De fleste anbefalinger og monteringsanvisninger fra produsenter av våtromsmembraner m.m. og fra andre fagmiljøer, sier at det i våtrom ikke skal være dampsperre mot yttervegger eller i vegger mot uoppvarmede rom når veggene kles med våtromsmembran eller veggvinyl.
Hvor plasseres dampsperre?
Dampsperren plasseres på varm side av isolasjonen. Dampsperrens viktigste oppgave er å sikre innvendig lufttetting, samt å hindre at fuktighet fra inneluften skal diffundere ut gjennom konstruksjonen med påfølgende kondensering og fare for skader.
Hvor må membranen være damptett?
Membraner er i utgangspunktet vanntette, men ikke alle er damptette. Husk at på yttervegg og mot kalde rom skal membran være damptett.
Hvor mye kan man isolere på innsiden av dampsperren?
Ved innvendig utforete vegger kan dampsperren flyttes inn i veggen for å unngå perforering ved installasjon av skjult elektrisk anlegg. Ved 50 mm isolasjon på innsiden av dampsperren, kreves det minst 150 mm isolasjon på kald side av dampsperren for å unngå kondens.
Skal man ha dampsperre på bad? – Related Questions
Hvordan isolere yttervegg innvendig?
Innvendig isolering av yttervegg med lekting
Du starter med å fjerne gammelt panel eller platelag inne, og bytte ut eventuell gammel isolasjon. Legg deretter på ny dampsperre, og lekt ut til ønsket isolasjonstykkelse. Isolasjonsplatene legges mellom lektene, før du avslutter med å montere nytt panel eller platelag.
Hva skjer uten dampsperre?
Den fuktige luften vil gå igjennom himling hvis man ikke har fuktsperre, og i møte med kald luft på loftet vil det avgis fukt/kondens. – Særlig i gamle hus skal man være på vakt ved etterisolering. Fyre for kråka er bedre for huset fordi da er loftet varmere og tørrere, noe som igjen gir mindre kondens.
Hvilken tykkelse på dampsperre?
Byggforsk anbefaler dampsperre med tykkelse 0,15 mm i vegger og luftede skråtak og dampsperre med tykkelse 0,2 mm i kompakte flate tak og i golv.
Hvor mye kan man etterisolere?
Mellom 70- og 90-tallet begynte det å bli vanlig med isolasjon på mellom 10 og 20 cm. Dette er også et stykke fra dagens TEK10 standard, som har minimumskrav på 20-25 cm i vegg og 30-35 cm i tak. Nye boliger bygges ofte med enda tykkere isolasjon for å ha minimere varmetap og gi mest mulig kontroll over temperaturen.
Hvor mye isolasjon i vegg?
I dag krever Plan- og bygningsloven 20-30 cm isolasjon i gulv, 30-35 cm i tak og 20-25 cm isolasjon i yttervegger i nye boliger.
Hvorfor isolere innervegger?
Ved å isolere innervegger tilstrekkelig, kan blant annet rommet bli mer lydtett. – Den viktigste grunnen til å isolere innervegger, er å isolere for lyd, forklarer Brattåker. God lydisolering av rommene kan blant annet være nyttig når det bor flere under samme tak, og vil kunne bidra til økt hverdagskomfort.
Hvilken type vindsperre er best?
Vindsperra skal hindre luftlekkasjer utenfra og samtidig sikre at fuktighet kan tørke ut innenfra. Sintef Byggforsk anbefaler vindsperrer med sd-verdi på maksimum 0,5 m og gjerne mindre enn 0,2 m. Som en tommelfingerregel kan vi si at vindsperra bør være 10 ganger mer dampåpen enn dampsperra.
Hvor mye isolasjon i vegg TEK 17?
Rammekravene i TEK17 tar utgangspunkt i U-verdi for vegger på 0,18. Det samme kravet gjelder tiltaksmetoden for boliger. Passivhus trenger mer isolasjon: Typiske U-verdier for yttervegger i boliger er 0,15 – 0,10 W/m²K for å klare krav til varmetapstall.
Hva isolerer best av isopor og Glava?
isopor isolerer like god som 10 cm. glava. Noen sier også at trykkbestandig isopor isolerer enda bedre, inntil 3 ganger så godt som glava.
Er ny isolasjon bedre enn gammel?
Skal du skifte utvendig kledning på huset ditt, kan det være smart å etterisolere samtidig. Da forbedrer du isolasjonsevnen og hindrer at varmen lekker ut. Det gir lavere energiforbruk. I noen tilfeller vil det være hensiktsmessig å skifte ut gammel isolasjon med ny som har bedre isolasjonsevne.
Er det farlig å puste inn Glava?
Glava glassull er ikke giftig verken ved innånding, svelging eller kontakt med hud eller øyne ved normal montering og bruk. Ved første gangs oppvarming til over 175 °C frigjøres blant annet formaldehyd- og ammoniakkgasser som kan være helseskadelige.