Det er to måter å gjøre det på: Grave til frostfri dybde, som regel mellom 1 og 1,5 meter dypt. Grave 30 – 50 cm.
Hvor langt ned må man grave for å støpe?
1 m2 omfang, og som kanskje tåler å bli løftet litt på eller komme litt ut av lodd, kan plasseres på en drenert 10–15 cm pute av sand eller lettklinker etter at du har fjernet det øverste torvlaget, eller gravd deg minimum 20–30 cm ned i bakken. Større byggverk på telefarlig grunn må fundamenteres frostfritt.
Hvor tykt må et fundament minst være?
Hvor tykk sålen skal være, er avhengig av hva slags belastning den skal utsettes for. Men Normalt vil den være mellom 10-13 cm tykk. For å slippe å legge armeringsnett over hele sålen, kan du bruke ferdigarmert betong. Det lønner seg uansett å legge armeringsjern langs kantene.
Hvordan legge markisolasjon?
Når det benyttes markisolasjon trenger du bare å grave 30-50 cm under terreng, komprimere, fylle opp med 10 cm pukk, for deretter å legge ut isolasjonen. Uten isolering i grunnen må du helt ned på frostfri dybde for å sikre mot telehiv.
Hva er frostfri dybde? – Related Questions
Hvor langt ned går frosten i jorden?
Når du skal grave ut for grunnmur til kjeller, vil du ofte gå 2,5 meter ned og da er du på frost sikker dybde de fleste steder, f. eks. i Lillehammer. Mange andre steder er en meters dybde nok.
Hvor dyp må en ringmur være?
Generelt bør du grave minst 1 meter dybde for ringmuren, pukk og isolasjon og minst 1 meter ut ifra ringmuren.
Hvorfor markisolasjon?
Frost under fundamentene kan skape telehiv og spenninger som kan skade konstruksjonene og føre til at vannrør under gulvet fryser. Ringmursisolasjon og markisolasjon hindrer at det blir minusgrader under fundamentene og under gulvet.
Hvordan finne kuldebroer?
Hvis du har mistanke om at du har en kuldebro i veggen, kan du bruke et infrarødt termometer som måler overflatetemperaturen på f. eks veggene dine. På den måten kan du se om det er temperaturforskjeller der du har mistanke om at det er en kuldebro.
Hva er kravet til minimum isolasjonstykkelse i yttervegger?
I dag krever Plan- og bygningsloven 20-30 cm isolasjon i gulv, 30-35 cm i tak og 20-25 cm isolasjon i yttervegger i nye boliger.
Hvordan etterisolering?
Etterisolering kan gjøres både utenfra og innenfra. Bygningsteknisk er det en god løsning å isolere utenfra, også fordi det er lettere å gjøre jobben samtidig som huset fortsatt er beboelig. Husk vindsperre. Det er ikke isolasjonen i seg selv som isolerer, men den stillestående luften som oppstår inne i isolasjonen.
Er det lønnsomt å etterisolere?
Det er sjelden lønnsomt å etterisolere vegger.
Kostnadene er store ved å rive kledning, lekte ut, legge på ny kledning og male. Etterisolering av vegger er derimot lønnsomt hvis veggpanelet likevel må skiftes ut på grunn av elde. Da bør du benytte anledningen til å lekte ut og etterisolere.
Hvor mye isolasjon i vegg TEK 17?
Etter dagens forskrifter ( TEK 2017 ) skal det benyttes 20 -25 cm isolasjon i vegg og 30 – 35 cm i tak. Samtidig skal det bygges med svært lite luftlekkasje – maks 1,5 luftvekslinger pr. time som minimumskrav og 0,6 som komponentkrav ( ved 50Pa trykkforskjell ).
Hvor mye bør man etterisolere?
Nye hus kan i dag ha opptil 400 millimeter isolasjon i veggene. Det er sjelden mulig å etterisolere en eksisterende bolig opp til et slikt nivå. Men skal du først etterisolere, bør du i hvert fall legge 10 centimeter, mener seniorrådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova.
Hvor tykk isolasjon må du bruke i yttervegg etter tek 17?
Rammekravene i TEK17 tar utgangspunkt i U-verdi for vegger på 0,18. Det samme kravet gjelder tiltaksmetoden for boliger. Passivhus trenger mer isolasjon: Typiske U-verdier for yttervegger i boliger er 0,15 – 0,10 W/m²K for å klare krav til varmetapstall.
Når skal man ikke bruke dampsperre?
Så i nye hus kan du som hovedregel ikke unngå dampsperre. Nye hus er typisk isolert med 3-500 mm isolasjonsmateriale (for eksempel mineralull), og det er avgjørende for valget av dampsperre. Som en tommelfingerregel heter det at du skal bruke en dampsperre hvis du isolerer med mer enn 200 mm i veggene og taket.
Hvorfor er det papp på isolasjon?
Over isolasjonen legges det forhudningspapp for å hindre fukt og kald trekk i å komme inn i isolasjonslaget. På samme måte bør forkanten av isolasjonen dekkes da det er spesielt viktig med slik vindtetting nær raftet (overgangen mellom taket og loftsgulvet). Dette gjøres før isolasjonen legges på plass.
Er ny isolasjon bedre enn gammel?
Lavere strømregning og bedre inneklima
Det betyr at med ny isolasjon får du et varmere hus og du sparer strøm, hvilket er bra både for deg og miljøet. Dessuten vil det det redusere kuldetrekket fra gulv og vegger, og gi deg høyere bokomfort og bedre inneklima.
Er det farlig å puste inn isolasjon?
Glava glassull er ikke giftig verken ved innånding, svelging eller kontakt med hud eller øyne ved normal montering og bruk. Ved første gangs oppvarming til over 175 °C frigjøres blant annet formaldehyd- og ammoniakkgasser som kan være helseskadelige. Hensiktsmessig verneutstyr må benyttes.
Hvor mange cm isolasjon i vegg?
I dag krever Plan- og bygningsloven 20-30 cm isolasjon i gulv, 30-35 cm i tak og 20-25 cm isolasjon i yttervegger i nye boliger.
Er 15 cm isolasjon nok?
Mens dagens krav til nye boliger er 25 cm isolasjon i yttervegger og 30-35 cm i tak, kan et hus som er bygd på slutten av 80-tallet ha så lite som 10 cm isolasjon i veggene og 15 cm i taket. Også ”nyere” boliger kan ha betydelig dårligere isolasjonsstandard enn ønskelig.