Når skal man så purre?

Skal du dyrke purre fra frø er du nødt til å ha en egnet plass innendørs, helst med vekstlys, for at purreløkene skal rekke å vokse seg store innen høsten. Vi sådde purre allerede i januar, men det går fint å gjøre det i februar-mars også.

Hvordan plante ut purre?

Purre vil, som alle løkplanter ha en sandrik dyp drenerende jord. Plant dem ut når de så tykke som blyanter. Hvis du klipper spirene når de er 12-15cm ned til 6 cm, tykner de raskere. Om ikke du benytter nitrogenrik gjødsel, men følger våre råd om en levende jord, så unngår du sannsynligvis også løkflua.

Kan purre overvintre?

Purre tåler å stå ute ganske lenge utover høsten og vinteren, den fryser ikke slik som mange av de andre grønnsakene. Den kan godt stå ute hele vinteren bare det ikke blir alt for kaldt, men er en stabil mild vinter. Hvis den først tas inn på lager kan den lagres stående ved null til minus en grad.

Når skal man så purre? – Related Questions

Er purreløk flerårig?

Visste du at purre er flerårig, og kan dele seg i fedd – som hvitløk? Prøv å la noen stå til neste år, så får du nydelige blomster også.

Kan man spise rå purre?

Prøv den i supper, gryter, kraft og fonder. Purre spises , men også vamebehandlet. Ha den i sauser og salater, eller som krydder til kjøtt- og fiskeretter. Purreløken er sprø, med en aromatisk og mild løksmak.

Hvor lenge holder purre seg?

Purre: Holder seg best ved ikke mer enn 5 grader i en plastpose i kjøleskapet. Da er holdbarheten to uker.

Når skal man høste purre?

Høsting. Høsteklar tidlig på høsten når de har den ønsket størrelse du vil ha. Ta tak i bladverket og bare napp dem opp fra jorda! Skylles i vasken og brukes direkte i matlagningen!

Hvordan lykkes med purre?

Purreløk plantes dypt på et solrikt og varmt sted, i moldrik og næringsrik jord med høyt kalkinnhold. Sørg for å gjødsle jorden godt med kugjødsel året før planting. Plant ut purreløken når faren for frost er helt over, og når plantene er herdet.

Hva kan overvintre i potte?

Eksempler på planter som kan plantes i potte på vinterstid er ulike syriner (helst de minste), ulike spirea, lønn (helst de minste), lerk (dvergtyper), klatrehortensia, alpheklemis, magnolia, lyngplanter, skimmia, sølvkrans og prydkål m.

Hvor mange frø i hver potte?

De små frøene skal kun ha et tynt lag med jord/sand over seg og 4-5 frø legges i hver potte. Store frø dekkes med 1-1,5 cm jord og gjerne 2-3 stykker i sammen potte.

Når på året bør man potte om planter?

For å avgjøre om det er behov for å potte om planten kan du lirke av plastpotten og sjekke om røttene har grodd så mye at det er lite jord igjen. Den beste tiden å gjøre dette på er fra mars til mai, da er vinterdvalen over og vekstsesongen i gang.

Når på året bør man potte om?

Det beste tidspunktet for ompotting er rett etter plantens hvileperiode. Nå i februar-mars er det veldig fint å potte om plantene. Da får de ny jord og bedre plass i god tid før våren kommer med sol og varme.

Kan en plante ha for stor potte?

Den nye potten bør være 1–2 størrelser større enn den gamle. Hvis potten og er for stor og det blir for mye jord, kan det være at jorden ikke tørker ordentlig, noe som får røttene til å mistrives.

Hva gjør man med gammel jord?

Jord i krukker og kar blir brutt ned gjennom en sesong, men ikke brukt opp. Bruk jorden du har, tilsett det den mangler, så får du flotte planter også neste sommer.

Hvordan få luftig jord?

Med dreneringshull i bunnen og lecakuler blir dreneringen bedre, og jorden blir porøs og luftig slik at planten trives godt. Også potteskår er bra å blande i bunnen. Husk å velge jord av høy kvalitet samtidig som du vanner regelmessig med næring, ikke minst i sommerhalvåret.

Hvordan vet man om man har sur jord?

Er du usikker på om du har for sur jord, kan du sjekke ph-verdien med ph-strips. Kalker du på våren, vil dette kunne hjelpe på dersom jorden er for sur. (Er den under 5 anbefales man gjerne å kalke). Å kalke hver vår på autopilot er imidlertid ikke nødvendigvis bra verken for plen eller blomster.

Hvor ofte bør man skifte jord?

Unge potteplanter i vekst skal omplantes til nye potter med ny jord en gang i året. Større planter og langsomt voksende planter kan du plante om hvert andre år, eller når planten begynner å bli for stor for potten.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment