Hvor kan jeg kjøpe misteltein?

Misteltein er strengt fredet, faktisk så er trærne mistelteinen bor i fredet de også og det er altså strengt forbudt å plukke mistelteingrener eller fjerne vertskapstreet. Om du bor i et område hvor misteltein kan trives så må du selv så frøene, du kan ikke kjøpe planter.

Er misteltein giftig?

Misteltein (Viscum album) er en giftig plante. Kontakt Giftinformasjonen (22 59 13 00) dersom barnet ditt har spist mer enn to blader eller 5 bær fra en misteltein.

Hvorfor skal man kysse under misteltein?

I følge tradisjonen er det lov for en mann å kysse en hvilken som helst kvinne som skulle finne på å stå under mistelteinen i julen. Tradisjonen går tilbake til gamle juleblot og fruktbarhets riter der den vintergrønne busken skulle gi menneskene lykke og gjøre folk og fe fruktbare i det neste året.

Hvor kan jeg kjøpe misteltein? – Related Questions

Hva skal man gjøre om man står under en misteltein?

Når en kvinne stod under en misteltein, måtte hun la seg kysse av hvem som helst uten å protestere. Opprinnelig skulle mannen plukke et bær av planten for hvert kyss, inntil det ikke var flere igjen og kyssingen måtte stoppe.

Hvordan lagre mynte?

Mynte bør tørke i solen. Når de er tørre nok, skal de kunne smuldres mellom fingertuppene. Enten kan de henges opp i buketter på kjøkkenet og samtidig være til pynt hvis de skal brukes fortløpende i matlagingen, eller så plukkes bladene av stilkene og legges på hermetiske, gjerne mørke glass for lengre oppbevaring.

Hvordan beskytte planter mot frost?

Dekk til rundt potten med bobleplast, papp, gamle pledd, halm eller hva du ellers har tilgjengelig som gir en isolerende effekt. Det er først og fremst røttene som må beskyttes. Så lenge det er plussgrader, vannes plantene sparsomt, men så snart det fryser til, er det bare å la plantene sove til våren kommer.

Er kristtorn og misteltein det samme?

Noen blander den med kristtorn, kristtorn har røde bær mens misteltein har hvite. Det vokser misteltein i Norge, men ikke særlig mye. Kun rundt Oslofjorden, og visstnok endel i Hortenområdet.

Hvor giftig er kristtorn?

Kristtorn har irriterande plantesaft

Kristtorn (Ilex aquifolium) er ei plante med irriterande plantesaft. Kontakt Giftinformasjonen dersom barnet ditt har ete fleire enn 10 bær. Kristtorn (Ilex aquifolium) er ei plante med irriterande plantesaft.

Er det misteltein i Norge?

Misteltein, eller Viscum album på latin, er i Norge en fredet plante som finnes i områdene rundt Oslofjorden.

Er misteltein rød?

Bærene på misteltein er hvite.

Hvor kommer misteltein fra?

Misteltein er en varmekjær art som i Norge hovedsakelig finnes ved Oslofjorden, men som i de seinere åra ser ut til å være i spredning. Det er nå funn sør til Hvaler på østsida av Oslofjorden og på vestsida er det mange funn sør til Larvik og spredte funn videre til Kristiansand.

Hvem skjøt misteltein?

Loke tilbød seg å hjelpe ham, slik at han fikk gjort ære på Balder han også. Han skulle vise ham hvor han skulle skyte, og han kunne bruke en kvist han hadde med seg. Så tok Höd mistelteinen, løftet buen og skjøt mot Balder, slik Loke viste ham. Skuddet gikk gjennom Balder, og han falt død om.

Hvorfor har vi misteltein?

Når druidene plukket misteltein, la de et hvitt tøystykke ut under treet – slik at ikke mistelteinen skulle komme nær bakken og miste sin kraft. Deretter brukte de mistelteinen ved spesielle ofringer, og de hengte den opp i døråpninger, både som fruktbarhetssymbol og for å verne hjemmet mot onde makter.

Hvem skjøt misteltein mot Balder?

Hod er mest kjent som den blinde æsen som i følge Snorres Edda blir narret av Loke til å drepe Balder ved å skyte en pil laget av misteltein mot han. Mistelteinen er den ene planten som æsene ikke lot avlegge løfte på aldri å skade Balder.

Hva kalles vesenet som slukte Odin?

Krigens gud

Da vil Odin bli slukt av Fenrisulven, men hevnes av sin sønn Vidar.

Hvilken ætt var æsene av?

Æsene, eintal ås (norrønt ás, æsir) var gudeslekta dei fleste av dei norrøne gudane høyrde til. Åsgard fekk namn etter dei. Gudinnene mellom æsene vart kalla åsynjer. Dyrking av æsene kallar me åsatru.

Hvorfor var Loke hos Frigg?

På tronene bak sitter foreldrene Odin og Frigg, foran gir den utkledte Loke en pil av misteltein til Balders blinde bror Hod som tar livet av Balder.

Hva betyr Bivrost?

Bivrost, et ord som går tilbake til norrøn tid, med røtter i en 1000 år gammel viking legende om nordlyset. Vikingene kalte nordlyset “bivrost” – direkte oversatt betyr det “bevrende bro”. De trodde nordlyset var broen for gudene mellom Midgard og Åsgard.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment