Hvor mye koster det å få spotter i taket?

Installasjon av spotter er noe elektrikere må stå for, og spottene koster da gjerne 1.200 til 1.500 kroner per punkt om du skal ha halogenpærer (dette inkluderer oppkobling), mens LED-lys kan koste nærmere 2.000 kroner per punkt.

Er det lov å montere spotter selv?

Privatpersoner kan kun utføre arbeid på det som ikke er en del av den faste elektriske installasjonen. Det vil si utstyr som tilkobles med støpsel i stikkontakt. Du har for eksempel ikke lov til å verken legge, montere eller koble til varmekabler, jobbe i sikringsskapet eller montere downlights.

Hvordan plassere spotter i taket?

Det ser penest ut med downlights som er plassert nærme veggen. Veggen reflekterer nemlig lyset slik at du får du et mykere og mer behagelig lys enn om lampene skinner rett ned i gulvet. I en stue kan det også være fint å tilte downlightsene mot hyller, bilder og andre matte flater for å få den samme effekten.

LES DETTE:  Kan man male plast vinduer?

Hvor mye koster det å få spotter i taket? – Related Questions

Hvordan fordele spotter i tak?

– Velger du justerbare downlights, bør du plassere de i taket 30- 60 cm ut fra veggen. Velger du faste downlights bør du plassere de i taket mellom 25-40 cm ut fra veggen, sier LIllelien. Plasserer du downlights over sittegruppe, alt for langt fra veggen, kan du bli blendet når du sitter eller ligger i sofaen.

Hvor mye lekte ned for spotter?

Hvor mye lekte ned for spotter? For yttertak er denne høyden som regel gitt av gipstykkelsen (oftest 13mm) og høyden på lekten som ligger rett over. Over lekten kommer plasten, og den vil du helst ikke ta hull i. Den minimale høyden for en lekt er 33mm, men ofte brukes 2 tom, altså 48mm.

Hvor plassere spotskinne?

TIPS: både spotlights og downlights fungerer best nær veggen, gjerne 50-60cm ut. Da vil de fungere nøytralt for alle typer møbleringer du ønsker å gjøre i rommet. Elfag-elektrikere kan gi deg gode råd om hvor du bør montere lysene. For eksempel anbefales det ikke å montere over tv, på grunn av gjenskinn.

Hvor tett skal downlights stå?

Montering av downlights bør være 40-50 cm fra veggen. Avstand mellom downlights bør være omtrent 120-150 cm. Planlegg hvor lysbuen skal begynne.

Hvor stor avstand mellom spotter?

Avstand mellom downlights.

120 cm mellom hver downlight. Mørkere områder, f. eks. en vegg med mange bilder eller mørkt interiør krever mer lys og da er det lurt med mindre avstand mellom hvert lyspunkt.

Hvor montere spotter i tak?

Normalt plasseres downlights 30 – 60 cm fra veggen, og det er type downlights som avgjør plasseringen. Det kan være ulik spredning av lyset fra ulike downlights, og det er noen som kan vinkles. Avstanden mellom downlights er ofte 80-90 eller 120cm da dette som regel tilpasses lekter og bjelkelaget i taket.

LES DETTE:  Hvor lenge skal strømmen være borte?

Skal Downlightkabel i rør?

Kabelen skal alltid ligge i rør når den anvendes i 230V downlight-anlegg. Kabelen har flertrådet kobberleder, og kan dermed uten videre enkelt monteres i alle ordinære klemmetyper.

Hvor mye lys pr m2?

Vi anbefaler 100 lumen per kvadratmeter. Så hvis stuen er 20 kvadratmeter, må du ha totalt 2000 lumen. Det sentrale taklyset kan for eksempel bidra til 730 lumen (tilsvarer en vanlig 60-watts pære), mens indirekte bakgrunnsarmaturer avgir 100–200 lumen hver.

Kan alle spotter dimmes?

Det aller første man må huske på er at ikke alle lyspærer eller lysrør kan dimmes. Hvorvidt dimming er mulig avhenger av hvilken forkobling som finnes i armaturen. Lysrør er eksempelvis ikke laget for dimming med vanlig dimmer, og ordinære sparepærer kan heller ikke dimmes.

Blir LED spotter varme?

Siden LED-pærer er så effektive slipper de også ut veldig lite varme, noe som gjør dem mindre brannfarlige. Har du downlights med LED-pærer og erstatter disse med tradisjonelle lyspærer (halogen) kan du risikere at varmebeskyttelsen i installasjonen ikke tar høyde for varmen som utvikles ved bruk av en vanlig pære.

Hvorfor blinker lyset?

Den vanligste årsaken til at LED-pæren din blinker, skyldes krypstrøm. Dette betyr at en liten smule strøm kryper i ledningene til LED-pæren din, selv om den er slått av. I dag er LED-pæren nemlig så effektiv at den vil prøve å slå på seg selv, ved selv svake strømmer.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment