Hvordan så ringblomster?

 • Ringblomster er en av de mest populære blomstene i Norge.
 • De kommer i en rekke forskjellige farger, inkludert gult, oransje og rødt.
 • Ringblomster har en lang historie med bruk i medisin og kosmetikk.
 • De kan brukes til å lage salver, kremer og te for å behandle alt fra hudirritasjoner til menstruasjonssmerter.
 • Ringblomster er også kjent for sin evne til å tiltrekke seg bier og sommerfugler til hagen din.

Ringblomster har vært en populær og kjent plante i mange århundrer. De vakre, gule eller oransje blomstene er kjent for å ha flere medisinske egenskaper, og brukes ofte i tradisjonell medisin. Men hvordan ser egentlig denne planten ut? Er det mulig å skille den fra andre lignende planter?

Det kan være vanskelig å identifisere ringblomster kun basert på beskrivelser eller bilder på nettet. Mange mennesker sliter med å skille mellom forskjellige planter, og dette kan føre til at man utilsiktet tar med seg feil plante hjem, eller bruker feil plante til medisinske formål. Derfor er det viktig å lære seg hvordan man kan kjenne igjen ringblomster på en sikker måte. I denne artikkelen vil vi utforske ulike kjennetegn ved ringblomster, og gi deg tips til hvordan du kan kjenne igjen denne vakre planten med letthet!

Hvordan så ringblomster?

Ringblomster er en type blomst med lyse, fargerike blomster og medisinske egenskaper. De vokser vanligvis i sollys og godt drenert jord, og finnes naturlig i mange deler av verden. Ringblomster har antiinflammatoriske, antiseptiske og antibakterielle egenskaper som kan hjelpe til med å lindre sårhet, betennelse og smerte på huden.

Hva er ringblomster?

Ringblomster er en type blomst som tilhører solsikkefamilien. Den latinske navnet for ringblomst er Calendula officinalis. De er kjent for sine lyse, fargerike blomster og deres medisinske egenskaper.

Ringblomster har lange røtter og kan bli opptil 60 cm høye. Bladene deres er grønne og litt hårete, mens blomstene kan være gule, oransje eller røde. De har en mild aroma og blir ofte brukt i kosmetikkprodukter på grunn av sin hudpleiende effekt.

Historie

Ringblomster har vært brukt i medisin i århundrer, spesielt i europeisk tradisjonell medisin. Det antas at de opprinnelig kommer fra Middelhavet, men nå vokser de over hele verden.

I gamle tider ble ringblomster ansatt som et middel mot mange plager som feber, betennelse og smerter. De ble også brukt til å lage oljer og salver for å lindre sårhet og irritasjon på huden.

Medisinske egenskaper

 • Ringblomster har antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere hevelser og betennelser på huden.
 • De kan også hjelpe til med å helbrede sår og lindre smerte på grunn av deres antiseptiske egenskaper.
 • Ringblomster kan bli brukt til å behandle hudsykdommer som eksem, akne og psoriasis på grunn av sine antibakterielle egenskaper.

Hvor vokser ringblomster vanligvis?

Ringblomster er en hardfør plante som kan overleve i de fleste klima og jordsmonn. De trives best i sollys og godt drenert jord. De vokser ofte i hager, blomsterbed, åkre og enger.

Ringblomster finnes naturlig i mange deler av verden, inkludert Europa, Afrika og Asia. I Norge vokser de vanligvis i hager eller andre menneskeskapte områder.

Klimaforhold

Ringblomster tåler varme temperaturer, men også kjølige værforhold. De kan også overleve perioder med lite nedbør.

Jordsmonn

 • Ringblomster foretrekker godt drenert jord med en pH-verdi mellom 6,0 og 7,0.
 • De kan vokse i mange forskjellige typer jordsmonn, inkludert leire, sand eller loamy jord.
 • Jorda bør være løs nok til at røttene deres kan spre seg lett.

Hvordan ser blomstene til ringblomstene ut?

Ringblomster er kjent for sine lyse, fargerike blomster. Blomstene deres kan variere i størrelse og farge, men de er vanligvis gule, oransje eller røde.

Blomsten består av en sirkel med kronblader som omkranser en gul midte. Kronbladene er ofte bølgete eller krøllete og har en litt ru overflate.

Form

Blomstene til ringblomsten er vanligvis runde eller ovale i form og kan være opptil 7 cm i diameter. De har et litt “fyllig” utseende på grunn av de mange kronbladene som danner blomsten.

Dufter

 • Ringblomster har en mild aroma som minner om pepper eller krydder.
 • Mange parfymer og kosmetikkprodukter inneholder ekstrakter fra ringblomster for å gi dem en behagelig duft.

Hvilke farger kan man finne på ringblomster?

Ringblomster finnes i mange forskjellige farger, selv om de mest vanlige er gule, oransje og røde. Noen varianter kan også ha mer pastellfarger som rosa og lilla.

Gult

Gule ringblomster er den mest vanlige varianten. De har lys gul til dyp gul farge, og noen kan ha en oransje nyanse.

Oransje

Oransje ringblomster er også vanlige. De kan variere fra lys oransje til dyp oransje og kan ha gule eller røde undertoner.

Rødt

Røde ringblomster er mindre vanlige enn de gule og oransje variantene. De kan ha en mørk, dyp rød farge eller en mer rosaaktig nyanse.

Pastellfarger

 • Noen varianter av ringblomster kan ha pastellfarger som rosa, lilla eller hvit.
 • Dette gir dem et mykere utseende som skiller seg fra de mer intense fargene som er vanligere hos denne planten.

Når blomstrer ringblomster vanligvis?

Ringblomster blomstrer vanligvis om våren eller sommeren, fra mai til september i Norge. Tiden det tar for blomstene å vokse og blomstre avhenger imidlertid av klimaet og jordsmonnet der de blir dyrket.

Ringblomster har en kort vekstsesong på grunn av det kalde klimaet i Norge. Det er derfor lurt å starte frøene innendørs før været blir varmere slik at du får et tidligere utbrudd av blomster når været endelig blir varmt nok til å flytte dem utendørs.

Vekstforhold

 • Ringblomster trives best i fuktig, godt drenert jord og full sol.
 • De kan også vokse i delvis skygge, men de vil ikke blomstre så rikelig som de vil hvis de får full sol.
 • Ringblomster er enkle å dyrke og krever lite vedlikehold for å produsere lyse, vakre blomster.

Hvordan brukes eller dyrkes ringblomster i dag?

I dag blir ringblomster fortsatt brukt til medisinske formål. De kan bli funnet i mange forskjellige produkter som kremer, salver og oljer for å lindre sårhet og irritasjon på huden. Ringblomsterolje har også blitt populært som et naturlig middel mot tørr hud eller eksem.

Ringblomster brukes også i kosmetikkprodukter på grunn av deres hudpleiende egenskaper. De kan bli funnet i alt fra såper til sjampo til ansiktsmasker.

Dyrking

 • Ringblomster er enkle å dyrke og trenger lite vedlikehold.
 • De kan plantes direkte utendørs etter at faren for frost har passert, eller du kan starte frøene innendørs noen uker før plantingen.
 • Ringblomster trenger regelmessig vanning for å vokse og blomstre rikelig.

Høsting

 • Blomstene kan høstes når som helst i løpet av vekstsesongen.
 • For å bruke dem til medisinske formål, tørk blomstene på et kjølig, tørt sted før du maler dem til pulver eller lager en oljeuttrekk.
 • Ringblomster kan også brukes i matlaging for å gi en subtil smak og farge til rettene.

Oppsummert kan det konkluderes med at ringblomster var en viktig plante i norsk kulturhistorie, og ble brukt til både medisin og matlaging. Den karakteristiske fargen gjorde den også populær som prydplante. Selv om bruken av ringblomster har blitt mindre vanlig i nyere tid, er det fortsatt mulig å finne dem i hager og natur.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment