Hvilke planter kan toppes?

Ettårige klatreplanter skal toppes. Hvis det begynner å komme små blader/skudd ut mellom blad og stilk, kan planten toppes (uten at det nødvendigvis trengs). Markblomster toppes ikke. Klassiske stauder toppes normalt ikke.

Når skal man toppe chili?

Hvis du skal toppe plantene dine er det best å gjøre dette før det kommer blomsterknopper. Jeg pleier å vente til frøplantene har fått ca. tre bladpar over frøbladene, men det går fint an å toppe planter som er større også. Det virker skummelt å skulle skamfere de små plantene på denne måten.

Hvordan få en fyldig Coleus?

Coleus er enkel å ta stiklinger av – bare klipp av en stilk eller to og sett de i små vaser med vann til de får røtter – så kan du plante de i jord. Som hos en del andre planter, vil det at du klipper den ned faktisk føre til mer vekst – planten vil óg buske seg og bli kraftigere, mer robust og enda finere.

Hvilke planter kan toppes? – Related Questions

Hvorfor toppe Coleus?

Slik steller du Coleus

Dette er viktige elementer for å få en sterk plante med kompakt vekst og vakre farger på bladene. Praktspragle dyrkes primært for bladene skyld, og mange opplever blomstene som ruskete og uryddige. Ved å toppe planten vil vi få flere sideskudd og samtidig fjerne blomsteranlegg.

Hvorfor mister Coleus farge?

Planten trives aller best når den får stå luftig og lyst. Jo mer lys den får, jo flottere blir fargene. Men den skal helst ikke stå for lenge i direkte sol – da kan bladene bli svidd. Du kan med fordel bruke blomsterjord når du planter praktspragle.

Hva gjør man med Coleus på vinteren?

Bare pass på at du ikke planter den ut før frosten har sagt takk for seg. Coleus tåler ikke kulde; vinter og tidlig vår må tilbringes i vinduskarmen eller på stuebordet.

Hvor ofte skal Coleus ha vann?

Coleus trenger vann flere ganger i uken, den trenger næring ila vekst sesongen og den tåler best halvskygge. Coleus trives godt inne og ute.

Hvordan få Coleus til å overleve vinteren?

Praktspraglene/Coleus overvintres over 10 grader. De liker seg best i et vindu. En plante eller to overvintrer ofte greit i et sørvindu på vinteren, men plantene vil bli medtatte da det blir alt for lite naturlig lys ute på vinteren.

Skal Coleus ha gjødsel?

Akkurat som oss mennesker trenger coleus næring for å holde seg sunn og frisk. Så lenge jorden den står i er nokså ny, finnes det nok næring der. Organisk, flytende gjødsel er å foretrekke. Fra mars til september kan du tilføre dette 2-3 ganger per måned.

Hvor ofte vanne Coleus?

Hvor ofte? I sommerhalvåret er coleus tørst og vil helst ha vann hver dag. Jo mer sol den får jo sterkere farger får den, og jo mer tørst blir den. Mange tåler å stå i direkte sollys hele dagen bare den får vann, mens mange må få sin tid i skyggen for å ikke bli kokt.

Hvordan ta vare på Coleus om vinteren?

Praktspraglene/Coleus overvintres over 10 grader. De liker seg best i et vindu. En plante eller to overvintrer ofte greit i et sørvindu på vinteren, men plantene vil bli medtatte da det blir alt for lite naturlig lys ute på vinteren.

Kan Coleus få blomster?

Har du god tålmodighet lar du blomsten blomstre helt ferdig, da får du enda flere frø. Men som du ser over er ikke dette nødvendig. Legg frøene oppå fuktig jord og legg gjerne et plastlokk, eller tre en brødpose over, for å holde på fuktigheten, og sett det så lyst som mulig.

Kan Praktspragle stå ute?

Får du ikke nok av planter med dekorative blader? Se opp for coleus; en fargesterk favoritt som pynter opp både ute og inne. Coleus, eller praktspragle, er en trendy og dekorativ plante. Den finnes i mange farger med forskjellige bladtegninger.

Hvordan få frø av Coleus?

Så frøene i såjord, dekk lett med vermiculite. La potten trekke opp vann nede i fra, slik at jorden blir fuktig. Spirer etter 10-14 dager ved 18-22 grader. Når de først spirer er alle plantene grønne, men de vil få bladfarger så fort de blir større.

Er Coleus spiselig?

I tropene dyrkes Coleus tuberosus, som har spiselige, underjordiske knoller. Noen arter er prydplanter med flekkete blad og vakre blomster. Disse kalles gjerne spragle, for eksempel praktspragle (latinsk navn: Coleus blumei), som i kultur har frembrakt en rekke former og hybrider.

Hvordan klippe stikling av Coleus?

Finn et egnet skudd, med to bladpar. Klipp rett over et av bladparene, slik at det står igjen blader helt øverst på grenen du tar stiklingen fra. Fjern de nederste bladene på stiklingen. Vips, så er stiklingen klar til å settes i vann – eller plantes rett ut i en potte med jord.

Hvor stor kan en Praktspragle bli?

Ompotting: Vokser den fritt kan den bli opptil 1m. Gi planten potte med god plass til røttene og pott om til større potte 1 gang om året eller annethvert år (om våren). Vanning: Liker litt mer vann enn andre grønne planter.

Er Lyng farlig for katter?

Vanlige, giftige husplanter:

Lyng. Hyacinth. Påskelilje. Amaryllis.

Hvordan ta avlegger av Spragle?

Bare klipp av en stilk eller to og sett dem i små vaser med vann i kort tid etter, til de får røtter. Så kan du plante dem rett i jorda. Du trenger ikke bekymre deg for at den opprinnelige planten tar skade. Å ta stiklinger fremmer faktisk veksten og gjør den mer robust og sterk.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment