Hva er sunn luftfuktighet?

Ideell luftfuktighet for menneskekroppen er 40 til 60 % RF (relativ luftfuktighet). De største bidragene til høy luftfuktighet i hjemmet er: Pust – vi puster ut mellom 0,5 og 1 liter fukt i døgnet, avhengig av hvor mye vi er inne.

Hvordan unngå fukt på soverom?

Luft godt hver morgen

Hvis du har dårlig isolerte yttervegger og/eller lite ventilasjon, gjør du lurt i la senga og andre møbler stå ca 10 cm unna ytterveggene. Dette er nemlig soner som er særlig utsatt for mugg og fukt, men med luft mellom minsker risikoen markant.

Hvordan fjerne fukt på soverom?

Soverommet er uten ventilasjon om natten. Fukten fra de som sover setter seg dermed på vegger og inventar i rommet og fukter dette ned. Lufting om natten vil minske problemet. Lufting om dagen hjelper lite, da rommet kjøles ytterligere ned og vi får ikke fukten ut av vegger, sengetøy og annet.

LES DETTE:  Hvorfor isolere garasjegulv?

Hva er sunn luftfuktighet? – Related Questions

Hvordan vite om det er tørr luft?

Altfor tørr luft i huset kan føre til problemer, noe altfor fuktig luft også kan gjøre.

Nå over til fysiske symptomer som kan skyldes tørt inneklima:

 1. Tørr, kløende hud.
 2. Tørre lepper.
 3. Tørt hår.
 4. Luftveisproblemer.
 5. Hoste.
 6. Hodepine.
 7. Bihuleproblemer – tetthet, allergier og nysing.
 8. Irriterte øyne.

Hvor varmt skal det være på soverommet?

Ifølge Folkehelseinstituttet er 14 grader ideell temperatur på soverommet. Helsedirektoratet anbefaler en soveromstemperatur på rundt 14 til 18 grader. Resten av boligen bør ikke være varmere enn 20 grader.

Hvordan ventilere soverom?

Du bør plassere friskluftsventilen(e) ca. 220 cm fra gulv og ovenfor vinduet dersom det finnes radiator/varmeelement under vinduet. Luften tar ofte den korteste veien, så husk å montere ventilen så langt ifra døren som mulig.

Hva trekker til seg fukt?

Du kan bruke silikagel til å holde fuktighet borte fra både bilen og mobilen. Men de små posene kan også gjøre sølvtøyet penere. Her får du flere tips til hva silikagel kan brukes til. De små posene med silikagel kan brukes til mer enn å holde fukt borte.

Hvordan få bort kondens?

Om kondensen ikke er så alvorlig kan litt trykkluft eller noen poser med silica gel kunne ta dette bort. Om du har mye kondens og fuktighet kan du ta ut billykten og fjerne fuktigheten innendørs. Bruk f. eks en hårføner eller legg lyktene inn i komfyren for å fjerne all fuktighet.

Hva fjerner fuktighet?

Du kan fjerne fuktighet med salt

Alt du trenger er en grunn beholder og en halvkilo salt. Du plasserer ganske enkelt ut en beholder med salt. I løpet av et par dager vil du se at den har absorbert mye fuktighet. Salt har en svært høy absorpsjonskapasitet.

LES DETTE:  Hva koster det å støpe en plate?

Skal luftfukter stå på hele tiden?

Hvis en luftfukter står på hele tiden, kan den relative luftfuktigheten bikker andre veien og blir for høy. Dette er uheldig ettersom for høy luftfuktighet kan føre til mugg, råte og fremvekst av skadelige bakterier.

Skal luftavfukter stå på hele tiden?

Hvor lang driftstid har en luftavfukter? Produktet kan stå på konstant, men luftfuktigheten vil variere avhengig av klima og ikke minst hvor lenge et produkt har vært påslått. Avfukteren har en vannbeholder som samler opp vannet, og den må tømmes når den er full.

Hva er normal luftfuktighet i bolig?

1 – Hold relativ luftfuktighet mellom 20–40% i varme oppholdsrom i fyringssesongen. I kjøligere rom (15 til 18°C) kan luftfukten være opp til 50%. 2 – Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over 60%. 3 – Klær skal kun tørkes i rom som tåler fukt, dvs i baderommet/vaskerom.

Hvor bør en luftfukter stå?

En luftfukter kan i praksis plasseres hvor som helst, men det er naturlig å bruke dem i rom du oppholder deg mye i. Stuen, soverommet og barnerommet er typiske eksempler. Husk å sjekke hvor stort rom luftfukteren er beregnet for, før du kjøper.

Er det sunt med luftfukter?

– Vi anbefaler ikke bruk av luftfuktere, sier rådgiver Rose Lyngra ved Astma- og Allergiforbundet (NAAF) til DinSide. Det er sånn at det som regel er nok fuktighet i norske hjem. Dersom luften kjennes tørr ut, kan det heller være på grunn av større mengder støvpartikler i lufta. Vi anbefaler heller luftrenser.

Hva er høy luftfuktighet inne?

Et generelt utgangspunkt er likevel at den relative luftfuktigheten innendørs ikke bør overstige 60% om sommeren. Vinterstid bør den ikke være høyere enn 40% i de varme oppholdsrommene. På soverom og andre rom der du typisk har det kaldere, kan luftfuktigheten ligge opp mot 50%.

LES DETTE:  Kan man legge gips utenpå panel?

Hva er normal luftfuktighet i Norge?

Den relative luftfuktigheten er i snitt 80% i hele Norge, hele året. Variasjoner mellom 70% og 90% er normalt. Det er en vanlig misoppfatning at treverk tørker og stål ikke ruster om vinteren på grunn av tørr vinterluft.

Hvordan senke luftfuktigheten inne?

og slik får du bedre luftfuktighet
 1. 1) Ikke tørk klær innendørs.
 2. 2) Luft ut soverommet hver morgen.
 3. 3) Ikke dusj med døren åpen.
 4. 4) Flytt sofaen vekk fra ytterveggen.
 5. 5) Sett på viftene og skru på varmekablene.
 6. 6) Finn frem støvkost og vaskekost.
 7. 7) Vær mer ute.
 8. 8) Kvitt deg med luftfukteren.

Hva gjør tørr luft med kroppen?

For tørr inneluft kan gi en rekke irriterende plager som tørre hudpartier, øyne og slimhinner. Luftveiene kan føles tørre, og det blir ubehagelig å puste. I tillegg kan tørr luft tørke ut slimhinner og øke faren for betennelse. Tørr luft har også andre skadelige egenskaper.

Når bør man bruke luftfukter?

Mens en luftavfukter brukes mest på vår, sommer og høst, så brukes en luftfukter bare om vinteren. Om vinteren er luften som regel veldig tørr. Selv om det kan være høy relativ fuktighet, så er den absolutte fuktigheten veldig lav.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment