Hva skal klippes ned om høsten?

JAS-perioden, juli, august, september, er utmerket tid for beskjæring. Det er nå du bør beskjære de vekster som er litt følsomme, for eksempel bjørk, lønn, valnøtt, agnbøk, vinranke og frukttrær som kirsebær og plomme.

Kan man flytte bjørk?

Flytting av busker og trær bør helst skje så snart telen har gått om våren, og i alle fall før knoppsprett. Et unntak er bjørk, som flyttes med best resultat på museøre-stadiet. Rakk du ikke det i våres, så kan de fleste løvfellende trær og busker også flyttes om høsten, etter at de har mistet bladene og gått i hvile.

Hva skal man gjøre i hagen om høsten?

Dette bør du gjøre i hagen om høsten
 1. Fjerne løvet. En løvblåser er egentlig en luftblåser, og fungerer på snø på trammen og alt annet du vil ha flyttet på i hage og utenfor hus.
 2. Trimme hekken.
 3. Gjøre plenen klar.
 4. Plante busker og trær.
 5. Fjern fruktnedfall.
 6. Rydd hagen.

Hva skal klippes ned om høsten? – Related Questions

Når begynne å rydde i hagen?

Det er lurt å rydde opp litt i staudebedene nå tidlig på våren, før de fleste plantene har kommet opp av jorda. Da kan du gå rundt i bedet uten å ødelegge plantene.

Hvordan gjør hagen klar for vinteren?

En kompostkvern og en løvblåser kan også være smart å ha for å holde hagen ryddig. Rydd plenen for avfallsfrukt, løv og greiner. Finkuttete blader og gress kan brukes i komposten og bli til fin jord. Mange trær og busker bør dekkes til for å beskytte dem mot kulde, for eksempel frukttrær og rosebusker.

Skal stauder klippes ned om høsten?

Staudene bør klippes helt ned når planten har visnet sent på høsten for å gi plass til nye friske skudd fra bunnen. Mange stauder setter pris på å bli delt og plantet om, når de har stått mange år på samme sted. Vårblomstrende stauder deles om høsten og høstblomstrende stauder deles på våren.

Hva å gjøre til høsten?

20 Morsomme ting å gjøre om høsten
 1. Dekorere gresskar:
 2. Åpen gård/selvplukk med mais:
 3. Lag hjemmelaget høstgodt:
 4. Legg blomster og blader i press:
 5. Gå turer i skog og mark:
 6. Eventyrstund under teppet:
 7. Gå på oppdagelsesreiser:
 8. Lek med epler:

Når beskjære i hagen?

Det varierer selvsagt litt fra plante til plante når du bør beskjære. Men hovedregelen er å beskjære om våren – etter snøen har forsvunnet, og før trærne får blader, slik at du har mer oversikt over grenene. Det finnes noen trær og busker som ikke bør beskjæres om våren, nemlig de treslagene vi kaller blødere.

Hva gjør man i hagen?

10 ting du kan gjøre i hagen NÅ!
 1. Beskjære bærbusker. Også vintergrønne busker og prydbusker som blomstrer på årets skudd kan du beskjære nå.
 2. Fordrive georgineknoller.
 3. Klippe pelargonium og fuksia.
 4. Starte våren inne.
 5. Så planter.
 6. Rengjøre drivhus.
 7. Skifte ut jord.
 8. Planlegg sesongen.

Hvordan jevne ut hagen?

Isolerte, små ujevnheter i gressplenen er enkle å jevne ut. Mindre ujevnheter kan du skjære opp i små kvadrater, større ujevnheter kutter du som et kryss over hullet. Bruk gjerne en kantskjærer, slik at det er lett å komme til riktig dybde. Luk opp gresstorva, fyll med jord og/eller sand og legg tilbake gressbitene.

Kan aske brukes i hagen?

Bruk aske som gjødsel

Treaske er fin gjødsel i hagen. Den er rik på kalk og kalium, og kan brukes på gressplenen i stedet for innkjøpt dolomittkalk. Dosering: inntill 10-15 kg pr 100 kvadratmeter. Aske er veldig basisk, og må ikke brukes til planter som trives i sur jord.

Er det lov å gå i hagen til andre?

En hage faller f. eks. innenfor begrepet «hustomt» slik at folk ikke kan gå gjennom og bevege seg i andre folks hager. Men folk kan likevel ferdes i andres hager og områder som anses som innmark når ferdsel ikke «vil være til utilbørlig fortrengsel for eier eller bruker.»

Kan man nekte folk å gå på privat vei?

Det er ferdselsrett på privat vei, men ikke når den private veien går inn i privat sone rundt hus, hytte eller gårdstun.

Er det lov med privat strand?

Du kan fritt bade fra strand i utmark. Det er en del av allemannsretten. Allemannsretten gir alle rett til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge – når ferdselen “skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet”. Allemannsretten er lovfestet i friluftsloven.

Hvor lenge kan man bråke ute?

Hver kommune har vedtekter, og disse sier noe om støy. Noe variasjon er det mellom kommunene, men det er stort sett konsensus ang nattero. Det skal være nattero mellom kl. 23 og 06 (07 enkelte steder).

Kan man ringe til politiet pga støy?

Om bråket er sjenerende og strekker seg ut over lang tid kan du kontakte politiet på telefon nummer 02800. De har etter politiloven § 7 lov til å gripe inn ved forstyrrelser av den offentlige ro og orden.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment