Hvilke trær kan man ha i hagen? Finn de beste valgene nå

Lurer du på hvilke trær som passer best i hagen din? Kanskje du drømmer om en frodig og innbydende uteplass, men er usikker på hvilke trær som vil trives best der?

Det er ikke alltid lett å velge riktig type trær til hagen din. Kanskje du har opplevd at noen trær ikke trives eller vokser som forventet.

I denne artikkelen vil jeg dele nyttige tips og råd om hvilke trær som passer best til ulike hager, slik at du kan skape din drømmehage uten bekymringer.

Populære trær for norske hager

Når du velger trær til hagen din, er det viktig å tenke på klimaet i Norge. Her er noen populære alternativer som vanligvis trives godt i norske forhold:

 • Lønnetrær: Disse trærne kommer i ulike størrelser og former, og mange arter har vakre høstfarger. Et godt valg for en fargerik hage.
 • Frukttrær: Epletrær, plommetrær og kirsebærtrær kan ikke bare gi deg deilige frukter, men også bidra til et flott utseende i hagen.
 • Grantrær: For en mer tradisjonell julestemning kan et gran tre være et sjarmerende valg. Husk at grantrær krever litt ekstra pleie.
 • Bjørketrær: Med sine karakteristiske hvite stammer gir bjørketrær en unik atmosfære til enhver hage. De er også hardføre mot kalde vintre.

Husk at det beste treet for din hage vil avhenge av faktorer som plassering, jordtype og ønsket utseende. Ta gjerne kontakt med lokale gartnere eller planteskoler for mer spesifikk veiledning basert på ditt område.

LES DETTE:  Slik får du humler til hagen din - Nyttige tips og triks

Små trær for små hager

Når du har begrenset plass i hagen, er det viktig å velge trær som passer proporsjonalt. Her er noen tips og anbefalinger for å finne de perfekte små trærne for dine små hager:

 • Blodlon (Acer palmatum): Et vakkert lønnetre med delikate blader og flotte høstfarger. Passer godt i mindre hager grunnet sin kompakte størrelse.
 • Kirsebærlaurbær (Prunus laurocerasus): Et tettvoksende buskaktig tre med mørkegrønne blader som egner seg godt som hekk eller prydtre i små uterom.
 • Dverggran (Picea abies ‘Nidiformis’): En liten variant av grantrær, perfekt for julestemning i små hager uten å ta opp for mye plass.

Ved å velge disse små trærne tilpasset dine begrensede omgivelser, kan du skape en vakker og funksjonell utendørs oase – selv på et lite areal.

Storvokste trær for store uteplasser

Når du har en stor uteplass, kan store trær virkelig bidra til å skape et imponerende og luksuriøst utemiljø. Disse trærne kan gi skygge, privatliv og en sterk visuell påvirkning. Her er noen gode alternativer for store hager:

 • Eiketrær: Med sine kraftige stammer og brede kroner er eiketrær ideelle for store uteplasser. De tiltrekker seg også dyreliv som ekorn og fugler.
 • Asketrær: Asketrær er kjent for sin majestetiske høyde og frodige løvverk. De gir god skygge om sommeren og vakre farger om høsten.
 • Kastanjetrær: Disse trærne har vakre blomster om våren og tette blader som gir god skjerming. Kastanjetrær er flotte samlingspunkter i hagen.

Husk at det er viktig å vurdere plassering nøye når du planter store trær. Sørg for at de får nok rom til å vokse fritt uten å skape problemer med røtter eller grener senere.

LES DETTE:  Hvordan dyrke broccoli: Gode tips for sunn vekst og høsting
Tretype Maksimal Høyde
Eik 25-35 meter
Aske 20-30 meter
Kastanje 15-25 meter

Trær som tåler nordisk klima

Når du velger trær til hagen din i Norge, er det viktig å tenke på klimaet de må tåle. Her er noen populære alternativer:

 • Grantrær: Disse trives godt i nordiske klima og kan skape en koselig julestemning.
 • Lønnetrær: Med vakre høstfarger er lønnetrær et flott valg for norske hager.
 • Bjørketrær: Deres karakteristiske hvite stammer gir en unik atmosfære og er godt egnet for vårt klima.

Det er viktig å velge trær som ikke bare ser vakre ut, men også kan overleve og trives i det nordiske været. Ved å fokusere på arter som naturlig finnes i lignende områder, kan du sikre at hagen din forblir vakker år etter år uten unødvendige bekymringer.

Konklusjon

Du har nå fått innsikt i hvilke trær som passer best i ulike norske hager, spesielt med tanke på det nordiske klimaet. Med grantrær, lønnetrær og bjørketrær som anbefalte valg, kan du skape din drømmehage uten bekymringer. Husk å velge trær som ikke bare er vakre, men også tilpasset det tøffe været i Norge for å sikre langvarig skjønnhet i hagen din. Nå er det din tur til å ta avgjørelser basert på dine preferanser og hageforhold. Lykke til med hageprosjektet ditt, og husk at valget av trær kan virkelig gi hagen din et unikt og vakkert preg.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke typer trær er best egnet for hager i Norge?

Grantrær, lønnetrær med vakre høstfarger og bjørketrær med hvite stammer er ideelle valg for norske hager.

Hva bør man tenke på når man velger trær til en hage?

Velg trær som ikke bare er vakre, men også tåler det nordiske klimaet for langvarig skjønnhet i hagen.

LES DETTE:  Hvordan dyrker man kålrot i hagen? Gode råd og tips

Hvilke trær tåler godt det nordiske været?

Grantrær, lønnetrær og bjørketrær er kjent for å trives godt i det nordiske klimaet.

Hvordan kan jeg skape min drømmehage uten bekymringer?

Følg rådene i artikkelen og velg trær som passer til det nordiske været for en vakker hage uten bekymringer.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment