Hvilke gulvlister skal jeg velge?

Bestem om listene skal følge gulv eller vegg

Ta stilling til om listene skal være en del av gulvet eller veggen. Dette handler om smak og behag. Skal listene følge veggen, kan det være fint å bruke en dypere nyanse av veggfargen. Du kan også velge å la listene være en kontrast, slik at de fremheves.

Hvorfor har man gulvlister?

Gulvlistene sørger for å sikre en pen og rengjøringsvennlig overgang mellom gulv og vegg. Samtidig beskytter de også veggen mot de verste støtene fra støvsugeren. Gulvlistene bidrar til å gi et rom karakter. Det gjøres gjerne med profilerte lister, som fås i forskjellige høyder.

Skal gulvlister gjæres?

Montere gulvlister

Listverk som er bredere enn 50 mm skal spikres i begge ender og ha maks 60 cm avstand mellom hver spiker. (Ved bruk av spikerpistol anbefaler vi 50mm.) Ved listing av utvendige hjørner skal listens bakside være like lang som veggen, men listen må gjæres motsatt vei.

Hvordan ta av gulvlister?

Det viktigste du gjør for å demontere listene uten å skade dem, er å være forsiktig og å bruke riktig verktøy. Et godt tips til verktøy er et stemjern som du banker forsiktig ned mellom vegg og list og deretter bruker til å vippe listen forsiktig av med.

Hvilke gulvlister skal jeg velge? – Related Questions

Hvilken farge skal gulvlister ha?

La listene følge fargen på veggen. Velger du å male gulvlistene i samme farge som veggen vil rommet oppleves mer harmonisk og helhetlig. Dette gir et pent uttrykk med færre inndelinger og dermed et mer helhetlig rom.

Hvor mange strøk på lister?

Mal to strøk for best resultat. Mal umalt listverk med et strøk grunning og deretter to strøk maling. Fjern maskeringstapen før siste strøk er tørket.

Hvordan slipe lister?

Vask listene med egnet rengjøringsmiddel uten såpe, for eksempel Husvask fra Jotun. Slip lett over listene med en fint pussepapir 120-180 for å bli kvitt fiberreisning. Tørk bort støvet med en tørr mikrofiberklut. Masker for å unngå søl, og velg riktig maskeringstape!

Hvor lenge skal lister akklimatiseres?

La treet akklimatisere seg

Listene bør derfor akklimatisere i minst 48 timer i romtemperatur før legging, for å unngå at de krymper etter at de er montert.

Hvordan male gamle lister?

For at malingen skal få god dekkevne og best holdbarhet bør du male minst to strøk. TIPS! Start et stykke inn på listen, da unngår du at malingen samler seg opp og begynner å renne. Unngå å starte malingsstrøket i hjørner, hvor det er vanskelig å dra malingen pent utover.

Kan man lime gulvlister?

En stor fordel med å bruke lim til montering av for eksempel lister er at du slipper å sparkle spiker- eller skruehull i etterkant. Metoden egner seg spesielt godt til festing av lister på vegger i harde materialer som betong, der alternativet som regel er å bruke plugg og skruer eller betongspiker.

Hvordan fjerne lister som er limt?

Når de skal skiftes ut, har du utfordringen med å få limet til å slippe taket. Prøv først knepet med å varme opp listen, og dermed limet, med en hårføner eller varmepistol mens du trekker av listen. Virker det ikke, må du dra av listen og eventuelt fjerne limrester med et løsemiddel eller slipepapir etterpå.

Hvilken maling brukes på lister?

Velg riktig maling til overflaten

En maling med høy glansgrad er mer robust mot berøring og gir et lekkert resultat på glatte overflater. Derfor anbefales ofte maling med høyere glansgrad enn 30 ved maling av listverk. En blankere finish på listverk skaper også fin kontrast mot en vegg malt i mattere glansgrad.

Hvordan feste tynne lister?

Er det tynne lister eller eik bør de for-bores for å unngå at de sprekker. Benytt gjerne en stift lik som dem du skal feste med, som bor. Knip av hodet på stiften med en tang slik at du får festet den korrekt i drillen.

Hvor lang dykkert til lister?

En fin størrelse på dykkerten er 1,2 mm tykkelse og 40 mm lengde. Når du skyter med dykkert så skyter du parvis hver 30 cm. Bruk gjerne en lengre kloss som du presser gulvlista ned mot gulvet med, før du setter den fast. Dette for å minimere eventuelle glipper mellom gulv og gulvlist.

Hvor tett skal lister spikres?

Vi anbefaler at lengden på spikeren er tre ganger tykkelsen på listen. Ved bruk av spikerpistol anbefaler vi 50mm. Velger du å spikre en hvit list bør du velge en hvit spiker og at du i tillegg til å spikre limer skjøtene med trelim.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment