprosessen. De skal fjernes 24 timer etter støping, fjernes enklest ved å finne viklekanten og skjære skrått nedover langs denne.

Hvor dypt går frost?

Når du skal grave ut for grunnmur til kjeller, vil du ofte gå 2,5 meter ned og da er du på frost sikker dybde de fleste steder, f. eks. i Lillehammer. Mange andre steder er en meters dybde nok.

Hvor langt ned må støperør?

Støping med støperør

Ett støperør settes oftest ned i bakken og fylles med støp. Ett støperør bør gå så dypt at det står på frostfri grunn, dette varierer hvor i landet du bor og kommunene har oversikt over dette. Man kan også isolere rundt og under røret for ekstra sikkerhet mot tele.

Kan man støpe i flere omganger?

Ved støping av større flater kan det bli behov for å støpe i flere omganger. Sørg da for at hver støp avsluttes med mest mulig rette kanter med grov overflate.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment