Er det lov å montere spotter selv?

Privatpersoner kan kun utføre arbeid på det som ikke er en del av den faste elektriske installasjonen. Det vil si utstyr som tilkobles med støpsel i stikkontakt. Du har for eksempel ikke lov til å verken legge, montere eller koble til varmekabler, jobbe i sikringsskapet eller montere downlights.

Hvor montere spotter i tak?

Downlights bør vanligvis monteres 40-100 cm fra veggen, men hvis lysene ikke kan tiltes bør avstanden være maksimalt 50 cm. For store rom er det viktig å ikke plassere downlights i midten av taket. Det kan skape et blendende lys, som verken er pent eller behagelig.

Hvordan ettermontere downlights?

Ettermontering av downlight er forholdsvis enkelt og da må man bruke rett i isolasjon spotter. Trenger man rør for ettermontering av downlight? Å bruke rør for ettermontering av downlight og spotter er fullt mulig, men da må man bruke tommestokken og tape på røret og siden dra dette fra hull til hull.

Er det lov å montere spotter selv? – Related Questions

Hvor mange spotter pr kvm?

min regel som ikke er noen regel er 1pr kvm i rom som bad/kjøkken 1,25/1,5kvm pr spot i oppholdsrom. det kommer jo helt an på om det skal være belysning uten behov for tilleggsbelysning.

Skal Downlightkabel i rør?

Kabelen skal alltid ligge i rør når den anvendes i 230V downlight-anlegg. Kabelen har flertrådet kobberleder, og kan dermed uten videre enkelt monteres i alle ordinære klemmetyper.

Hva koster det å få montert spotter?

Installasjon av spotter er noe elektrikere må stå for, og spottene koster da gjerne 1.200 til 1.500 kroner per punkt om du skal ha halogenpærer (dette inkluderer oppkobling), mens LED-lys kan koste nærmere 2.000 kroner per punkt.

Hvordan bytte fra halogen til LED downlights?

LED-spotlys krever en ny transformator

Det er derfor to grunner til at de gamle transformatorene til halogenpærer ikke virker med LED. LED-spotlys krever derfor en annen type omformer, en såkalt LED-driver. Når du skifter fra halogenspotlys til LED, må du altså også bytte ut den gamle transformatoren med en LED-driver.

Hvor lang avstand mellom downlights?

Montering av downlights bør være 40-50 cm fra veggen. Avstand mellom downlights bør være omtrent 120-150 cm. Planlegg hvor lysbuen skal begynne.

Hvor mye lekte ned for spotter?

En downlight har en byggehøyde

For yttertak er denne høyden som regel gitt av gipstykkelsen (oftest 13mm) og høyden på lekten som ligger rett over. Over lekten kommer plasten, og den vil du helst ikke ta hull i. Den minimale høyden for en lekt er 33mm, men ofte brukes 2 tom, altså 48mm.

Hvor mye koster det å senke taket?

Snittprisen for å isolere tak innvendig, basert på prosjektene i vår prosjektdatabase, ligger på ca. kr 700 per kvadratmeter, inkludert mva. Denne prisen inkluderer da alle kostnader som knytter seg til isoleringen, både arbeid og materialer.

Hvor varme blir LED spotter?

LEDspotter oppvarmes til kun 50 C og bruker derfor mindre strøm. De har en levetid på rundt 20 år og avgir et varm og fint lys. LEDspottene monteres i samme systemet som dine eksisterende halogenspotter – du må bare skifte til en LED-dimmer. Om en LEDspot skulle ryke skiftes hele spotten ut, ikke bare pæren.

Hvordan belyse en stue?

Huskelisten for god belysning til stuen:
 1. Sørg for god generell belysning, tenk flere lag med lys i rommet!
 2. Det bør være mulighet for godt leselys, gjerne ved godstolen.
 3. Unngå at TV’en blir din eneste lyskilde.
 4. Unngå mørke kroker og veggflater, lys skaper dybde og liv.

Hvordan få større romfølelse?

Romfølelse – slik får du små rom til å virke større
 1. Bruk lyse farger. Fargen på rommet har stor betydning for hvordan vi opplever rommet.
 2. Mal vegg og tak i samme farge.
 3. Møbler som gir økt romfølelse.
 4. Lagringsplass.
 5. Sørg for mest mulig lys.
 6. Gjør rommet større med speil.
 7. Planter og bilder for økt romfølelse.

Hvor langt ned skal lampen henge?

Som hovedregel kan man si at store lamper skal henge 60-75 cm over bordet, målt fra lampens underkant. Små lamper henger man typisk i mellom 55-65 cm over bordet, fra lampens underkant. Hvis du skal ha fler lamper hengende over bordet henger man lampene med ca 80 cm mellomrom.

Hvordan dekorere liten stue?

Prioriter heller en større sofa som vil gi plass til samme antall gjester og gir samtidig rommet et roligere uttrykk. Sett store møbler langs veggen slik at du får mest mulig ut av gulvplassen. Sørg også for at det ikke er for mange møbler plassert midt på gulvet, da dette vil få rommet til å virke mindre.

Hvilken farge til liten stue?

Lyse vegger gjør at rommet føles større enn et mørkt rom fordi overflatene reflekterer mer lys. Men husk at helt hvite vegger føles veldig sterilt og gir lite romfølelse. Velg derfor lyse fargenyanser fremfor hvitt. Det betyr ikke at du må unngå mørke farger, som kan gi varme og lunhet.

Hvor plassere sofa?

plass til et bord bak sofaen, eller hvorfor ikke et skrivebord eller en bokhylle mot veggen bak. Hvis du velger å plassere sofaen din mot en vegg, må du ALLTID flytte den ut omtrent 7 til 10 cm fra veggen. Luften mellom veggen og sofaen gir en skygge som gjør at rommet oppleves luftigere og mer romslig.

Hvordan få det til å virke høyere under taket?

Når du maler veggen, ikke mal helt opp til taket. Eller – når du maler taket, fortsett et stykke ned på veggen. Ved å la de ti øverste centimeterne av veggen ha samme farge som taket lages en illusjon av ekstra romhøyde. Det ekstra feltet med lys farge vil visuelt strekke takhøyden, og rommet til å se høyere ut.

Hvilken farge gir størst romfølelse?

Blått og grønt er fargene som gir rommet den mest romslige følelsen. Både mørke og lyse nyanser av disse fargene vil gi god romfølelse. De mørke vil gi følelsen av en slags lun hule, som allikevel har en god romfølelse. De lyse og duse nyansene vil gi den aller mest romslige følelsen med sitt luftigere uttrykk.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment