Hvem har ansvar for utvendig stoppekran?

Du har ansvaret for å holde den private stikkledningen til din eiendom i forskriftsmessig stand. Er du tilkoblet en fellesledning, er dere flere om dette ansvaret. Ved utvendig lekkasje på stikkledning bør du kontakte forsikringsselskapet ditt og et godkjent rørleggerforetak.

Hvem har ansvaret for stoppekran?

Som eier har du ansvar for dine private ledninger, stoppekran, stakekum, septiktank.

Hvor er hovedstoppekranen i huset?

Hovedstoppekranen er vanligvis plassert i nærheten av det punktet hvor vannet kommer inn i boligen, som regel i kjelleren, i et teknisk rom, på kjøkkenet eller i et vaskerom. I gamle hus er den ofte som et rødt, rundt hjul, mens den i nyere boliger gjerne er en hendel.

LES DETTE:  Hva er anbefalt minimum fall på vannledningen for spillvann?

Hvem har ansvar for utvendig stoppekran? – Related Questions

Kan varmtvannsbereder står på uten vann?

Når du forlater hus eller hytte over lengre tid (3 uker ifølge forsikringsselskapene) skal du alltid stenge vannet. På en bereder skal du alltid skru av strømmen når vannet er stengt, for at alle sikkerhetsfunksjoner skal ivaretas. Aldri la berederen stå varm med strømmen på uten vanntilførsel.

Hvordan fungerer en frostsikker utekran?

– De frostfrie kranene er selvdrenerende, men mange er ikke klar over at de må skru av den lille krankoblingen i plast som ofte er festet til kranen. Denne lille stussen holder på vannet, og dermed kan vannet fryse inne i veggen selv om selve kranen er frostfri, forklarer han.

Hva er en stoppekran?

Stoppekran er en kran for et byggs hovedvannrør, innenfor grunnmur. Den brukes til å stoppe vanntilførselen til bygget.

Hvordan funker en vannkran?

Vannkran eller armatur er en ventil på et vannrør med en stoppemekanisme som skrues inn og stopper eller åpner for vanntilførselen. Avhengig av bruk skilles det mellom en stoppekran som er laget for enten å kunne stoppe eller åpne for vannstrømmen i røret, og en tappekran som er laget for å tappe vann ut av røret.

Kan man bytte vannkran selv?

Det er ingen regler som sier at du ikke kan bytte blandebatteri selv, men det kan være lurt å søke hjelp fra en rørlegger hvis du føler deg litt usikker. Uten kvittering fra autorisert rørlegger (rørleggerfirma) kan det være veldig dyrt hvis noe går galt og fuktskader oppstår.

Kan man montere utekran selv?

Du kan montere kranen på en veggplate eller bruk forsenket montering i veggen. Skyv en bit elektrisk installasjonsrør gjennom hullet, og fyll eventuelle åpninger med tetningsmiddel. Du kan bøye rørene selv, eller du kan bruke albukoplinger. Vi anbefaler å bruke klemringskoplinger fordi dette er mer praktisk.

LES DETTE:  Hvilken mørtel til pipe?

Hvor mye koster en kran som drypper?

En krane som drypper med én dråpe i sekundet, koster rundt 150 kroner i året. Lekker kranen med en tynn stråle, må du regne med at det koster deg nærmere 800 kroner året.

Hvordan fikse en kran som drypper?

En dryppende vannkran kan som oftest fikses med enten en ny pakning eller en ny ventil. Før man går i gang med jobben, skal det lukkes for ballofixen under vasken. Deretter løsnes unionen med en liten vannpumpetang. Den gamle overdelen skrus ut med en skiftnøkkel.

Hvordan få kran til å slutte å dryppe?

Start med å stenge vannet

Det foregår normalt ved hjelp av en kuleventil eller en såkalt ballofix. Den sitter på vanntilførselen under vasken. Er det en kaldtvanns-kran, er det kun en. Men er det et blandingsbatteri, vil det være to – en til kaldt vann og en til varmt vann.

Hvordan reparere lekk kran?

Hvis det lekker fra selve kranens kropp så skal du bytte pakningene eller tetningsringene inni krana. Dette er to gummiaktige ringer som enkelt tas av og erstattes med nye. Denne reparasjonen kan utføres uten å stenge husets hovedkran.

Hvordan skifte pakning på kran?

Blandebatteri med klassisk to-greps armatur
  1. Skru av den lille knappen med varmt/kaldt.
  2. Under denne sitter en skrue som du skal skru løs og ta ut.
  3. Løft av grepet.
  4. Skru løs kappen som sitter på kranens pakning.
  5. Med hjelp av et passende verktøy løsner du den gamle pakningen og erstatter den med en ny.

Hvor mye koster det å bytte blandebatteri?

Skifte blandebatteri

Alle materialer til jobben kan etter hvert kjøpes i de fleste byggvarehus. Timepris: 700-900 kr/time inkl. moms.

Er det påbudt å bytte til rør i rør?

Rør-i-rør-systemet kom i 1995, og det er et krav om at det skal installeres i alle nye hus som blir bygget, og at det i praksis er det systemet som skal brukes.

Hva koster rørleggerarbeid?

Rørleggere operer med både fastpris og timepris. Hva du kan forvente å måtte betale totalt, kommer helt an på hva som må gjøres og hvor omfattende arbeidet er. En vanlig timepris for rørleggere ligger på mellom 800 og 1.200 kroner per time.

Hvor lenge varer et blandebatteri?

Et blandebatteri varer normalt mellom 10 og 15 år. I løpet av disse årene skal det renne mye vann ut av krana!

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment