Kommer grønnkål igjen?

Grønnkål høstes ved å plukke de nederste bladene. La det være igjen nok blader i toppen til å holde planta i god vekst. Høstingen kan starte i august og holde fram til lenge etter jul såframt bladene holder god kvalitet. I april-mai vil det vokse fram nye blader som også kan høstes.

Kan grønnkål høstes flere ganger?

Grunnen til det, er at grønnkål vokser ikke på vinteren. Den står bare i dvale når temperaturen er lav, og dagene er korte. Derfor kan den høstes bare noen få ganger på vinteren. Etter innhøsting er det bare nakne stilker som står igjen frem til våren.

Er grønnkål toårig?

Grønnkål (Brassica oleracea var.) er en toårig, korsblomstra vekst som har mange dyrkingsmessige likhetspunkter med hodekål. Les derfor om hodekål først. Det dyrkes svært lite grønnkål i Norge, også konvensjonelt, men markedet er økende.

Kommer grønnkål igjen? – Related Questions

Hvor lang tid tar det å dyrke grønnkål?

Grønnkål kan dyrkes innendørs og frøplanter plantes når det ikke er fare for nattefrost lengre. Regn med at det tar ca. 85 – 105 dager fra såing til høsting.

Kan man spise rå grønnkål?

Grønnkål har en god og kraftig kålsmak. Den kan gjerne spises rå i salat, men er vel så god når den er varmebehandlet. Den kan smørdampes, wokkes, kokes, bakes og stekes. Den er nydelig i supper, stuinger og omeletter.

Hvor sunt er grønnkål?

Grønnkålen er rik på vitamin A, i form av betakaroten. Den er også rik på vitamin E, vitamin K, vitamin C, sporstoffet kobber og kostfiber. I tillegg inneholder den vitamin B6, folat, kalsium og kalium. Maten vi spiser, inneholder kjemisk energi som kan bli til bevegelsesenergi eller varme i kroppen.

Når er grønnkål dårlig?

Bladkål, som grønnkål, har nokså dårlig holdbarhet. De blir fort visne og brune, og kan også lett begynne å råtne. Tørr og vissen grønnkål er selvsagt ikke farlig. Den kan fortsatt brukes i sauser og supper, men er kanskje ikke så delikat i salater eller som stekt tilbehør.

Hvor lenge holder grønnkål seg?

Legg grønnkålen i en plastpose i kjøleskapet, så holder den seg frisk i opptil tre uker. Grønnkål kan godt fryses. Forvell den før du putter den i fryseren, der den kan ligge i ca. 10 måneder.

Hvor lenge holder grønnkål?

Legg grønnkålen i en plastpose i kjøleskapet, så holder den seg frisk i opptil tre uker. Grønnkål kan godt fryses. Forvell den før du putter den i fryseren, der den kan ligge i ca. 10 måneder.

Hvordan ta vare på grønnkål?

Den tåler mer tørke enn mange endre grønnsaker når den er godt etablert, men blir gul og de nederste bladene faller av om den får tørke for mye. Tips: Grønnkålen bør vannes regelmessig – blir den tørr vil den stoppe å vokse. Dekk gjerne jordoverflaten med gressklipp for å holde på fuktigheten.

Hvordan dyrker man grønnkål?

Du skal da sette plantene noe dypere, med ca. 50 cm avstand mellom dem, i godt gjødslet, næringsrik og fuktig jord. Planten tåler noen lette frostnetter hvis det skulle forekomme, men prøv å vente til frosten er over før du setter ut plantene. Høst grønnkålen etter hvert som den vokser om høsten og frem til vinteren.

Hvordan lykkes med grønnkål?

Slik lykkes du med grønnkål
  1. Dekk de små plantene med vekstduk i starten av sesongen for å unngå frostskader og for å sikre en god start på vekstsesongen.
  2. Grønnkål liker å ha det godt og varmt så en lun og solrik plassering er å foretrekke.

Når Prikle grønnkål?

Når de små plantene har fått fire blader er det på tide å flytte dem i hver sin potte. Dette kalles prikling. Kan plantes ut når det ikke lenger er fare for nattefrost, sånn cirka etter 17. mai i Oslo.

Hvilke grønnsaker er lettest å dyrke?

Sukkererter, bønner, spinat, salat, ruccola, reddik, dill, gulrot og mangold er eksempler på grønnsaker som er enkle å dyrke selv. De gror lett og gir avlinger på ganske kort tid. Etter hvert kan du plukke grønnsakene direkte fra hagen eller plantekassen.

Hvordan lykkes med grønnsakshage?

Gartneriets tips for å lykkes med kjøkkenhage:

Velg gjerne jord basert på kompost- og naturgjødsel og unngå torv. Hvis du skal så inne bør du ha en temperatur på 20-22 grader. Du kan gjerne starte på et varmt baderomsgulv. Når frøene er i jorden trenger de ikke lys, men varme.

Hvor plassere grønnsakshage?

Plassering

Det er ikke tilfeldig hvor du velger å plassere kjøkkenhagen din. Mange grønnsaker trenger mye sol, så tenk på å finne et område av hagen din som har gode solforhold før du setter i gang. Det idéelle er et område som har direkte sollys store deler av dagen.

Hva er best å gjødsle grønnsaker med?

Du kan for eksempel dekke over med gressklipp, vanne med gjødselvann (for eksempel neslevann, økologisk næringsløsning eller hønsegjødsel oppløst i vann) – eller helt enkelt legge ned pelletert hønsegjødsel ved plantene og vanne. Den beste måten å finne ut om vekstene trenger mer gjødsel er å se på dem.

Hva slags jord til grønnsakshage?

De fleste grønnsaker trives i jord med høyt organisk innhold og godt med humus. Humus er komposterte planterester som er blitt til jord, der innholdet av mineraler og næringsstoffer er høyt. I kjøkkenhagen er det derfor smart å ha en kompost av organisk materiale og bruke dette i jorda i grønnsakshagen.

Hvordan vet man om man har sur jord?

Er du usikker på om du har for sur jord, kan du sjekke ph-verdien med ph-strips. Kalker du på våren, vil dette kunne hjelpe på dersom jorden er for sur. (Er den under 5 anbefales man gjerne å kalke). Å kalke hver vår på autopilot er imidlertid ikke nødvendigvis bra verken for plen eller blomster.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment