Når plante ut asparges?

Asparges tåler høyt salt innhold. RIKTIG TID. Plant ut i april i sør og mai i nord i landet når jordtemperaturen er nådd 10 ºC. Kjøper du barrot langt tid i forveien av utplanting må du bare passe på at de ikke tørker ut.

Hvor dypt skal asparges plantes?

Asparges skal plantes dypt. Toppen av rotstokken skal ligge 12-15 cm under jordoverflaten. Jorda må løsnes og bearbeides enda lenger ned. Rotstokken vokser litt utover og oppover for hvert år slik at skuddene og nye røtter blir anlagt litt grunnene år for år.

Kan man gro asparges i Norge?

Opprinnelig kommer asparges fra middelhavsområdet, men den er likevel ganske hardfør og mange lykkes med den både i Innlandet, Trøndelag og Nord-Norge. Det er altså ikke overvintringen som er utfordrende med asparges, det er at det tar så lang tid før du får avling.

Når plante ut asparges? – Related Questions

Hvor mange asparges gir en plante?

Det settes tre til fire aspargesplanter per løpemeter, og de må ha minst 60 centimeter på hver side (1,2 til 1,5 meter mellom radene dersom man har flere). Asparges må dyrkes på et åpent, solfylt sted.

Er det lov å ta med planter fra Danmark?

Når du reiser sjølv, kan du dessutan ta med deg små mengder frukt, grønsaker, planter og blomar til Noreg. Skal verksemda di importere plantar og frø, må den ha eit sunnhetssertifikat.

Hvilke planter er forbudt i Norge?

De 17 første på listen har vært forbudt siden 2016, de 11 siste siden 2021.
  • Prydstorklokke (Campanula latifolia macrantha)
  • Sølvarve (Cerastium biebersteinii)
  • Filtarve (Cerastium tomentosum)
  • Kjempespringfrø (Impatiens glandulifera)
  • Kjempebjørnekjeks (Heracleum mantegazzium)
  • Tromsøpalme (Heracleum persicum)

Er det lov å ta med poteter fra Sverige?

Det er ikke tillatt for privatpersoner å ta med seg poteter hjem fra utenlandsreiser. Dette gjelder også for poteter fra matbutikk i Sverige eller andre land. Norge har et strengt regelverk for import av potet.

Hvorfor kan man ikke ta med poteter til Norge?

Flere av planteskadegjørerne som angriper potet i EU og land utenfor Europa, har vi til nå heldigvis ikke oppdaget i Norge. Derfor har Norge et strengt regelverk for import, produksjon og omsetning av potet. Av samme grunn er det ikke tillatt for reisende å ta med seg poteter fra utlandet som håndbagasje.

Hva slags mat kan man dyrke i Norge?

Poteter, gulrot, kålrot, blomkål, kål og salat er trauste og velkjente planter, men norske bønder produserer et stort mangfold av grønnsaker på friland. I tillegg dyrkes det en del bær og grønnsaker i veksthus.

Kan man gro paprika i Norge?

Paprika vokser sent og bør såes innendørs tidlig om våren for å sikre modningen før det blir for kaldt om høsten. Høster man paprikaen grønn er den fremdeles umoden. Denne grønnsaken kan dyrkes i veksthus eller i en varm krok utendørs. Det tar minimum tre måneder før man kan forvente å høste.

Kan man dyrke agurk i Norge?

Dessverre er det gjerne litt for kaldt for at agurker skal trives særlig godt utendørs i hagen din her i Norge. Derfor anbefales det å dyrke agurk inne i et drivhus, en varm solvegg eller inne i vinduskarmen.

Hva slags mat er det mest vanlig å dyrke i Norge?

I praksis bruker vi i dag 90 prosent av jordbruksarealet til å dyrke dyrefôr, som blir omsatt til kjøtt, melk eller egg.

Hva er lettest å dyrke?

Bladgrønnsaker. Salat er nevnt, spinat, ruccola og andre planter som dyrkes for bladenes del er lett å lykkes med selv om du er nybegynner i hage-faget. Det er kanskje aller lettest å lykkes med å dyrke i krukker. Start gjerne med plukksalat, den kan høstes 4-6 uker etter såing.

Er fisk mer bærekraftig enn kjøtt?

Fisk er generelt mindre miljøbelastende enn kjøtt, men noen bestander er utrydningstruet eller problematiske på andre måter. Spiser du torsk fra Barentshavet, makrell, sei eller sild, er du på trygg grunn. Miljømerket fisk er også et trygt valg. Sjekk WWFs guide til bærekraftig sjømat.

Hva kan ikke dyrkes i Norge?

Soya kan ikke dyrkes i Norge. Erter og åkerbønner er proteinrike og kan dyrkes, men bare på de beste kornarealene, og da kreves et 5-årig vekstskifte. Det samme gjelder for potet og grønnsaker. Kunne vi ha dyrket mer vegetabilske matvarer i Norge?

Er det lov å ta med planter fra Sverige til Norge?

Hovedregelen er at alle planter som importeres skal være fulgt av et plantesunnhetssertifikat som dokumenterer at plantene er friske og uten skadedyr.

Kan planter leve uten jord?

Jordens viktigste funksjon er å gi planten noe å holde seg fast i, og hvis planten kan holde seg fast på andre måter, kan den godt klare seg uten jord. Den trenger bare lys, luft og vann som inneholder en del oppløste næringsstoffer.

Hva er lett å dyrke i Norge?

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke grønnsakene direkte fra hagen eller plantekassen.

Hva skal sås i mars?

Nå i mars når vinteren går mot slutten, kan du begynne å så de første grønnsakene. Reddik, kål, salat, erter, spinat, bladbete og hvit reddik er egnet for såing i lave temperaturer. Hvis du har et lite drivhus eller glassbeskyttelse til plantene, kan du dyrke fennikel, brokkoli, blomkål og andre kålvarianter.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment