Hur klipper man ner en orkidé?

Hur få orkidé att blomma igen?

Blommorna, som växer längst ut på blomsterstjälken, blommar gradvis över tid och kan hålla sig vackra länge beroende på sorten. I hemmet är det relativt lätt att få en brudorkidé att blomstra igen. Brudorkidéer trivs på en ljus plats som både är varm och dragfri.

Hur ofta vattna orkidé vinter?

Dessa blommor är väldigt resistenta mot torka och klarar sig länge utan vatten. Ett vanligt misstag är att övervattna orkidéer. Under vintermånaderna kan du till och med vattna en gång varannan månad. Om du vill tillsätta näring till din orkidé kan du köpa speciell orkidénäring hos din florist.

Hur många gånger kan en orkidé blomma?

Varje blomma håller i 1–2 månader och med lite tur kan man få den att blomma 2–3 gånger om året.

Hur klipper man ner en orkidé? – Related Questions

Vad gör man med orkidéer när dom slutat blomma?

Efter blomningen kan stängeln vissna ner eller fortsatt vara grön. Om stängeln vissnat och blivit brun klipper man av den vid basen. Placeras sedan plantan svalt, gärna i ett norrfönster i fyra-sex veckor. Detta påskyndar bildandet av nya stänglar.

Kan man klippa bort Luftrötter på orkidé?

Luftrötterna som ofta växer utanför krukan hjälper orkidén att ta upp solljus, men rötter som blir torra och bruna kan man klippa bort. Passa gärna på att beskära dåliga rötter vid omplantering.

Vad gör man när orkidén blommat klart?

När blomningen är över klipper du ner den kala blomställningen. Fortsätt sköta om den genom att vattna som vanligt och ge den orkidénäring varje vecka. Om orkidén inte vill blomma om kan du ge den en viloperiod när du snålar med vatten och näring.

Hur länge lever en orkidé?

Med god vård och regelbundet underhåll kan en orkidéväxt leva livet ut – 100 år eller mer.

Vad göra med gamla orkidéer?

Sätt ner orkidén med rötterna i vasen. Låt rötterna som varit ovan jord även vara i luften i vasen. Byt vatten och skölj av rötterna varsamt en gång i veckan. Vänta och låt sedan orkidén göra sitt.

Hur räddar man en död orkidé?

Börja med att ta bort all gammal kompost, lägg rötterna i blöt en stund i vatten ifall någon barkbit sitter fast. Klipp sedan bort alla torra, gamla rötter med en ren sax och plantera om orkidén i ny kompost.

Måste man ha genomskinlig kruka till orkidé?

Rötterna utsätts där ofta för solljus vilket plantorna utnyttjar genom att bilda klorofyll i sina rötter. Det är därför man nu allt oftare använder genomskinliga krukor till orkidéer. Plantorna växer i magra förhållanden, ofta med bara en liten mängd kompost tillgänglig. Den tycker därför om att ha en liten kruka.

Hur ofta ska man vattna orkidéer?

Vattna din orkidé

Vatten får aldrig bli stående på fatet. Låt sedan komposten torka upp innan nästa vattning. Det brukar röra sig om en gång i veckan till var tionde dag. Vattna dina orkidéer oftare under sommaren och om de står ljust.

Hur mycket vatten ska en orkidé ha?

Måste torka ut mellan vattningarna men varma sommardagar fodras ganska jämn fuktighet för bäst trivsel. Rumstempererat vatten är att föredra. Lämplig metod är att sänka ner hela krukan i vatten men se till så att vatten inte blir stående i bladrosetten. Växten klarar flera veckor utan vattning om du är bortrest.

Varför tappar orkidén bladen?

Äldre/nedre blad drabbas först. Ta orkidén ur krukan och undersök rötterna. Om de är mjuka och ljusbruna är plantan drabbad av rotlossning.

Hur ser man om en orkidé behöver vatten?

Orkidéer behöver vattnas ungefär var till varannan vecka. Detta ser du bäst genom att titta på växtens rötter. Rötterna är nämligen gröna när de har absorberat tillräckligt med vatten och gråa när de orkidén behöver vattnas.

Varför gulnar knopparna på min orkidé?

Anledningen till att knoppar gulnar och faller av beror oftast på ljusbrist och är vanligt under vintern. Om du har knoppar som inte vill slå ut på din orkidé så är orsaken sannolikt densamma. Placera då orkidén i ett ljusare fönster eller skaffa växtbelysning för att tillgodose växtens behov.

I vilket fönster ska orkidéer stå?

Ljus och temperatur

Eftersom de flesta orkidéer växer i trädskugga i naturen är de inte förtjusta i direkt solljus. Inomhus trivs de därför bäst i fönster mot öst eller väst. Under vintern, då ljuset är svagare, är söderfönster en lämpligt placering. Under sommaren kan du gärna låta dem stå vid ett fönster på glänt.

Varför dör orkidéer?

Om knoppar på orkidén vissnar och dör istället för att utvecklas till blommor bör man först undersöka om det finns några symptom på någon specifik sjukdom eller angrepp. Hittar man inte några sådana symptom kan problemet vara att luften är för torr för orkidéen eller att den inte får tillräckligt med ljus.

Hur trivs orkidéer bäst?

Så lyckas du med dina orkidéer:
  1. Lagom med vatten. Orkidéers värsta fiende är övervattning.
  2. Lagom med sol. Orkidéer trivs bäst i öst- och västerfönster, gassande sol kan ge fula blad.
  3. Ta hand om orkidén efter blomningen. – Klipp bort torra blomstänglar och fyll vid behov på med ny orkidékompost.
Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment