Hvilke blomster liker humlene best?

Lavendel – ikke bare en favoritt blant sommerfugler, men også blant bier og humler. Trives solrikt og blomstrer lenge. Timian, rosmarin og salvie – krydderplanter som bier og andre pollinatorer liker.

Hva bor humler i?

Humler
Familie:Langtungebier
Gruppe:Apinae
Antall arter:Mer enn 250 i verden 35 i Norge
Habitat:skog, mark, åker, eng og hager hvor humlene finner egnede blomsterplanter med nektar og eller blomsterstøv.

Hvordan få humler til å trives?

Plant for pollinatorer

Særlig hageblomster i byer er viktige matkilder for humler, bier og andre insekter. Ved å plante planter med mye nektar og pollen som blomstrer gjennom hele sesongen legger du til rette for at de pollinerende insektene får mat gjennom hele sommeren.

Hvilke blomster liker humlene best? – Related Questions

Hvordan hjelpe slappe humler?

Sukkervann lager du ved å blande halvt om halvt sukker og lunken vann. Når du lager sukkervann lager nektar for humlene. Om du har blomster i nærheten kan du også plukke en blomst å gi den til humla slik at hun får drukket nektar.

Skal man klippe ned humle?

Humle tåler godt beskjæring, men trenger ingen regelmessig beskjæring. Visne stengler fra fjoråret bør fjernes. Humle er en frodig plante som må »temmes» nå og da. Beskjæring kan skje hele sommeren.

Hvorfor dør så mange humler?

Humlene ser ut til å sulte i hjel, dø av alderdom eller ende som fuglemat. En mer spennende teori er at humla blir avhengig av koffein fra trærne. Hvert år blir massevis av døde humler funnet under blomstrende lindetrær i byer og bynære strøk.

Er humler aggressiv?

Humlene er fredelige insekter som gjør stor nytte for pollinering av planter, men plages de, så kan de stikke som bier og veps.

Hvor sover humler om natten?

Vårens store humler er dronninger, alle sammen. Nå sover de sin tornerosesøvn nede i bakken. I en liten hule, ikke større enn en drue.

Hva liker humlene?

Blomsterende eple-, kirsebær-, pære- og plommetrær er snop for humler og bier. Flere trær i hagen gir også mer fugleliv. Hvis du har selje, rogn, eller hagtorn i hagen, så la dem få stå. Seljen blomstrer tidlig på sommeren, noe som bra for pollinatorene.

Hvilke planter liker humlene?

Alle planter i bildet over er humlefavoritter og er blant de jeg omtaler nedenfor.
  • Lavendel. Lavendel er høyt elsket av mange for sin vakre farge og duft.
  • Forglemmegei. Søt og villig og rimelig i innkjøp.
  • Kjempbeverbena.
  • Klokkeblomster.
  • Pyntekorg, cosmos.
  • Sjokoladecosmos.
  • Jordbær.
  • Gyldenlakk.

Når på året dør humlene?

Før høsten klekkes også hanner og nye dronninger. De parer seg, og både den gamle dronningen, hannene og alle arbeiderhumlene dør når høsten kommer, mens dronninghumla overvintrer til våren.

Hva gjør humlene om vinteren?

Om høsten dør de gamle dronningene og det blir produsert nye dronninger. Etter at de nye dronningene har paret seg med dronene går de i vinterdvale, som oftest i et hull i bakken. Kroppsvæsken til humlene (hemolymfen) fungerer litt som kjølevæske om vinteren, slik at de ikke fryser til is.

Kan humla stikke flere ganger?

Fakta om humler

Humler stikker sjelden, men hunnene og arbeiderne har stikkebrodd. Hannene mangler dette. En humle kan, i motsetning til en honningbie, stikke flere ganger.

Hvem spiser humle?

Fugler unngår som regel humler på grunn av giftbrodden, men særlig tornskate, vepsevåk og fluesnappere kan ta humler. Det er også observert at meiser, stær og steinskvett har tatt humler. Grevling, mår, mink, rev og spissmus kan også ta humler. Grevling og bjørn er også kjent for å grave opp humlebol.

Hvilket dyr spiser humle?

Humler har svært mange naturlige fiender gjennom hele livsløpet. Det spenner fra virus, bakterier, mange typer parasitter og snyltere (både midd og insekter) og ikke minst dyr og fugler. Allerede fra de første humledronningene våkner om våren er kjøttmeisa Parus major en betydelig fiende.

Har humle gift?

Stikk av veps, bier og humler er smertefulle, men er sjelden farlig, siden det kun avgis små mengder gift i et stikk.

Er lupiner giftig for humler?

Det blir hevdet både titt og ofte at lupiner er giftige og dreper humler. Men sannheten er at lupiner og humler er verdens beste venner og at de to gruppene av organismer gjennom evolusjonen er utformet til hverandres fordel.

Er humle Pollinator for?

En pollinator er en organisme som utfører pollinering. Insekter er de vanligste pollinatorene, for eksempel humler, bier og sommerfugler. Noen få andre dyr kan også være pollinatorer, som kolibrier og enkelte flaggermus.

Hvordan få humle til å vokse?

Humle er en slyngplanter som vokser imponerende hurtig, på forsommeren inntil 18 cm i døgnet, og den er dermed den planten i norsk natur med raskest vekst. Stengelen slynger seg mot høyre, og på varme junikvelder kan veksten være 0,5 mm i minuttet, og stengelen kan da slynge seg én omgang i løpet av to timer.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment