Är det försent att så tomater i april?

Om du ska odla tomaterna utomhus kan du vänta till slutet av mars/början av april. Fröna gror oftast på några dagar. Ibland kan äldre frö ta lite längre tid på sig då kan du börja någon vecka tidigare än vid sådd av färska frön.

Hur lång tid tar det för ett Tomatfrö att gro?

Bästa groningstemp. är 22 – 25°C. Då gror normalt fröna på mellan 5 till 14 dagar. Vid lägre temperatur kan det ta upp till 4 veckor innan plantan visar sig.

När ska man börja ge näring till tomatplantor?

När du planterar om en tomat är den nya blomjorden full med näring. Använder du jord från din egen odling har du säkert fyllt på med näringsrik kompost som tomaterna med glädje slukar i sig. Efter ett par, tre veckor är det dags att fylla på med mer näring (om du inte använder långtidsverkande gödsel, se nästa stycke).

Är det försent att så tomater i april? – Related Questions

Hur får man tomatplantor att bli kraftiga?

För att fina kraftiga plantor är det avgörande att tomatplantan får ordentligt med ljus också under sin uppväxt. Utan tillräcklligt med ljus blir plantorna snabbt långa och taniga. Inte förrän i början av april kan dagsljuset i ett ljust fönster räcka, men se upp för brännande sol som kan skada plantan.

Vilka växter gillar inte kaffesump?

Rosor, pelargoner, änglatrumpet, oleander, hortensia, rhododendron och azalea mår synnerligen väl av att gödslas med kaffesump.

När ska man börja Gödselvattna tomater?

Tomat odlas huvudsakligen i inaktiva substrat, där all växtnäring är löst i vattenfasen. Därför måste man gödselvattna med kompletta näringslösningar under hela växtsäsongen.

Vad ska tomatplantor ha för näring?

Gödsla tomatplantorna minst en gång i veckan med flytande växtnäring. Det går även bra att gödsla med Hönsgödsel som blandas ner i jordytan minst en gång i månaden, det är lite enklare när man vattnar med slang. Mycket mörkgröna plantor med kraftiga blad och krulliga toppar är ett tecken på för kraftig gödsling.

Vad ska man ge tomatplantor näring?

Ge din tomatplanta en svag växtnäring en gång i veckan som är rik på kalium och fosfor. Undvik näring som innehåller mycket kväve, det kan ge tomaterna dålig smak. Förbättra gärna jorden med jordförbättring som trädgårdjord, eller genom att tillsätta lite trädgårdkalk elelr vedaska.

När ska man börja ta bort blad på tomatplantor?

Ta bort blad på tomater

Då når solen in till tomaterna, som mognar snabbare. Dessutom lägger plantan energi på att utveckla tomaterna istället för att sköta om bladen. I första hand klipper jag bort alla blad upp till den första tomatklasen på huvudplantan.

Vad händer om man inte tjuvar tomater?

När du odlar egna tomater och tomatrankorna börjat få fram en tre till fem klasar bör man börja trimma plantan genom tjuvning. Detta för att all näring ska gå till de klasar som redan utvecklats. Utan tjuvning slösas energi bort på fortsatt höjdtillväxt och till att utveckla fler klasar som ändå inte hinner mogna.

Varför sluta vattna tomater?

Tomatplantor behöver inte så mycket vatten som man kan tro och i Italien odlar man tomater helt utan bevattning på vissa platser. Det finns även specifika sorter som klarar torka bättre än andra. Ju mindre vatten desto smakrikare tomater. Generellt är tumregeln att när frukterna börjar mogna ska man minska vattningen!

Varför ta bort tjuvar på tomatplantor?

Tomater som får sidoskott behöver tjuvas, det betyder att man tar bort dem. Tjuven hittar du i grenvecket mellan stam och blad. Dessa sidoskott tar energi från plantan och blir det för många sidogrenar orkar inte plantan sätta tomater, samtidigt som den blir för tät. Så tjuvarna måste tas bort.

Måste man ha två tomatplantor?

Sätt bara en tomatplanta i varje kruka. Näringsvattna under hela odlingssäsongen för starkare plantor och fler och finare tomater. Vissa sorters tomatplantor behöver tjuvas för att de ska ge så stor skörd som möjligt. Det innebär att du knipsar bort små sidoskott som ofta växer fram i grenvecken på tomatplantan.

När ska man halshugga tomater?

När du lider av gängliga tomatplantor, ta fram saxen och klipp i dem. Har du tur får du så mycket plantor att du kan ge bort några (men antagligen har du redan alldeles för många). ”Men om plantorna börjat blomma, hur gör jag då?” Det går bra att halshugga även fast plantan börjat blomma.

Hur ofta ska man vattna tomater?

Bevattning. Bevattning av plantorna bör ske efter väderförhållandena. Under värmeböljor använder plantorna mycket vatten, upp till 3–4 liter/planta per dag. Vid mulet väder vattnar man mindre och under mulna perioder är det inte nödvändigt att bevattna varje dag.

Kan man gödsla tomater med kaffesump?

Blommor som till exempel hortensior och rododendron älskar kaffesump eftersom att de är lite sura. Sump funkar dessutom väldigt bra till vissa grönsaker som till exempel morötter, pumpor och tomater.

Kan tomater få för mycket sol?

Odla tomater i sol

Det behövs inget lyxigt växthus, en inglasad balkong eller ett uterum kan duga lika bra, bara solen lyser där minst 6 timmar om dagen. En solig och vindskyddad plats ute kan också duga, men då får man välja sorter som klarar våra somrar.

Kan man Övergödsla tomater?

Har man mycket näringskrävande växter, som till exempel tomater, kan man öka dosen till maximalt 4 ml per liter innan risk för näringsläckage uppstår. Ingen annan gödsel behöver då tillföras jorden innan. När växten blir större så behöver den mer vatten. Man vattnar mer, och växten får då automatiskt mer näring.

Kan man ge Guldvatten till tomater?

När plantorna kommer ut till växthuset eller på växtplatsen finns flera näringskällor. Jag gödselvattnar med guldvatten (1 del urin, 10 delar vatten) eller myllar ner komposterad eller pelleterad kogödsel. Det händer också att jag myllar ner lite hönsgödsel i krukan.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment