Er det lov å montere spotter selv?

Privatpersoner kan kun utføre arbeid på det som ikke er en del av den faste elektriske installasjonen. Det vil si utstyr som tilkobles med støpsel i stikkontakt. Du har for eksempel ikke lov til å verken legge, montere eller koble til varmekabler, jobbe i sikringsskapet eller montere downlights.

Hvor mye koster det å lage spotter i taket?

Installasjon av spotter er noe elektrikere må stå for, og spottene koster da gjerne 1.200 til 1.500 kroner per punkt om du skal ha halogenpærer (dette inkluderer oppkobling), mens LED-lys kan koste nærmere 2.000 kroner per punkt.

Hvordan plassere spotter i taket?

Downlights bør vanligvis monteres 40-100 cm fra veggen, men hvis lysene ikke kan tiltes bør avstanden være maksimalt 50 cm. For store rom er det viktig å ikke plassere downlights i midten av taket. Det kan skape et blendende lys, som verken er pent eller behagelig. Slik kan downlights plasseres for maksimal effekt.

LES DETTE:  Hvor dypt skal fiber ligge?

Er det lov å montere spotter selv? – Related Questions

Hvordan fordele spotter i tak?

– Velger du justerbare downlights, bør du plassere de i taket 30- 60 cm ut fra veggen. Velger du faste downlights bør du plassere de i taket mellom 25-40 cm ut fra veggen, sier LIllelien. Plasserer du downlights over sittegruppe, alt for langt fra veggen, kan du bli blendet når du sitter eller ligger i sofaen.

Hvor mye lekte ned for spotter?

En downlight har en byggehøyde

For yttertak er denne høyden som regel gitt av gipstykkelsen (oftest 13mm) og høyden på lekten som ligger rett over. Over lekten kommer plasten, og den vil du helst ikke ta hull i. Den minimale høyden for en lekt er 33mm, men ofte brukes 2 tom, altså 48mm.

Hvor tett skal downlights stå?

Montering av downlights bør være 40-50 cm fra veggen. Avstand mellom downlights bør være omtrent 120-150 cm. Planlegg hvor lysbuen skal begynne.

Hvor stor avstand mellom spotter?

Avstand mellom downlights.

120 cm mellom hver downlight. Mørkere områder, f. eks. en vegg med mange bilder eller mørkt interiør krever mer lys og da er det lurt med mindre avstand mellom hvert lyspunkt.

Hvor lang avstand mellom spotter?

Plassering av spotter på badet

Plasseringen av spottene bør ha en avstand på omtrent en halv meter mellomrom da det gir et fint, jevnt lys.

Hvor mange downlights i taket?

Det er ingen spesielle regler for hvor mange spot du må eller kan ha i taket ditt. Antallet avhenger av rommets utforming og hvor mye lys du ønsker. Noen tommelfingerregler gjelder likevel som tips i planleggingen: Hva skal du ha, spotlight eller downlight (sistnevnte lyser bare rett ned).

LES DETTE:  Hvor langt skal det være mellom stendere?

Hvordan belyse en stue?

Huskelisten for god belysning til stuen:
  1. Sørg for god generell belysning, tenk flere lag med lys i rommet!
  2. Det bør være mulighet for godt leselys, gjerne ved godstolen.
  3. Unngå at TV’en blir din eneste lyskilde.
  4. Unngå mørke kroker og veggflater, lys skaper dybde og liv.

Hvor mange spotter per kvadrat?

Den generelle konsensus for å velge antall downlights som kreves er som følger: Trinn 1 – Mål kvadratet av rommet ved å multiplisere bredden med dybden. Trinn 2 – Multipliser dette kvadratmeteret med 1,5. Dette vil gi deg en retningslinje for den totale effekten som kreves for å lyse opp rommet.

Hvor mye lys pr m2?

Vi anbefaler 100 lumen per kvadratmeter. Så hvis stuen er 20 kvadratmeter, må du ha totalt 2000 lumen. Det sentrale taklyset kan for eksempel bidra til 730 lumen (tilsvarer en vanlig 60-watts pære), mens indirekte bakgrunnsarmaturer avgir 100–200 lumen hver.

Hva tilsvarer 15 watt i LED?

Sammenlign lumen med watt
Lyskilde type 200-300 Lumen 700-1000 Lumen
Glødepærer 25-30 Watt 75 Watt
Halogenpærer 18-25 Watt 65 Watt
Kompaktlysrør 5-6 Watt 15 Watt
LED lys 2-4 Watt 8-10 Watt

Hva tilsvarer 60 watt i LED?

Gammel 15 watt = ny 3 watt. Gammel 25 W = ny 5 W. Gammel 40 W = ny 7-9 W. Gammel 60 W = 11 W.

Hvor mange lumen er 40 watt?

Lumen (lm)

Du kan gange det du pleide å tenke i watt med 10-12 for å få lumen. Rundt 400 lumen vil altså tilsvare en gammeldags 40 watt.

Hvor mange lumen bør man ha?

For å avgjøre hvor mye lys/lumen man trenger, er en god tommelfingerregel at man beregner 100 lumen per kvadratmeter i rommet. Da vil du få et omtrentlig mål på hvor mange lumen rommet trenger. Ikke glem at det er forskjell på hvor mange lumen et rom bør ha.

Kan man bruke LED-pærer i alle lamper?

De aller fleste lamper kan ta en LEDpære. Ønsker du å kunne dimme en eksisterende taklampe må du kjøpe dimbare LEDpærer og få en elektriker til å montere en dimmer som egner seg for LED.

Kan man bare skifte fra halogen til LED?

Spar nesten 90 % av strømforbruket med LED-spotlys

En 10 watts halogenpære kan erstattes med en 1,2 watts LED-pære – altså cirka 1/8 av strømforbruket. Levetiden på LED-pærene er også betydelig lenger – helt opptil 20.000 timer – mot halogenpærenes 4.000 timer, i beste fall.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment