Hvordan få en koselig stue

Skap atmosfære med riktig belysning

I tillegg til naturlig lys kan riktig belysning skape en koselig atmosfære i stuen. Bruk gjerne flere lamper med forskjellige lysstyrker for å kunne tilpasse belysningen etter behov og aktiviteter. En dimmer kan også være nyttig for å justere lyset etter stemningen.

Plasser lampene strategisk rundt i rommet, og husk å velge lamper som passer til stilen på møblene og dekorasjonen.

Tips:

 • Bruk naturlig lys ved å slippe inn så mye lys som mulig
 • Velg lette gardiner eller rullgardiner som gir deg mulighet til å justere lyset etter behov
 • Bruk

Er du lei av å komme hjem til en stue som føles kald og uinvitert? Drømmer du om å skape en varm og koselig atmosfære i hjemmet ditt, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Fortvil ikke! Vi har samlet noen enkle tips og triks for å gjøre din stue til det ultimate fristedet.

Har du noen gang følt at hjemmet ditt mangler den hyggelige følelsen du så ofte ser på Instagram eller Pinterest? Vet du ikke hvordan du kan skape den perfekte balansen mellom funksjonalitet og stil? Vi forstår frustrasjonen din og ønsker å hjelpe deg med å gjøre stuen din til et sted hvor du kan slappe av etter en lang dag på jobben.

Vi skal se på hva som er viktig i utformingen av en koselig stue. Hvordan kan møblering, fargevalg, belysning og tekstiler bidra til å skape den varme atmosfæren som vi alle lengter etter i hjemmet vårt? Følg med oss videre for våre beste råd om hvordan du kan få en koselig stue som passer perfekt for deg!

YouTube video

Hvordan skape en koselig stue med riktig møbler og dekor?

Velg riktig møbler for å skape en koselig stue

Når du skal velge møbler til stuen, bør du tenke på funksjonalitet og komfort. Velg møbler som passer til størrelsen på rommet, og som gir god plass til å bevege seg rundt. En stor sofa kan være behagelig å sitte i, men den kan også dominere rommet og gjøre det mindre innbydende. En mindre sofa eller flere mindre lenestoler kan gi mer fleksibilitet i innredningen.

Det er også viktig å velge materialer som er komfortable og slitesterke. Et mykt teppe, puter og pledd kan gjøre rommet mer lunt og varmt. Materialene på sofaen eller lenestolene bør være av høy kvalitet for at de skal holde seg fine over tid.

Tips:

 • Velg møbler som passer til størrelsen på rommet
 • Velg materialer som er komfortable og slitesterke
 • Bruk puter, tepper og pledd for å gjøre rommet mer lunt

Dekorer med personlige gjenstander

For å gjøre stuen ekstra hyggelig kan du dekorere med personlige gjenstander som bilder, bøker eller souvenirs fra reiser. Det gir karakter til rommet og viser frem din personlige stil.

Husk at mindre detaljer også spiller en rolle når det kommer til dekorasjon. En vase med friske blomster eller en lyslenke kan skape en koselig og avslappende atmosfære.

Tips:

 • Vis frem din personlige stil ved å dekorere med personlige gjenstander
 • Sørg for at mindre detaljer også får plass i innredningen

Utnytt naturlig lys og belysning for å skape en koselig atmosfære i stuen

Bruk naturlig lys til å skape en hyggelig atmosfære

Naturlig lys har stor påvirkning på hvordan vi føler oss i et rom. Bruk derfor vinduene til å slippe inn så mye naturlig lys som mulig. Unngå tunge gardiner eller persienner som blokkerer lyset, og velg heller lette gardiner eller rullgardiner som gir deg mulighet til å justere lyset etter behov.

En annen måte å utnytte naturlig lys på er ved å plassere speil i rommet. Speil reflekterer lyset og gir rommet et mer luftig preg.

Tips:

 • Unngå tunge gardiner eller persienner som blokkerer naturlig lys
 • Bruk lette gardiner eller rullgardiner for å justere lyset etter behov
 • Plasser speil i rommet for å reflektere lyset og gi rommet et mer luftig preg

Bruk belysning for å skape en koselig stemning

Belysning er en viktig faktor når det kommer til å skape en koselig stemning i stuen. Bruk gjerne flere lyskilder, som gulvlamper, bordlamper og taklamper for å variere lyset i rommet. Varme farger på lyspærer kan også bidra til å øke trivselen i rommet.

En annen fin måte å bruke belysning på er ved å installere spotter eller lyslenker langs taket eller veggen. Dette kan skape en varm og innbydende atmosfære i rommet.

