Hvordan fjerne vegg mellom kjøkken og stue

Har du noen gang tenkt på å fjerne veggen mellom kjøkkenet og stuen din? Kanskje ønsker du en mer åpen planløsning, eller kanskje vil du bare skape mer lys og romfølelse i hjemmet ditt. Uansett grunn, kan det å fjerne en vegg virke som en stor utfordring.

Men fortvil ikke! Det finnes måter å gjøre prosessen enklere og mer overkommelig. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan fjerne veggen mellom kjøkkenet og stuen din på en trygg og effektiv måte. Vi vil også gi deg tips om hva du bør tenke på før du tar avgjørelsen om å rive veggen.

Husk at selv om det kan virke skremmende, kan det å fjerne veggen mellom kjøkkenet og stuen din være en fantastisk måte å forbedre hjemmet ditt på. Så bli med oss mens vi utforsker hvordan du kan gjøre drømmen til virkelighet!

YouTube video

Hvorfor vil du fjerne veggen mellom kjøkken og stue?

Åpner opp rommet

Fjerning av veggen mellom kjøkkenet og stuen kan gi en større følelse av åpenhet i hjemmet ditt. En åpen planløsning skaper en følelse av sammenheng mellom de forskjellige områdene i hjemmet, samtidig som det gir mer naturlig lys til hele området. Dette kan også gjøre det lettere å kommunisere med familiemedlemmer eller gjester mens man lager mat.

Skap mer plass

En annen grunn til at du kanskje vil fjerne veggen mellom kjøkkenet og stuen er for å skape mer plass. Dette kan være spesielt relevant hvis du har et mindre hjem eller ønsker å maksimere bruksarealet ditt. Å fjerne veggen gir deg muligheten til å utnytte arealet på en mer effektiv måte, for eksempel ved å legge til et større spisebord eller ekstra sitteplasser.

Liste over fordeler:

 • Skaper en følelse av sammenheng og kontinuitet i hjemmet
 • Gir mer naturlig lys til hele området
 • Gir deg muligheten til å utnytte arealet på en mer effektiv måte
 • Kan bidra til en mer sosial atmosfære når man lager mat eller underholder gjester

Hvordan kan du være sikker på at veggen ikke er bærende?

Først og fremst er det viktig å merke seg at hvis du ikke er helt sikker på om veggen er bærende eller ikke, bør du kontakte en fagperson for å få hjelp. Det kan være farlig og skadebyggende å fjerne en bærevegg uten riktig kunnskap og verktøy.

Det finnes imidlertid noen tegn som kan indikere om en vegg er bærende eller ikke. For eksempel vil en bærevegg vanligvis løpe parallelt med takbjelkene, mens en ikke-bærende vegg vil løpe på tvers av dem. En annen indikator kan være plasseringen av søyler eller støtter i kjelleren eller loftet. Hvis disse støttene følger samme linje som veggen, er det sannsynligvis en bærevegg.

Liste over tegn som indikerer at veggen er bærende:

 1. Veggen går parallelt med takbjelkene
 2. Støtter i kjelleren eller loftet følger samme linje som veggen
 3. Veggen står over et hjørne i huset

Liste over tegn som indikerer at veggen ikke er bærende:

 • Veggen går på tvers av takbjelkene
 • Veggen skiller to like store rom (dette kan også bety at begge rommene har lik størrelse, og veggen ikke er bærende)
 • Veggen ble lagt til senere, for eksempel som en del av en utvidelse

Hva slags verktøy trenger du for å fjerne veggen?

Før du starter å fjerne veggen, må du ha riktig verktøy tilgjengelig. Noen grunnleggende verktøy inkluderer:

Verktøyliste:

 • Vernebriller og hansker for sikkerhet
 • En hammer eller slegge for å slå på veggen og fjerne gipsplater eller fliser
 • En meisel eller brekkjern for å fjerne eventuelle stenderverk eller bjelkelag som kan være i veien
 • En slipemaskin eller sandpapir for å glatte overflater etter at veggen er fjernet
 • Tømmermannssag eller sagblad for å kutte gjennom tømmer (hvis nødvendig)

Det kan også hende at du trenger spesialiserte verktøy, avhengig av omfanget av prosjektet ditt. Det beste er å kontakte en profesjonell entreprenør hvis du er usikker på hvilke verktøy som vil være nødvendige.

Hvordan kan du beskytte gulvet og møblene mens du fjerner veggen?

Fjerning av en vegg kan skape mye støv og rot. For å beskytte gulv og møbler under prosessen, kan du ta noen enkle forholdsregler.

Gulvbeskyttelse

For å beskytte gulvet mens du arbeider, kan du bruke:

 • Plastfolie: Rull ut plastfolie over gulvet og fest det med maskeringstape. Dette vil hindre skitt og støv i å komme inn i teppet eller treverket.
 • Drop cloths: En drop cloth kan også plasseres på gulvet som et ekstra lag med beskyttelse. Husk å feste den slik at den ikke beveger seg mens du arbeider.

Møbelbeskyttelse

For å beskytte møblene dine mens du arbeider, kan du:

 • Flytte møblene ut av rommet hvis det er mulig: Hvis det er et annet rom tilgjengelig, kan det være lurt å flytte møblene dit midlertidig til prosjektet er fullført.
 • Dekke møblene med plastfolie eller en drop cloth: Dekk hvert stykke møbel med plastfolie eller et laken for å hindre støv og skitt i å samle seg på dem.

Er det nødvendig å søke tillatelse fra kommunen før du fjerner veggen?

Hvis veggen som skal fjernes ikke er bærende, trenger du vanligvis ikke søke om tillatelse fra kommunen. Men hvis veggen er bærende, må du kontakte en arkitekt eller bygningsingeniør for å få hjelp til å søke om tillatelse fra kommunen.

Det er også noen andre faktorer du bør vurdere før du starter prosjektet ditt. For eksempel kan det hende du trenger en elektriker for å flytte ledninger eller installere nye stikkontakter eller lysbrytere. Du bør også være oppmerksom på eventuelle rør som går gjennom veggen, og sørge for at de ikke skades under arbeidet.

Husk at selv om du ikke trenger en tillatelse fra kommunen, må du alltid overholde lokale byggeforskrifter og sikkerhetsstandarder.

Hvordan kan du sørge for at det ikke blir skader på elektriske ledninger eller rør når du fjerner veggen?

Fjerning av en vegg kan bety at det er nødvendig å flytte elektriske ledninger eller rørsystemer. Hvis dette er tilfelle, er det viktig å ta noen forholdsregler for å unngå skade på disse systemene.

Elektriske ledninger

For å unngå skade på elektriske ledninger mens du arbeider, kan du:

 • Slå av strømmen til rommet: Først og fremst må du slå av strømmen til rommet der arbeidet skal utføres. Dette vil redusere risikoen for elektrisk støt.
 • Teste ledningene: Bruk en spenningsindikator for å teste alle eksponerte ledninger før arbeidet begynner.
 • Flytte kablene ut av veien: Hvis ledningene er i veien, kan du bruke plastkanaler eller spesielle ledningsbeskyttere for å flytte dem ut av veien.

Rør

For å unngå skade på rørsystemer mens du arbeider, kan du:

 • Slå av vannet: Slå av vannet til rommet der arbeidet skal utføres. Dette vil redusere risikoen for lekkasjer eller flom.
 • Merke rør: Hvis det er flere rør som går gjennom veggen, bør du merke dem med fargebånd eller klistremerker slik at du vet hvilken som er hvilken.
 • Flytte rørene ut av veien: Hvis rørene er i veien, kan du bruke spesielle beskyttelsesrør for å flytte dem ut av veien.

Hva slags materialer vil du bruke for å tette igjen åpningen etter at veggen er fjernet?

Når veggen er fjernet, må åpningen tettes igjen. Det finnes flere alternativer for materialer som kan brukes til dette formålet.

Drywall og gipsplater

Drywall eller gipsplater er vanlige materialer som brukes til å tette igjen en veggåpning. Disse platene kommer i forskjellige størrelser og tykkelser og kan kuttes til ønsket størrelse. De festes så på stenderverket bak veggen med skruer.

Glassvegger

Hvis du ønsker å bevare følelsen av åpenhet i rommet, kan du vurdere å installere en glassvegg i stedet for å tette igjen åpningen med gipsplater. Dette kan skape et moderne og elegant utseende, samtidig som det gir en følelse av sammenheng mellom de forskjellige områdene i hjemmet.

Franske dører eller skyvedører

En annen mulighet er å installere franske dører eller skyvedører. Disse gir deg muligheten til å lukke av området når det er nødvendig, mens de fortsatt gir en følelse av sammenheng mellom rommene når de er åpne.

Hvordan kan du dekorere og innrede rommet på en måte som gjør det funksjonelt og estetisk tiltalende etter at veggen er fjernet?

Etter at veggen er fjernet, vil rommet sannsynligvis se annerledes ut enn før. Her er noen tips til hvordan du kan innrede og dekorere rommet for å gjøre det både funksjonelt og estetisk tiltalende:

Sørg for god belysning

God belysning er viktig i ethvert hjem, spesielt når det kommer til kjøkken- og stueområder. Sørg for at det er nok naturlig lys gjennom vinduene, og installer gjerne noen taklamper eller bordlamper for ekstra lys om kvelden.

Velg riktig gulv

Etter at veggen er fjernet, kan det hende du ønsker å bytte ut gulvet også. Velg et gulv som passer til stilen i hjemmet ditt og som tåler mye trafikk. Parkett eller laminat er populære valg for kjøkken- og stueområder.

Skap soner

Siden rommet nå er mer åpent, kan det være lurt å skape flere soner i området. For eksempel kan du dele opp området i en spisestue, en sofagruppe og et lekeområde for barna. Dette vil hjelpe deg med å organisere møblene og gjøre det lettere å bevege seg rundt i rommet.

Legg til noen grønne planter

Grønne planter kan hjelpe med å rense luften og skape en avslappet atmosfære i rommet. Legg til noen potteplanter eller hengende planter for å bringe litt natur inn i hjemmet ditt.

Liste over tips:

 • Sørg for god belysning
 • Velg riktig gulv
 • Skap soner
 • Legg til noen grøArtikkelen gir en oversikt over ulike metoder for å fjerne veggen mellom kjøkken og stue, og poengterer viktigheten av å ta hensyn til bæreveggen, ventilasjon og elektrisk arbeid. Det anbefales å kontakte en profesjonell entreprenør for å sikre at arbeidet blir gjort på en trygg og effektiv måte.

  Hvordan vet man om en vegg er bærevegg?
  For å finne ut om en vegg er bærende eller avstivende, kan du bruke følgende retningslinjer: Generelt sett vil en bærende eller avstivende vegg være mer enn 100 millimeter tykk og kan være laget av murstein eller gass-/porebetong. Hvis sperrer eller annet støtter seg mot veggen, så er den bærende og/eller avstivende.

  Hvor mye koster det å rive ned en vegg?
  Hva er prisen for å rive? Mindre riveprosjekter koster typisk mellom 15 000 og 50 000 kroner, mens større prosjekter, som å rive bygninger eller bærevegger, vanligvis koster rundt 300 000 kroner. Kostnaden for riving varierer avhengig av størrelsen på objektet som skal rives, materialene det er laget av, og vanskelighetsgraden ved å rive det.

  Hvordan fjerne en vegg?
  For å fjerne eller dele vanskelige steiner kan du trenge en hammer og meisel. En stor hammer eller slegge kan vanligvis klare det meste. For å fjerne de første par steinene må du skrape, slipe, bore og hamre bort fugene rundt dem. Velg en stein fra en av de øverste radene og fra den ene siden av veggen.

  Kan man lage åpning i bærevegg?
  Før du borer et hull i en bærende vegg, er det viktig å sørge for at det som støtter på veggen blir understøttet. Noen ganger holder det med enkeltstøtter fra gulv til tak, mens andre ganger kan du måtte ta en annen vei, for eksempel med bjelker som går ut gjennom veggen. Hvis du planlegger å lage et stort hull gjennom en bærende yttervegg, må du først overføre vekten fra huset utenom hullet for å sikre stabiliteten.

  Hva er en bærende yttervegg?
  En bærevegg er en vegg i en bygning som er ansvarlig for å bære vekten av etasjen over eller takkonstruksjonen samt lasten som ligger på taket, for eksempel snøtyngen. En vegg som ikke har denne funksjonen kalles en lettvegg eller ikke-bærende vegg.

  Hvordan vet jeg hva slags vegg jeg har?
  Hvis du er usikker på hva veggen er laget av, kan du borre et lite hull på festestedet og sjekke fargen på det som kommer ut av borehullet. Hvis det er hvitt pulver, er veggen laget av gips. Hvis det er grått eller rødlig, er veggen av betong eller teglstein. Hvis det er treflis, er det en trevegg du har å gjøre med.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment