Er utepeis søknadspliktig?

En utepeis av normal størrelse regnes ikke som byggverk. Det gjør at den kan settes opp uten å måtte byggemeldes, altså at du ikke trenger å sende inn melding eller søknad til plan- og bygningsmyndighetene i kommunen din. En frittliggende utepeis anses nemlig som et mindre, utendørs tiltak.

Kan bålpanne stå ute?

En bålpanne kan stå ute hele året, men bruk gjerne et bålpannetrekk. Har du mulighet så er det fint å tømme den for aske og oppbevare den i bod eller garasje når den ikke er i bruk.

Kan man grille i egen hage?

Grilling og bålbrenning i egen hage

Platen rundt passer nemlig ypperlig til all slags grillmat. Ved totalforbud er det tillatt å benytte bålpanne i egen hage så lenge du er forsiktig, ansvarsfull og oppmerksom. I egen hage gjelder den alminnelige aktsomhetsplikten.

Er utepeis søknadspliktig? – Related Questions

Er det lov å grille i hagen?

Grilling i egen hage

Du har lov til å grille eller bruke bålpanne på steder som ligger langt unna skog og utmark, så lenge du mener det er trygt. Dette kan for eksempel være: i din egen hage. friområdene til borettslag og sameier.

Er det lov å lage bål ute?

I Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill (også engangsgrill) i eller i nærheten av skog og annen utmark.

Er det lov å tenne i bålpanne?

Bål i bålpanne på en regntung og fuktig sommerdag er «innafor». Det er lov å tenne bål på tilrettelagte bål– eller grillplasser, i bålpanner og egnede steder på egen tomt hvor det er åpenbart at det ikke er fare for spredning av brann.

Hva har man under en bålpanne?

UNDERLAGSPLATE – beskytter mot strålevarme

En av de største fordelene med bålpanne og fyrfat er at man flytter bålet opp fra bakken. Slik kan man fyre tryggere bål året rundt. Man får likevel en strålevarme under panna som kan svi terrassebord og gress. Vår underlagsplate passer alle våre ildsteder.

Hvordan tenne bål ute?

Sørg for å ha rikelig med opptenning tilgjengelig. Tørre kvister, avispapir eller tennbriketter er alle gode alternativer. Ha en plan for hvordan du kjapt og enkelt kan slukke bålet om flammene sprer seg ut av kontroll. Ha nok kvist og ved til å holde bålet levende før noen eventuelt går for å hente mer brensel.

Hvorfor brenner never så godt?

Forklaring: Neveren består av mange, tynne, lett brennbare lag. Når neveren antennes vil den krølle seg og nye deler av neveren blir eksponert for oksygen og varme og tar fyr.

Hvorfor skal man tenne bål fra toppen?

Det riktige er å tennebålet fra toppen. – Denne fyringsmetoden gir mindre røykutvikling og sot i skorsteinen. Det gir også langt bedre varmeutnyttelse av veden, sier styreleder i Norsk Varme, Steinar Vigdal. Han understreker at det er viktig å gi bålet litt tid.

Hvordan tenne bål uten fyrstikker?

Står du uten fyrstikker, kan du få varme på andre måter: Er det sol, kan du bruke lupe, briller eller kikkertlinse. Flintstein er det ikke så greit å ha for hånden støtt, men du får bruke det du har og huske at før greide de seg med fyrstål og knusk.

Kan man bruke Aluminiumskjele på bål?

Aluminium har dessuten såpass lavt smeltepunkt at de kan skades om en tom kjele blir stående igjen over et flammende bål. Kobber har svært god varmeledningsevne. Kobberkjeler belegges ofte innvendig med tinn. Det kan smelte om du henger en kaffekjele med bare en slump igjen over et flammende bål.

Hvorfor må man aldri bruke rødsprit som tennvæske på et bål?

Rødsprit, whitespirit og bensin er væsker som flammer opp nærmest eksplosivt, advarer han. – Bruker du slike væsker som tennvæske på grill, kan det resultere i store brannskader på personer. Brannen kan også smitte over på hus.

Hvilke tre er best for bål?

Gran og furu (nåletrær, bløte tresorter) er best. Bjørk, ask, bøk, lind, lønn og poppel (løvtrær, harde tresorter) kan også være egnet. Tyrived i furustubber og rotvelt brenner svært godt, men soter mye. Både tørr og frisk fjellbjørk er egnet.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment