Hva gjør en bunnsvill?

Svill er et horisontalt bygningselement av trevirke. I bindingsverk ligger svillen eller bunnsvillen nederst i veggen og bærer stendere eller stolper.

Hvorfor bruker vi grunnmurspapp?

Grunnmursplast bidrar til å stoppe fukten slik at den ikke når grunnmuren og fører til fuktskader på sikt. Med riktige festematerialer er du også sikker på at fukten ikke finner veien inn gjennom spiker eller skruer.

Hvordan bytte ut bunnsvill?

Skifte bunnsvill

Er det bindingsverk i veggen (stendere) kan en ved hjelp av jekker løfte annen hver stender ca. 1,2 m c/c avstand, og deretter legg inn ny impregnert svill. På et restaureringsprosjekt bør man velge malmfuru, som i mange tilfeller er rimeligere priset enn impregnert.

Hva gjør en bunnsvill? – Related Questions

Hva er forskjellen på toppsvill og bunnsvill?

Artikkelstart. Toppsvill er en svill oppå stendere eller staver. Begrepet er vanligvis brukt i forbindelse med bindingsverk eller sveitserrøst, men også i sperretak, hvor sperrer ikke er i fase med stendere/staver. Toppsvill kan ses på som en særbetydning av stavline.

Hvordan feste Toppsvill?

Svamp
  1. Fest toppsvillen der du skal ha den midlertidig. Trenger ikke sitte godt fast.
  2. Borr hull gjennom svillen og gipsen, ca hver 20. cm.
  3. Fjern svillen og sett inn gipsanker i hullene.
  4. Skru fast svillen med skruer og skiver i hullene du har borret.

Hvor mange cm mellom stender?

Stenderavstand 60 cm

Isolasjonsmatter eller -plater er 57 cm brede og passer til bindingsverk med 60 cm senteravstand mellom stenderne. Til stående panel må du ha liggende spikerslag mellom stenderne, og med 12 mm tykke panelbord trenger du 60 cm senteravstand.

Hvordan treffe stender?

For å finne en stender kan man bruke et verktøy som kalles “stendersøker”. Det finnes også noen andre triks som kan benyttes hvis man ikke har en stendersøker, de fleste er bare indikatorer og på ingen måte like gode som en stendersøker. Bruk en magnet på veggen for å søke etter skruer / spiker / stifter.

Hvordan måle opp cc 60?

Hvordan måler man CC60? Den enkleste og mest nøyaktige måten å måle CC60 på, er å måle fra en ende og merke av på 60, 120, 180, 240, 300 o.s.v. Begynner du f. eks på høyre side setter du et kryss på venstre siden av markeringen slik at du kan sette stenderen slik at den dekker krysset.

Hvor tykk er en stender?

Typisk tykkelse er 0,56 mm.

Hvor bred er en stender?

Stendere: Planker som utgjør «bindingsverket». Stenderne vi har brukt er også 48 mm høye og 98 mm brede. Dimensjonen på stenderne bør variere ut i fra takhøyde og sviller.

Hvilken stendersøker er best?

1. Zircon HD55 — Best i test. Basert på vår testresultat var det aldri noe tvil om at Zicron var testens beste stendersøker. Dette fordi den har flere bruksområder, er enkel å bruke, har to presise og enestående søkemoduser, samt at den har en meget gunstig pris.

Hvor mange spiker i en stender?

Sett så merker for stenderne, og bruk senteravstand på 300 eller 600, avhengig av hva som skal brukes som overflate eller den belastningen veggen vil få. Stenderne skal festes ved skråspikring i bunnsvill og toppsvill, bruk spiker 3,4×100.

Hvordan virker en stendersøker?

En elektrisk stendersøker bruker forskjellige sensorer og sender elektriske pulser inn i veggen. Dette gjør at stendersøkeren merker forskjeller i den tilbakekommende elektriske pulsen, som da vil indikere at det er en stender bak veggplaten. Denne informasjon vil du få på en LCD skjerm.

Hvordan vite hva som er i veggen?

Dersom du er usikker på hva veggen er laget av, kan du borre et lite hull på festestedet og sjekke fargen på det som kommer ut av borehullet. Er det hvitt pulver, er veggen laget av gips. Er det grått eller rødlig, er veggen av betong eller teglstein.

Kan man sette inn dør i bærevegg?

Vegger som går på tvers av takstolene kan være bærende. Endring av bærevegg krever en kvalitetsvurdering, og man må sende en byggemelding til kommunen. Når byggemelding er godkjent, kan du starte ombyggingen ved at døråpningens plassering tegnes opp på begge sider av veggen.

Hvordan vet jeg om en vegg er bærende?

Hvis sperrer eller noe annet hviler på veggen, er den bærende og/eller avstivende. Du kan ofte se det under isolasjonen om du klatrer opp på loftet. Hvis veggen er parallell med mønet, understøtter den ofte sperrer eller bjelkelag.

Hvordan vet man om en vegg er bærende?

En bærende vegg står typisk 90 grader på takstolene, så det kan være en kjapp første indikator på om det er det eller ikke. Ring noen som har peil og få de til å se på det.

Hva er forskjellen på en bærende og ikke bærende yttervegg?

Bærevegg er en vegg i en bygning som har som funksjon å bære tyngden av etasjen over, eller av takkonstruksjonen og den lasten som ligger på taket, for eksempel snøtyngden. En vegg som ikke er en bærevegg er en lettvegg eller ikkebærende vegg.

Hvor tykk er en vanlig vegg?

For eksempel er yttervegger i boliger, kontorbygg og lignende som bygges i Norge i dag, minst 200 millimeter tykke, mens rene skillevegger kan være helt ned i 50 millimeter tykkelse.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment