Hva betyr tinglyst rett til båtplass?

Mange hytter i Norge har rett til båtplass på en annens eiendom. Denne særegne rettigheten vil være en servitutt som hviler på eiendommen der båtplassen er. Når denne eiendommen selges, kan det bli spørsmål om rettens eksistens og innhold med den nye eieren.

Hva skjer hvis man ikke tinglyser?

Når man ikke tinglyser vil den du utleder rett fra fortsatt være hjemmelshaver etter grunnboken. Dette kan sammenlignes med å fremstå som eier utad. Enhver annen vil da kunne undersøke tinglysningsregisteret og se hvem som er hjemmelshaver til eiendommen.

Hvilke avtaler kan tinglyses?

Noen av de vanligste rettighetene som tinglyses er blant annet avtaler om forkjøpsrett, bruksrett til parkeringsplass, leierett i bygning, veirett, borett, rett til båtfeste, rett til å ha vann- og kloakkledning over naboens grunn, byggeforbud, salg- og pantsettelsesforbud (urådighet).

Hvor mye koster det å tinglyse?

Å tinglyse et skjøte koster 585 kroner i tinglysingsgebyr. I tillegg påløper det dokumentavgift på 2,5 prosent av eiendommens markedsverdi.

Hva koster det å tinglyse en avtale?

Gebyret for tinglysing i fast eigedom for papirbasert innsending er 585 kroner, og 540 kroner for elektronisk innsending. For tinglysing i burettslagsandelar er tinglysingsgebyret for papirbasert innsending 480 kroner, og 440 kroner for elektronisk innsending.

Kan en kjøpekontrakt tinglyses?

Det er vanlig å tinglyse kjøpekontrakten. Det er imidlertid viktigere å tinglyse selve skjøtet Det er dokumentet som brukes for å overføre eiendommen fra selger til kjøper. Ved tinglysing av skjøtet blir kjøperen hjemmelshaver til eiendommen og får rettsvern.

Hva er tinglyste forpliktelser?

Tinglysing innebærer en offentlig registrering av en avtale mellom to parter om rettigheter og forpliktelser som angår fast eiendom, visse typer løsøre eller arve- og gavedisposisjoner, samt ektepakter. Primært er det avtaler som kjøpekontrakter, skjøter og pantobligasjoner som er gjenstand for tinglysning.

Hva kan tinglyses i grunnboken?

I grunnboken kan du tinglyse nye eller endrede rettigheter og plikter som gjelder en eiendom. Eksempler på dette kan være avtaler om leie, pant, feste, vei, forkjøpsrett, borett, fallrett.

Hva kan tinglyses elektronisk?

Følgende dokumenter kan tinglyses elektronisk i løsningen:
  • Panterett.
  • Sikringspant.
  • Eierskifte av eiendomsrett i fast eiendom (Skjøte)
  • Eierskifte av borettslagsandel.
  • Eierskifte av festerett i fast eiendom.
  • Sletting.
  • Urådighet.

Er tinglyste dokumenter offentlige?

Tinglysing er offentlig registrering av dokumenter for å sikre rettsvern for rettsstiftelser som dokumentene inneholder. Tinglysing er uten betydning for rettsstiftelsenes gyldighet mellom partene”, jf. NOU 1982: 17 § 1.

Hvordan bestille tinglyste dokumenter?

Du kan åpne eiendommens grunnboksblad på Se Eiendom for å finne dokumentnummeret du ønsker å bestille. Du kan også ringe vårt kundesenter på 32 11 80 00 for å få hjelp til å finne riktig dokumentnummer.

Hvor tinglyser man?

Statens Kartverk er det nasjonale fagorganet for tinglysing av overdragelser og rettigheter i fast eiendom og borettslagsandeler. Rettsstiftelser vedrørende fast eiendom tinglyses i grunnboken. Grunnboken er et rettighetsregister, til forskjell fra matrikkelen som er et eiendomsregister.

Hvem tinglyser dokument?

Tinglysning av andre dokumenter foretas ved Landsregisteret for rettigheter i løsøre (Løsøreregisteret). Det følger av tinglysingsloven at den som forlanger noe tinglyst på en fast eiendom må gjøre dette ved å sende inn dokumentene (med gjenpart) skriftlig til Statens Kartverk.

Hvor oppbevares tinglyste dokumenter?

Kopier av tinglyste dokumenter oppbevares hovedsakelig i Kartverkets arkiv, og kan bestilles fra Kartverket. Gjenparter av dokumenter som ble tinglyst i 1950 og tidligere, oppbevares hos Statsarkivet.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment