Hvilken varmekabel trenger jeg?

Har man lov til å legge varmekabler selv?

Mange tror de kan spare penger på å legge varmekablene selv, for deretter å be en elektriker om å koble det til det elektriske anlegget i huset. Ikke-faglærte har verken lov å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler. Det er bare fagfolk som kan gjøre dette.

Hva er forskjell på varmefolie og varmekabler?

Varmematter er varmekabler som er festet på en matte som gjør jobben enklere. Varmefolie tar mer og mer over for varmematter, men fordelen med matter er at de kan legges i flytende masse som flislim og støp. Det kan du ikke med folie.

LES DETTE:  Når kan man behandle impregnert treverk?

Hvor langt skal varmekabel ligge fra vegg?

Varmekabelen skal uansett legges minimum 3 cm fra ferdig vegg for å sikre at det er tilstrekkelig støpemasse mellom kabelen og varme- hinder (veggen).

Hvilken varmekabel trenger jeg? – Related Questions

Hvor mye strøm trekker en varmekabel?

Varmekabler forbruker vanligvis mellom 60 og 80 watt per kvm., avhengig av typen kabel og strømstyrken som brukes. Effektbehovet vil også avhenge litt av hvor godt isolert bygget er og hva som befinner seg under gulvet.

Hvor mye koster det å legge varmekabel?

Pris for å legge varmekabler ligger vanligvis på ca. 1000kr per m2. Prisen avhenger av hvor stort rommet er, og hvor mye watt man bruker per kvm. Jo større rommet er jo lavere vil prisen være per kvm.

Hvor dypt skal varmekabler ligge?

Ved konvensjonell støp (C25) gjelder normalt 5 cm overdekking av kabel eller minimum 2 cm hvis gulvkonstruksjonen er slik at det ikke kan oppstå sprekkdannelser. Ved konvensjonell støp er det viktig at det blir lagt ned armeringsmatter.

Hvordan beregne avstand på varmekabel?

Dersom varmekabelen blir montert med korrekt senteravstand, vil den dekke hele det planlagte arealet. Senteravstanden kan enkelt finnes ved å dele nettoarealet på kabellengden og gange med 100. Resultatet blir da uttrykt i cm.

Hvor tett kan varmekabler ligge?

Dersom varmekabelen skal støpes i tradisjonell betong skal den overdekkes med 30-50 mm. Minimum varmeledningsevne ved bruk av betong, skal være 1,0 W/mK. Minimum varmeledningsevne ved bruk av støpemasse med maksimum tykkelse 3 cm, skal være 0,6 W/mK.

Skal varmekabler stå på hele tiden?

Mange fyrer for kråka om våren og sommeren. Nå er det tid for å skru varmen ned eller helt av. – Mange lar varmekablene stå på 28 grader året rundt. Det er helt unødvendig, både for lommeboken og for miljøet.

Hvor lang levetid har varmekabler?

Varmekabler har en estimert levetid på 50 år, forutsatt at varmekabelen er riktig lagt i gulvet, sier Skau. Har man en gammel bryter hvor instillingen angir styrke 1-2-3 (regulerer wattstyrken), bør man vurdere å bytte denne.

Kan man legge varmekabler oppå fliser?

Varmekabler har en omtrentlig levetid på 20 år, så om rommet nærmer seg denne alderen bør du vurdere å legge nye. Nye varmekabler kan i såfall legges direkte oppå de gamle flisene.

Kan man legge varmekabler på sponplater?

Viktig med riktig underlag

For å sikre gulvvarme på 130-150W per kvadratmeter, som er normalt i kjeller og på bad, bør underlaget være av ubrennbart materiale som betong eller gips. Dersom underlaget er brennbart, som for eksempel sponplater, skal man ikke gå noe særlig høyere enn 60W per kvadratmeter.

Hvor lang tid tar det før gulvet blir varmt?

Det kan ta opp til 12 timer før gulvet når riktig temperatur. Men dette varierer i forhold til hvor mye støp som ligger rundt varmekabelen.

Kan man ha varmekabler under laminat?

Alle gulv, laminat, parkett eller vinyl kan fint legges på varmekabler, men overflatetemperaturen må ikke overstige 27 grader C. Anbefalt effekt mellom 40-50 w/m2, med en overflatetemperatur på 23-24 grader C, og at varmeanlegget varmer jevnt over hele flaten.

LES DETTE:  Er A takstoler selvbærende?
Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment