Hvordan holde basilikum frisk?

Basilikum liker å ha det lyst, men bør ikke stå i sterk sol hele dagen. Vann regelmessig (løft på potta og kjenn om den virker lett, hell 1-1,5 cm med vann i potteskjuleren). Vann sporenstreks hvis bladene blir slappe. To uker etter ompotting er det en god ide å gjødsle planten.

Skal basilikum stå i vann?

Basilikum som potteplante krever varme, vann og mye lys. Den tåler ikke trekk og bør plasseres på et lunt og varmt sted over 15 grader. Fjern plasten. Vannes fra skålen, men skal ikke stå i vann.

Hvordan passe på basilikum?

– I motsetning til visse andre krydderplanter trenger basilikum mye vann. Man ser nesten på stilkene og bladene at dette er en plante med lite fiber og mye væske i plantematerialet, sier Wilhelmsen. Hun anbefaler vanning av basilikum fra undersiden. – Sett den i en skål med vann og la den forsyne seg selv.

Hvordan holde basilikum frisk? – Related Questions

Kommer basilikum igjen?

Basilikum er en krydderurt som vil vokse bedre og raskere om du er flink til å knipe av stilker og bruke av planten, sier nettstedet PioneerThinking.com. Regelmessig «høsting» vil sørge for at planten holder seg frisk og stadig gror nye skudd og blader. Ny vekst vil også gjøre bladene mer konsentrerte i lukt og smak.

Hva hjelper basilikum mot?

Krydderurten inneholder en kraftig eterisk olje med krampeløsende og antiseptisk effekt. Den er brukt som sårsalve, i øyenvann og mot snue. Basilikum brukes også som et styrkemiddel for nervesystemet, og skal ha god effekt mot plager som nervøsitet, søvnløshet og psykisk utmattelse.

Hvor trives basilikum best?

Basilikum elsker sol og varme, så sørg for at den får minst seks timer med dagslys hver dag. Har du planten innendørs, bør den stå nært et vindu. Siden basilikum ikke liker trekk, kan en lys plass på kjøkkenbenken være vel så bra som selve vinduskarmen. På vinterstid må man bruke plantebelysning for å sikre nok lys.

Når skal basilikum toppes?

Slik lykkes du med å plante basilikum

For å hindre at planten går i stokk, altså blomstrer, må den toppes. Det vil si at du kniper av toppen på planten. Jeg gjør det gjerne når de har nådd omtrent 20-25 cm høyde. Når basilikumen blomstrer er den fin å se på, men den endrer litt karakter – og stilkene blir trælete.

Kan man bruke stilken på basilikum?

Slik bruker du basilikum

Tilbereding: Bruk bladene hele, revet eller finhakket. Stilkene kan også hakkes og brukes.

Skal basilikum blomstre?

Klipp basilikumen

Hvis basilikum begynner å vise tegn til blomstring, bør du stoppe det fort hvis du vil fortsette å høste basilikum. Hvis basilikum får blomstre først, vil bladproduksjonen skje for raskt.

Hvordan høste av basilikum?

4. Når basilikum er klar til å høstes, bør du ikke rive av bladene du trenger. Bruk heller en saks og klipp bladene fra toppen. La de nederste bladene være, slik at planten kan jobbe videre og gi deg nye godbiter.

Hvorfor blir basilikum Brun?

De vanligste årsakene til brune blader i basilikum er utilstrekkelig eller overdreven vanning, temperaturstress, utilstrekkelig belysning, skadedyr eller sykdommer. Brune blader på basilikum er vanligvis et tegn på et plantehelseproblem og bør behandles så snart som mulig.

Hvorfor visner min basilikum?

Utilstrekkelig vanning

Hvis du glemmer å vanne basilikum og jorda er tørr, vil planten din være veldig visnet og se veldig trist ut. Du kan se sprø, brune blader og litt løvverk, og beholderen vil være veldig lett å løfte. Heldigvis kommer de seg ofte veldig bra, selv når basilikumen din ser ut til å visne.

Er basilikum sunt?

Basilikum har et høyt innhold av beta-karoten, folat, jern, kopper og kostfiber. I tillegg er basilikum en kilde til vitamin C, kalsium og magnesium. Beta-katoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn.

Skal basilikum ha sol?

Basilikum trenger ikke mye næring, gjødsler du for hardt mister den faktisk noe smak. Den må stå lyst og varmt. Den kan bli solsvidd i direkte sol, og er derfor fin i samplantinger der den får litt skygge i løpet av dagen, eller i et østvendt vindu om sommeren.

Hvordan tørke basilikum?

Tørking av basilikum

Jeg klipper av stilkene så langt ned som mulig (pass på så du ikke får med jord) og legger de på en stekeplate eller i en ildfast form (avhengig av mengde). Jeg tørker urtene i ovnen på 80C til de er helt tørre, noe som avhenger av mengde og hvor mye væske planten har.

Kan man bruke tørket basilikum?

Tørket basilikum kan erstatte fersk basilikum ved å bruke ⅓ av mengden.

Skal man vaske basilikum?

Skill bladene fra stilkene. Vask dem veldig forsiktig. For å gjøre dette anbefaler vi at du senker dem ned i et glass kaldt vann, siden de er veldig sarte og en sterk vannstråle kan skade strukturen på bladene.

Hvordan ta vare på friske urter?

Generelt er urter litt sarte vekster, som trenger jevn tilgang på vann. Derfor er grow-in selvvanningspotte helt optimalt for urter. Potten sørger for at urtene får jevn tilførsel av vann. Et annet alternativ er å ta med seg krydderurtene ut på terrassen og plante de sammen i en stor potte.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment