Hvor kald temperatur tåler tomatplanter?

Det kan selvfølgelig bli kaldt igjen, men noen sjanser må vi bare ta. De fleste typer tomatplanter vil helst ikke ha temperaturer under 12 grader. Det er stort sett ikke mulig å etterleve i Norge.

Hvor lenge kan tomater stå ute?

Når nattetemperaturen holder seg rundt 8 grader eller mer, kan du sette ut tomatene i et drivhus eller på en beskyttet, solrik plass ved husveggen. Venn tomatplantene til utelivet ved å la dem stå ute bare noen timer om gangen i to til fire dager.

Kan man dyrke tomater innendørs?

For innendørs dyrking er det definitivt mest praktisk med små tomatplanter som gir små tomater. Dersom du vil dyrke tomater også i vinterhalvåret, eller bor i en del av Norge med kort vekstsesong og lave sommertemperaturer, kan det være fint å prøve å dyrke tomat i vinduskarmen innendørs.

Hvor kald temperatur tåler tomatplanter? – Related Questions

Skal tomatplanter stå i solen?

Tomater modner i solen, så velg en solrik og varm plassering i le. Et drivhus er det beste stedet å la tomatene vokse på, men flere sorter kan altså også dyrkes utenfor drivhusets fire vegger. Vann regelmessig, du kan se at bladene henger dersom tomatplanten blir for tørr.

Er det for sent å så tomater i mai?

Uansett er det lite sannsynlig at du kan sette ut tomatplanter før etter 17. mai. Det må i hvert fall være minst 10-12 grader gjennom hele døgnet.

Hvordan modne tomater innendørs?

Et annet alternativ er å høste de umodne tomatene og la dem modne innendørs. Pakk dem inn i avispapir og legg dem oppe på et skap eller et annet varmt sted med ca. 18–20 grader. Etter noen dager skal tomatene bli røde.

Hvordan så tomater inne?

Tomatfrø såes innendørs på våren hvor de drives frem (for-kultiveres) før det flyttes ut permanent eller i kalddrivhus eller på friland. Frøene har høy spireprosent, man trenger ikke mange frø for å få en plante. Jeg sår alltid 2 frø for å få en plante, men i nesten alle tilfeller, spirer begge frøene.

Hvor mye sol trenger tomater?

Sett tomatene ut på et beskyttet sted med mye sol – tomatplanter elsker sol og varme! Drivhus er selvfølgelig det beste, men et vindstille, solrikt hjørne i hagen eller på terrassen fungerer også. Hvis du har tomatene i drivhus – la døren stå åpen på sommernettene for å lufte.

Hvordan dyrke grønnsaker inne?

Vinduskarmer, kjøkkenbenker, pidestaller og bord – alle overflater hvor du kan sette en plantelampe over er perfekte om du vil dyrke grønnsaker inne. Det er ikke vanskeligere enn å dyrke ute, og det er stor stas å kunne plukke egne agurker og annet når snøen fortsatt ligger hvit utenfor vinduet.

Hvilke grønnsaker tåler frost?

Grønnsaker som definitivt pleier å takle en eller flere frostnetter er for eksempel: salat, spinat, new zealandsk spinat, rødbeter/rødbetblader, gulrot, svartrot, poteter, pastinakk, havrerot, rotselleri, purre, kålhoder, grønnkål, broccoli, kinakål, persille, vintersalat og vinterportulakk.

Kan man dyrke salat inne om vinteren?

Salat er ikke av de mest lyskrevende vekstene, men hvis du sår midt på vinteren bør du bruke ekstra lys. Det er energikrevende for plantene å lage grønne blader, derfor sår vi salat i gjødslet jord og bruker ekstra vekstlys. Vi pleier å la plantelyset stå på døgnet rundt, både på salaten og tomatplantene våre.

Hvilke grønnsaker kan ikke plantes sammen?

Unngå å plante sammen grassløk, hvitløk, purre og løk. Klatre/stang/prydbønner og gul/rødbeter virker hemmende på hverandres vekst.

Kan agurk og tomat stå sammen?

Det er ofte frarådet å dyrke tomater og agurk i samme drivhus, og mange hobbydyrkere viser til dette “gartner-tipset” og følger rådet uten å mukke. Verre blir det når dette frarådes nybegynnere på sosiale medier som tar dette for god fisk og ikke engang prøver å dyrke begge disse favorittene sammen.

Kan tomat og paprika stå sammen?

Asparges, tomat, aubergine, og løk fremmer veksten til paprika hvis de er i samme kasse. Gulrot gir paprikaen ekstra god aroma. Rødbetenes venner. Blomkål, brokkoli og annen kål samt løk trives med beter.

Hva er lettest å dyrke?

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke grønnsakene direkte fra hagen eller plantekassen.

Hva kan man dyrke om vinteren?

Her er de 10 beste grønnsakene du kan dyrke om vinteren, uansett hvor du bor:
  • kål.
  • Spinat.
  • Salat.
  • Kål.
  • Grønn løk.
  • Gulrøtter.
  • Rødbet.
  • Reddiker.

Hvor mange pallekarmer til gulrot?

Lag groper og legg frø utover på rekker. Passende avstand er 3-4 cm mellom hver plante. Står gulrøttene for tett kan de bli ganske små. En normal pallekarm får plass til 4-5 lange rekker med gulrot.

På hvilke måter kan planter spre frø?

Siden planter oftest er fastsittende, er frøet plantens mulighet til å etablere seg et nytt sted. Frø kan spres med vind, vann og dyr – og til og med skytes ut fra planten! Tatt av vinden.

Hvor mye vann skal frø ha?

Når frøene er sådd må man vanne godt, men de skal ikke stå og bade i vann. Det er viktig med god drenering sånn at overflødig vann renner ut. For mindre frø som har et tynt jorddekke er det bedre å bruke en sprayflaske og dusje forsiktig, eller å vanne fra bunnen ved å dynke dem ned i vann.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment