Har man lov til å legge varmekabler selv?

Mange tror de kan spare penger på å legge varmekablene selv, for deretter å be en elektriker om å koble det til det elektriske anlegget i huset. Ikke-faglærte har verken lov å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler. Det er bare fagfolk som kan gjøre dette.

Kan man legge varmefolie selv?

Varmefolien må legges av en profesjonell, men underlaget og selve gulvet kan du legge selv. Varmefolie har endel fordeler, men den største er at det går fort å regulere temperaturen i hjemmet ditt. Det tar ikke flere timer å senke- eller øke temperaturen.

LES DETTE:  Hvordan skjøting bjelker terrasse?

Hvordan legge varmekabler i betong?

Før man legger varmekabler på masterboard plater eller betonggulv må underlaget primes. Dette gjør du ved å blande en primer med vann og ruller den ut over bordene med en kost eller en malerulle. Kabelen bør sjekkes at er ok før den legges ned. Før varmekabelen legges ned skal man sjekke at den er i orden.

Har man lov til å legge varmekabler selv? – Related Questions

Kan varmefolie legges rett på betong?

Du kan legge varmefoliebetonggulv, men ikke under betong.

Skal varmekabler ha egen kurs?

Det er ikke krav til egne kurser for varmekabelen nei. Du skal ja jordfeilbryter på de, men det er det jo på alle kurser nå. Du kan gjerne ta den på samme kurs som annet ja.

Kan man legge gulv rett på betong?

Det er mulig å lime et tregulv direkte på et betongunderlag, men da må man forsikre seg om at den relative fuktigheten (RF) i betongen holder seg mellom 60 – 65 %. Dette er som regel mulig å få til i betongunderlag som befinner seg over rom med oppvarming.

Hvor tykk avrettingsmasse skal det være over varmekabler?

Normalt bør man ha minst 2 cm.

Hvor mye betong over varmekabler?

Normalt plasseres varmekablene i den nedre del av et 30 – 50 mm tykt lag med støp (betong), oppå en høytermisk isolasjon. Det anbefales alltid å isolere undergulvet for å unngå varmetap nedover.

Hvor mange cm støp over varmekabler?

Ved konvensjonell støp (C25) gjelder normalt 5 cm overdekking av kabel eller minimum 2 cm hvis gulvkonstruksjonen er slik at det ikke kan oppstå sprekkdannelser. Ved konvensjonell støp er det viktig at det blir lagt ned armeringsmatter.

LES DETTE:  Hvor mye koster det å isolere en garasje?

Kan man legge varmekabler oppå fliser?

Varmekabler har en omtrentlig levetid på 20 år, så om rommet nærmer seg denne alderen bør du vurdere å legge nye. Nye varmekabler kan i såfall legges direkte oppå de gamle flisene.

Kan man legge varmekabler på sponplater?

Viktig med riktig underlag

For å sikre gulvvarme på 130-150W per kvadratmeter, som er normalt i kjeller og på bad, bør underlaget være av ubrennbart materiale som betong eller gips. Dersom underlaget er brennbart, som for eksempel sponplater, skal man ikke gå noe særlig høyere enn 60W per kvadratmeter.

Hvor lenge holder betong på varme?

– Når vi varmer opp betongdekket til 26 grader, holder innetemperaturen seg på 22–24 grader i opptil 140 timer – Tu.no.

Hvorfor dekke betong med plast?

Hvorfor dekke betong med plast? Plasten sørger for at overflaten ikke tørker ut og gir en jevn overflate på betongen. La plasten ligge så lenge som mulig, gjerne en uke eller to.

Kan betong eksplodere?

Hovedårsaken til eksplosiv avskalling er at det bygges opp høye damptrykk nær betongoverflaten. Betongen vil til slutt ikke kunne motstå dette innvendige trykket som er bygget opp. Med andre ord så er betongens fuktighetsinnhold en avgjørende faktor.

Hvor lenge må betong stå før du kan sette på varmekabler?

Påstøp av betong skal tørke og herde naturlig, og varmekabelen kan kobles inn forsiktig etter 6–8 uker.

Kan man legge Mikrosement selv?

Klart du kan! Alle kan legge både fliser, gulv og mikrosement selv.

Hvor lenge må jeg vente med å slå på varmekabler?

lenge bør du vente med bruk

– Dersom man velger å legge varmekabler i gulvet man vente 4-6 uker før man gradvis skrur på varmen i gulvet, legger hun til. I forhold til varmekabler råder Rangnes deg til å følge elektroinstallatørens anvisning.

Skal varmekabler stå på hele tiden?

Skru ned varmen inne, både panelovner og varmekabler. Ikke skru varmekablene helt av, for de bidrar nemlig til å tørke opp fukt på gulvene. Visste du at hvis du reduserer innetemperaturen med én grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligen?

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment