Er det lov å montere vedovn selv?

Når det gjelder vedfyrte ildsteder, så er svaret på dette spørsmålet ja! Det er fullt lovlig å gjøre dette selv. Det er heller ikke søknadspliktig å installere et nytt ildsted til en eksisterende pipe. Det er derimot krav til hvordan jobben skal utføres, slik at brannsikkerheten ivaretas.

Hva er forskjellen på vedovn og peis?

Innsatsen er derfor selve brennkammeret med dører osv, men ferdig montert i en omramming blir dette altså kalt en Peis. Vedovn: Med en ovn mener man gjerne en eldre ovn i støpejern, uten noe særlig glassdør og innsyn til bålet. I mange tilfeller er ovnen utstyrt med kokeplate og fine dekorasjoner på sidene.

Kan man gå fra vedovn?

Det er trygt å forlate ovnen med fyr i, men noen gjør feil som kan forårsake pipebrann. – De setter trekken for lavt. Veden skiller ut avgasser og svevestøv, og det blir mye støv i pipa.

Er det lov å montere vedovn selv? – Related Questions

Skal veden stå eller ligge i peisen?

Plasser veden liggende, da utnytter du brennverdien i veden bedre. Bruk aldri parafin, tennvæske eller lignende til opptenning.

Hva bør man ikke fyre med?

Ildstedet
 • Ikke bruk for mye eller fuktig ved. Hvis du fyller ovnen med ved og fyrer med lite trekk, dannes det beksot i skorsteinen.
 • Kun fyr med ved og tennbriketter. Ikke brenn juletrær, reklame, papp og julepapir.
 • Rengjør ovnen/peisen. Det er viktig å rengjøre og sjekke at pakninger rundt døren er i orden.

Kan man reise fra fyr i peisen?

Vi anbefaler derfor å ikke reise bort hjemmefra eller å reise fra hytta mens det fremdeles er fyr i peisen. Peisen kan tette seg som følge av pipebrann, så selv om man ikke vet at man har hatt pipebrann, så vil du legge merke til det neste gang du fyrer opp. Da kan det nemlig komme røyk ut i rommet fordi pipen er tett.

Er vedfyring forbudt?

Sosiale medier har en periode vært fulle av innlegg fra folk som er forbannet over EU sitt siste forslag, som de hevder omfatter forbud mot vedfyring. Også fagmedier innen skogbruket har rapportert om at EU nå foreslår forbud mot vedfyring. Men dette stemmer ikke.

Hvor effektiv er en vedovn?

Virkningsgraden forteller i hvilken grad ovnens forbrenning utnytter veden, og oppgis i %. En åpen peis vil normalt ha en virkningsgrad på ca 30%, mens en moderne vedovn har en virkningsgrad på 75-85%. Ved lav virkningsgrad sendes uforbrente gasser og partikler opp i pipa.

Kommer røyk ut av vedovn?

Derfor kommer det røyk ut av peisen. Skorsteinen er peisens motor, og den fungerer så lenge luften i skorsteinen er varmere enn luften utendørs. Det er da det skapes god trekk som trekker røyken fra peisen ut gjennom pipa. Hvis temperaturen er lavere i skorsteinen enn utendørs vil trekken gå motsatt vei, og gi nedslag.

Skal man fyre med full trekk?

God trekk er nødvendig. Det er lite lurt å strupe lufteventilen. Har du for lite trekk blir temperaturen inni ovnen for lav, veden brenner dårligere, og det soter mer.

Hvordan få bedre trekk i vedovn?

Pipa har god nok trekk når den klarer å suge tilstrekkelig luft gjennom luftspjeldene til å forsyne forbrenningen med nok luft.

Fyringstips

 1. Bruk tørr ved.
 2. Sørg for god trekk.
 3. Tenn opp fra toppen av veden.
 4. Tenn opp med små, tørre vedkubber.
 5. Ikke brenn ovnens bruksanvisning.
 6. Ikke brenn søppel.

Hvordan unngå pipebrann?

Det er noen enkle huskeregler for å unngå pipebrann;
 1. Ha god trekk, tørre vedkubber og skikkelig fyr.
 2. Del opp kubbene om de er store.
 3. Pass på å ha godt med trekk i pipa.
 4. Bruk tennbriketter fremfor papir for opptenning.
 5. Juster trekken mer ned når veden har tatt ordentlig fyr.
 6. Pass på at veden bør brenne, ikke bare ulme.

Kan pipebrann slukke av seg selv?

Pipebrann er ikke noe du slukker selv. Vann nedi pipa kan være direkte farlig på grunn av den høye temperaturen i skorsteinen. Brannvesenet bruker spesielle slokkemidler ved slokking av pipebrann, informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If til NTB.

Er det lov å feie pipa selv?

Fei pipa selv Selve feiingen bør gjøres av den lokale feieren, ofte som en bestillingstjeneste. Men er du komfortabel med å gå på taket, kan du gjøre det selv. Start med å feie røykrøret som går fra ovnen og inn i pipa, her kan du bruke en røykrørskost.

Er det lurt å brenne melkekartonger?

– Kartonger utvikler høy varme raskt og kan føre til for høye temperaturer i ildstedet og i skorsteinen. Alle drikkekartonger inneholder i tillegg et plastbelegg som omdannes til beksot. Dette fester seg i skorsteinen og kan over tid føre til pipebrann, sier Tom Erik Galambos i Feiermesternes Landsforening.

Kan en fyre med koks i vedovn?

Hvem kan fyre med koks.

Svært mange boliger oppført før 1970 har ovner som er gogt egnet for koksfyring. Det er i den senere tid solgt ett stort antall “Ved” ovner som egentlig er koks / kombiovn. De fleste ovner /peiser med lukket brennkammer, kan med enkle tiltak brukes til koksforbrenning.

Er det lov å fyre med koks?

Ildsted – Mindre varmeproduserende enhet for lokal oppvarming (punktvarme). For eksempel frittstående vedovn, koksovn, kamin, åpen peis og peisinnsats. Bruk – Med bruk menes her fyring.

Hva skal man ikke brenne i ovnen?

8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen
 1. Drivved. Selv om du finner tørr drivved langt inn på fjære, bør du ikke bruke det som brensel.
 2. Kobberimpregnerte materialer.
 3. Krom- og arsenimpregnerte materialer.
 4. Sponplater.
 5. Behandlet trevirke.
 6. Drikkekartonger.
 7. Gavepapir.
 8. Papp og papir.

Kan ovnen stå på om natten?

Generelt anbefaler vi 70-100 watt per kvadratmeter. Panelovnene kan trygt brukes uten tilsyn, det vil si stå på om natten eller være på mens man er borte.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment