Hva er Jordbærrabarbra?

En annen sort som selges ved planteskoler er ‘Jordbærrabarbra‘, en spinklere plante, men med flott rødfarge tvers gjennom og god smak. Det finnes som sagt uttallige sorter og i Grimstad, ved Norsk Hagebruksmuseum på Dømmesmoen, har de landets største samling med 80 forskjellige rabarbrasorter som tas vare på.

Skal man klippe ned rabarbra?

Rabarbra høstes vanligvis fram til midtsommer. Etter det blir stilkene hardere og mindre saftige, og planten bør få lov til å samle næring til neste vår. Blomsterstammen kan klippes ned for å forlenge sesongen, men mange syns den er dekorativ.

Hvordan få kraftig rabarbra?

Har du satt en ny rot bør du ikke høste av rabarbraen første året slik at den får krefter til å vokse seg stor og kraftig. Du får igjen av å vente. 8. Vann jevnlig, luk ugress og gi gjødsel en gang til i løpet av sommeren Gi alltid godt med næring hver eneste vår i årene fremover i form av kompost og naturgjødsel.

Hva er Jordbærrabarbra? – Related Questions

Skal rabarbra klippes ned om høsten?

Hvordan høste rabarbra:

Rabarbrablader skal dras løs fra planten, ikke klippes av! Ta tak rundt stiklen og dra til, gjerne med en liten vridning så løser den fint av seg selv. Høst flittig, så får du hele tiden nye unge stilker.

Kan rabarbra være giftig?

Rabarbra vokser opp om våren inneholder mye oksalsyre, og man bruker bladstilkene til mat, men bladene inneholder så store mengder oksalsyre at det gir forgiftninger, så putt ikke rabarbrablader i salaten. Flere arter stueplanter kan være giftige, men man bør da vite at man ikke spiser av bladene.

Hva slags gjødsel til rabarbra?

For rabarbra er en plante som krever mye næring. Du kan med fordel bruke KRAV-merket grønnsaksgjødsel eller hønsegjødsel.

Skal rabarbra ha mye vann?

Rabarbra liker seg i fuktig jord, men den må ikke være gjennomvåt. Hvis det blir veldig tørt bør den vannes ofte for å holde produksjonen av skudd i gang.

Hvorfor skrelle rabarbra?

Rabarbra i hagen

De store bladene skal du fjerne med en gang du har høstet rabarbraen, da disse inneholder oksalsyre, som kan føre til nyresvikt og fordøyelsessykdommer.

Skal man fjerne blomsten på rabarbra?

Blomstene skal helst skjæres vekk innen de slår ut i full blomst. På denne måten setter planten flere stilker og du kan høste mer. Hvis din plante blomstrer nå, bør du huske dette neste sommer. Det som skjer når planten blomstrer, er at den blir trevlete og får en mindre god smak.

Kan rabarbra høstes flere ganger?

Du kan fint høste inn fra planten flere ganger i løpet av sommeren, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i opplysningskontoret for frukt og grønt, om frukten som engang var så ettertraktet at det var dødsstraff for å smugle den.

Kan man høste rabarbra i august?

kan du høste om igjen i slutten av juli eller begynnelsen av august. Hvis de gamle stilkene helt fra våren blir stående på planten, er de trenete, og ikke gode. Og husk når du skal plukke stilkene, rykk de til deg, ikke kutt de av.

Hvor ofte gjødsle rabarbra?

Rabarbra liker mye gjødsel og bør tilføres næring så ofte som annenhver uke.

Skal man ta av skallet på rabarbra?

Tips: Pleier du å skrelle rabarbra? Det er ikke nødvendig, i hvert fall ikke hvis du høster tidlig på året. Mye av smaken sitter i skallet. Så tynne rabarbrastilker som dette trenger du ikke å skrelle.

Skal rabarbra renses?

Rabarbra bør renses før bruk. Kutt av topp og bunn og del opp i passe biter. Rabarbra kan spises naturell, men da gjerne med litt sukker. Den er frisk og syrlig i smak og passer godt til grøt, suppe og kompott.

Kan man plante rabarbra i krukker?

De stoooore bladene med de røde stilkene. Når planten står fritt i en krukke så kommer både blad og stilk godt frem, og jeg har ingen problemer med å anse rabarbraen min som like mye prydplante som matplante!

Kan man spise rabarbra som blomstrer?

– Rundt St. Hans blomstrer rabarbraen. Den får da en usmak og blir trevlete, men det er ikke farlig å spise rabarbra etter blomstring. Bladene er giftige, så det er bare stilken som brukes.

Hvor dyp jord trenger rabarbra?

Plantehullet bør være minst 75 cm i diameter og ca. 40 cm dypt. Jorden i plantehullet bør løsnes godt i bunnen slik at røttene finner vei nedover i jordlagene.

Kan man plukke rabarbra i mai?

Det sies at man aller helst bør høste rabarbraen før solen snur, altså Sankthans. – Rabarbraen er best på denne tiden, fra den er tilgjengelig (cirka midten av mai) og fram til nå. Den blir ikke besk, men stilkene blir veldig grove.

Når kan man ikke spise rabarbra?

Mantyner rabarbraen dersom den kuttes og høstes i mange runder en sommersesong. Men at rabarbra er spesielt giftig etter sankthans, vil hun ikke være med på.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment