Hvor stor bør en kompostbinge være?

Haugen bør være omtrent en meter høy, en meter bred og så lang som nødvendig. En åpen kompostbinge kan være laget av tre, netting eller plast. Er du plaget av brunsnegler, er det en fordel å ha komposten i en kompostbinge.

Hva skal ikke i varmkompost?

Syke planter og plantedeler skal ikke legges i komposten. Modne frø bør heller ikke legges i en kaldkompost. En varmkompost som går skikkelig (og holder mer enn 55 grader i en viss tid) kan håndtere og uskadeliggjøre både frø, rotugress og plantedeler med sykdom.

Hvor skal man plassere kompostbinge?

Hvor skal man plassere kompostbinge? Plasseres på drenerende underlag, gress, grus eller lignende da ansamling av sigevann på bakken vil lukte. Man må se til at luftinntakene i bingen ikke tettes av gress, snø eller jord og lignende.

Hvor stor bør en kompostbinge være? – Related Questions

Kan man ha aske i komposten?

Hva slags avfall kan du kompostere? Treaske fra vedovn, komfyr og kamin, men ikke i for store mengder – maks 2 dl per 100 liter kompost. Strø i stedet asken ut over plenen; der gjør den bedre nytte for seg, siden den motvirker forsuring og mosevekst. Unngå aske fra kull, koks og sigaretter.

Kan rekeskall komposteres?

Kan rekeskall komposteres? Stort sett all mat kan komposteres. Matavfall, kaffefilter, teposer, husholdningspapir, eggeskall, rekeskall osv. Det er best å ha matavfall av ulike matrester.

Hvordan kompostere ugress?

Du kan hjelpe prosessen ved å kutte kvist og kvast i små biter, og vende ofte på komposten. Har du en åpen kaldkompostbinge vil det nok også bli litt ugress i jorda du lager. Når du blander matavfallet med litt strø, omdannes det ved hjelp av mikroorganismer til god jord.

Hvordan lage en kompostbinge?

For å lage en egen kompostbinge i hagen trenger du bare å kjøpe en kompostbinge. Denne kan se ut som en stor netting, og plasseres i en lun og skyggefull del av hagen. Deretter er det bare å fylle den med matrester og hageavfall og la det ligge og omdannes til jord.

Hvordan kompostere avføring?

Husk å grave det litt ned i komposten eller legg en hånd med strø over. I prinsippet kan alt organisk avfall komposteres – også toalettavfall, avføring fra dyr osv. Av praktiske og hygieniske grunner blir det først og fremst kjøkkenavfall, og noe hageavfall, som skal komposteres i den isolerte kompostbeholderen.

Hva er forskjell på kaldkompost og varmkompost?

I en kaldkompost legger du hageavfall og grønt matavfall som epleskrotter og potetskrell. Til dette formålet holder det med en uisolert kompostbinge. En varmkompostbinge må derimot være helt tett med et lokk. Her kan du kaste animalske matrester som kjøtt og fisk.

Hvordan bli kvitt fluer i komposten?

Noen ganger kan det komme spyfluer i komposten som legger egg. Dette kan særlig skje hvis du legger i mye kjøtt- og fiskeavfall. Hvis du oppdager larver og/eller fluer under lokket og på sidene av komposten, kan du helle kokende vann på, da vil du ta knekken på larvene. Gjenta prosessen hvis det kommer flere larver.

Hva kan kastes i kaldkompost?

I en kaldkompost legger du hageavfall og grønt matavfall som epleskrotter og potetskrell. Til dette formålet holder det med en uisolert kompostbinge. En varmkompostbinge må derimot være helt tett med et lokk. Her kan du kaste animalske matrester som kjøtt og fisk.

Hva kan man ikke ha i Bokashi?

Store matbiter kan du godt dele opp litt – da blir det større kontaktflate totalt og prosessen går raskere. Det eneste du IKKE skal legge i bokashibøtta er suppe og annen våt mat, ikke juice og melk og slikt.

Kan man ha rekeskall i bokashi?

Alt av matavfall kan puttes i bøtta, også bein, rekeskall eller avokadostein- og skall. Det eneste den ikke vil ha er væske som juice, melk og suppe. Teknikken går ut på å fermentere matavfallet, og det er fermenteringen som forhindrer vond lukt og forråtnelse i bøtta.

Hvor ofte kan man gjødsle med bokashi?

Du kan gjødsle med bokashivæske blandet i vann både ute og inne, og når blandingen kommer i kontakt med jord, lukter det ikke. Ikke inne heller. Du kan gjerne gjødsle med utspedd bokashivæske (1:100) en gang i uken.

Hvor lenge må bokashi stå?

Hvor lenge skal bøtta stå før den er ferdig fermentert? To uker i romtemperatur. Bøtta kan godt stå lenger, det spiller ingen rolle. Etter de to første ukene, kan du godt sette den ut også – eller oppbevare bokashien i en sekk ute eller inne, mens du venter på våren.

Kan bokashi bøtta stå ute?

Tapp ut bokashivæske

Fermenteringen innebærer også en konservering, så bøtta tåler fint å stå i et år: inne eller ute. Bokashien er nå stabil, og det gjør ingenting om innholdet i bøtta fryser.

Hvor lenge holder Bokashivæske?

Bokashivæske er ferskvare og det beste er å bruke væsken med en gang du har tappet den fra bøtta. Da vil du få mest effekt av bokashivæsken. Kjøleskapet: Tapp væske i tett flaske/glass og bokashivæske har da ca en uke holdbarhet i kjøleskap.

Hva betyr ordet bokashi?

Bokashi er japansk for «fermentert organisk materiale» og er en alternativ metode for kompostering av matavfall som stammer fra Japan og Sørøst-Asia. Bokashi er et alternativ til tradisjonell varm- eller kaldkompostering og baserer seg på fermentering av matavfall for så å kompostere det i jord.

Hva kan ikke komposteres?

Det vi bør unngå å putte på komposten er ifølge Poppe blant annet dette: Bein, hår (bruker lang tid på å kompostere), plast, avføring fra kjøttetende dyr som katt og hund, kattesand(brukt), bleier, farget papir, sprøytede planterester, aske etter kull, store mengder fett. Citrusskall gir lav pH og hemmer nedbryting.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment