Hva er Toppløk?

Luftløk har navnet sitt fordi den danner nye løker i luften. Kalles også Toppløk.

Hvordan dyrke Pipeløk?

Pipeløk dyrkes fra frø eller ved deling om våren. Det er en god idé å dele gamle klumper med pipeløk hvert fjerde år, og når de plantes ut bør det være ca. 30 cm mellom hver plante. Pipeløk foretrekker en næringsrik jord, så gi gjerne plantene litt ny jord om våren, og vann når det trengs.

Når skal luftløk høstes?

Utover sommeren kan du høste de små løkene som dannes på toppen. Disse er helt unike og er en helt fantastisk smakstilsetning i maten. Skrelles og brukes som all annen løk.

Er vårløk flerårig?

Stell av vårløker

De fleste av dem er hardføre og flerårige, slik at når de først er lagt, vil de blomstre år etter år. Etter at blomstene har visnet kniper du av eventuelle frøkapsler, men lar bladene få stå. Bladene skal samle ny næring til løken.

Når høster man løk?

Du kan høste løken når toppen begynner å bli gul, bøyd eller brekker. Det betyr at løken er moden. For å løfte opp løken, bruk en håndrake eller en gaffel slik at man unngår skade på skinnet og la løken være halvt dekket av jord i noen dager.

Når høste Sommergulrøtter?

De første julisådde sommergulrøttene blir spiseklare i løpet av september, og har jeg sådd nok frø, kan vi høste dem helt til desember. Til høyre står sommergulrøtter som er vintersådd sent på høsten året før.

Når skal gulrøttene høstes?

En vanlig tidlig gulrot (sommergulrot) er som regel klar for innhøsting tre måneder etter såing, hvis den ble sådd på våren. Sådde du i begynnelsen av april vil det gi ferdige gulrøtter i begynnelsen av juli, hvis du ikke ønsker å høste bittesmå gulrøtter bare for å få en første smak.

Når kan man plante ut løker?

Tidspunkt: Vårblomstrende løk kan settes fra september til november, men i god tid før frosten kommer slik at løken får dannet røtter. Dybde: Det finnes en tommelfingerregel for settedybde: Sett en løk dobbelt så dypt som den selv er høy.

Hva skal sås i februar?

Start våren inne i februar

Se gjennom vårt store frøsortiment og start med planter som trenger litt lengre tid til å gro og vokse, som purre, aubergine, chili, tomat og paprika. Stiklingene begynner å dukke opp i butikkene våre og tar med seg en følelse av at våren er på vei.

Hvilke grønnsaker er lettest å dyrke?

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke grønnsakene direkte fra hagen eller plantekassen.

Hvilke urter er lette å dyrke?

Krydderurter som er lette å få til er gressløk og persille, begge kan overvintre her hjemme i Norge. Rosmarin, dill, mynte, salvie, sitronmelisse og løpstikke er også ganske enkle, men trenger litt mer oppfølging. Husk å gjødsle krydderurtene jevnlig enten hver 14. dag, eller med langtidsvirkende gjødsel.

Er rosmarin flerårig?

Rosmarinus officinalis

Rosmarin er en krydderplante som dufter av furunål, og brukes blant annet til fisk, fjørfe og viltkjøtt. Planten er flerårig, men tåler ikke mye frost og tas derfor inn om vinteren. Liker å stå lyst, vannes når den er tørr.

Hva kan man plante sammen med gressløk?

Gressløk: Forbedrer smaken på gulrøtter og tomater. Liker seg også sammen med alle kåltyper. Virker repellent mot lus og gulrotflue.

Skal man klippe ned gressløk?

Når blomstringen er på hell, kan du klippe ned hele planten, gjødsle den opp igjen og høste nye, spede blader på sensommeren. På denne måten får både du og humlene maks ut av gressløken! Når sesongen er over, klipper du ned hele planten og lar den hvile gjennom vinteren.

Skal man fjerne blomstene på gressløk?

Blomstene er så dekorative og både knopp og blomst er spiselig. Gressløk er ikke den hippeste urten rent smaksmessig men den har så mange brukbare egenskaper at den blir en vinner uansett.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment