Byggteknisk forskrift (Norge)
Forskriften er hjemlet i Plan- og bygningsloven og trådte i kraft 1. juli 2010. Forskriftens offisielle navn er FOR-2010-03-26-489 Forskrift om tekniske krav til byggverk.
Hva er TEK 10 standard?
Forskrift om tekniske krav til byggverk trekker opp grensen for det minimum av egenskaper et byggverk må ha for å kunne oppføres lovlig i Norge. Denne veiledningen forklarer forskriftens krav, utdyper innholdet i dem og gir føringer for hvordan kravene kan etterkommes i praksis.
Hva finner vi i forskrift om tekniske krav til byggverk?
Forskriften skal sikre at tiltak planlegges, prosjekteres og utføres ut fra hensyn til god visuell kvalitet, universell utforming og slik at tiltaket oppfyller tekniske krav til sikkerhet, miljø, helse og energi.
Hva er forskjellen på TEK 10 og TEK 17?
Du kan velge TEK10 eller 17
TEK17 har stort sett samme struktur som TEK10, men det er foretatt en opprydding og tydeliggjøring i flere av kapitlene, skriver Lovdata. Kravene i TEK17 trer i kraft 1. juli 2017 og opphever på samme tid kravene i TEK10.
Når ble TEK10 gjeldende? – Related Questions
Hvor stor må en bod være?
(2) Boenheten skal ha oppbevaringsplass eller bod på minimum 5,0 m 2BRA for sykler, sportsutstyr, barnevogner og lignende. For boenheter inntil 50 m 2 BRA skal arealet være minimum 2,5 m 2 BRA. Areal til tekniske installasjoner for ventilasjon, varmtvann og lignende kan ikke inngå i oppbevaringsarealet.
Når må man følge TEK 10?
Datoen man må merke seg er derfor 31.12.2018, som etter hovedregelen og for alle tiltak etter TEK10 påbegynt etter 1. juli 2017, er siste dag for innsending av søknad for prosjekter etter TEK10.
Hva gjelder TEK 17 for?
Når gjelder TEK 17? Hovedregelen er at den gjelder ved alle nybygg og oppgraderinger. I tilfelle nybygg/ oppgraderinger som krever godkjenning av Plan og Bygningsetaten, må det alltid i søknaden vises til en TEK og tillatelsen vil henvist til en TEK.
Hva menes med TEK 17?
Byggteknisk forskrift (TEK17) med veiledning
Forskrift om tekniske krav til byggverk trekker opp grensen for det minimum av egenskaper et byggverk må ha for å kunne oppføres lovlig i Norge. Denne veiledningen forklarer forskriftens krav og gir preaksepterte ytelser som vil oppfylle kravene.
Hva er formålet med TEK 17?
Byggteknisk forskrift (TEK17) med veiledning
Hovedformålet med forskriften er å bidra til byggverk av god kvalitet som er i samsvar med de krav som er gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven, herunder forskrifter og arealplaner med bestemmelser.
Hvor mye isolasjon i vegg TEK 17?
Rammekravene i TEK17 tar utgangspunkt i U-verdi for vegger på 0,18. Det samme kravet gjelder tiltaksmetoden for boliger. Passivhus trenger mer isolasjon: Typiske U-verdier for yttervegger i boliger er 0,15 – 0,10 W/m²K for å klare krav til varmetapstall.
Hvorfor er det papir på isolasjon?
Det øverste isolasjonslaget mot det kalde loftet kan ha papir på overflaten for å hindre at kald luft får sirkulere/utlufte isolasjonen. Et produkt med papir vil også hindre at støv og smuss trenger ned i isolasjonen.
Hvor skal man ha dampsperre?
Dampsperren skal plasseres på den varme siden av isolasjonen og maksimalt 1/4 inn i isolasjonen.
Hvor tykk må en yttervegg være?
Total tykkelse på ferdig bindingsverkvegg vil avhenge av hvilke funksjonskrav veggen skal oppfylle. For eksempel er yttervegger i boliger, kontorbygg og lignende som bygges i Norge i dag, minst 200 millimeter tykke, mens rene skillevegger kan være helt ned i 50 millimeter tykkelse.
Hvor mange mm isolering i vegg?
I dag krever Plan- og bygningsloven 20-30 cm isolasjon i gulv, 30-35 cm i tak og 20-25 cm isolasjon i yttervegger i nye boliger. De laveste tykkelsene angir minimumskrav, og betyr at du gjennom en kontrollregning må vise at samlet energibehov ikke overskrider en fastsatt energiramme.
Hvorfor isolere innervegger?
Ved å isolere innervegger tilstrekkelig, kan blant annet rommet bli mer lydtett. – Den viktigste grunnen til å isolere innervegger, er å isolere for lyd, forklarer Brattåker. God lydisolering av rommene kan blant annet være nyttig når det bor flere under samme tak, og vil kunne bidra til økt hverdagskomfort.