Tips:

 • Bruk flere lyskilder for å variere lyset i rommet
 • Velg varme farger på lyspærer
 • Installer spotter eller lyslenker langs taket eller veggen for å skape en varm og innbydende atmosfære

Hvilke farger egner seg best for å skape en koselig stue?

Varmer opp med jordfarger

En koselig stue bør ha varme og beroligende farger. Jordfarger som brun, beige og grått gir et naturlig preg på rommet og kan gi en følelse av ro og harmoni. Bruk gjerne disse fargene i større flater på vegger eller gulv.

Kontrasterer med myke pastellfarger

For å skape en hyggelig atmosfære kan du også bruke myke pastellfarger som rosa, grønt eller blått. Disse fargene gir en fin kontrast til de varme jordfargene og kan gjøre det mer spennende å se på.

Bruk mørke aksenter

For å skape dybde i interiøret kan du legge til noen mørkere aksenter som svart eller mørkegrønn. Dette vil gi et sofistikert preg på rommet samtidig som det skaper en koselig og innbydende atmosfære.

Bruk tekstiler og materialer for å skape en varm og innbydende atmosfære i stuen

Myke tepper og puter

Tekstiler er viktig for å gi rommet et mykt uttrykk. Legg til noen myke tepper, puter eller pledd i forskjellige teksturer for å gjøre det ekstra koselig. Velg gjerne ull, bomull eller lin for naturlige materialer.

Tre, skinn og metall

For å gi interiøret et mer autentisk preg kan du legge til noen elementer i tre, skinn eller metall. Dette vil gi en varme og rustikk følelse i rommet samtidig som det gir en fin kontrast til myke tekstiler.

Gardiner og persienner

Bruk gardiner eller persienner for å skape en lun atmosfære. Velg gjerne tunge materialer som demper lyset og holder på varmen. Samtidig kan du velge mønstre eller farger som passer til resten av interiøret.

Slik bruker du planter og grønne elementer for å skape en koselig følelse i stuen

Store planter

En stor plante i hjørnet av rommet kan være med på å skape liv og gjøre det mer innbydende. Velg gjerne planter som trives godt inne, som fiken eller monsterblad.

Små planter og urter

For å bringe naturen inn kan du også legge til noen mindre planter eller urter på bordet eller vinduskarmen. Dette vil bidra til en friskere luft samtidig som det gir et hyggelig utseende.

Kunstverk og bilder som kan gjøre stuen mer hyggelig og innbydende

Familiebilder

Bilder av familie og venner er alltid hyggelige å ha i hjemmet. Sett opp noen rammer med bilder fra spesielle anledninger eller ferier for å skape en koselig og personlig atmosfære.

Kunstverk

Heng opp noen kunstverk eller fotografier på veggene for å gi rommet et mer sofistikert preg. Velg gjerne noe som passer til interiøret og som du virkelig liker å se på.

Utnytt plassen i stuen på best mulig måte for å skape en koselig følelse

Hyller og bokser

Bruk hyller og bokser til å organisere ting og tang. Dette vil gi rommet et ryddig utseende samtidig som det gir deg mulighet til å vise frem noen av dine favoritt-ting.

Belysning

Riktig belysning er viktig for å skape en koselig atmosfære. Velg gjerne lamper med dempet lys eller lyspærer med varmt lys. Sett også opp noen stearinlys for ekstra kos.

Musikk eller lyder som kan gjøre stuen mer avslappende og hyggelig

Lyd fra naturen

Spill av noen naturlyder, som fuglesang eller lyden av havet, for å skape en rolig atmosfære i rommet. Dette vil bidra til avslapning og økt trivsel.

Avslappende musikk

Sett på noe rolig musikk, som jazz eller klassisk musikk, for å senke pulsen og skape en harmonisk stemning i rommet. Dette vil også kunne bidra til bedre konsentrasjon og fokus.

For å få en koselig stue bør man fokusere på å velge riktige farger, tekstiler og belysning som passer til ens personlige stil. Man kan også legge til elementer som planter, puter og tepper for å skape en varm og innbydende atmosfære. Det er viktig å huske på at det ikke trenger å være dyrt eller komplisert å skape en koselig stue.

Hvordan innrede en avlang stue?
I en rektangulær stue bør du ikke plassere møblene inntil veggene. Spisestuen bør være i nærheten av kjøkkenet. TV-hjørnet kan med fordel være i den mørkeste delen av stuen. Ved å ha kunstig lys bak TV-en, unngår du en for stor kontrast mellom lys og mørke, og TV-tittingen blir mer behagelig.

Hvordan innrede en liten stue?
Smale og elegante møbler tar opp mindre plass og gir mer rom i en liten stue. Farge og stil på møblene kan også påvirke hvordan størrelsen på stuen oppfattes. Velg lyse møbler i stedet for mørke, da mørke møbler vil dominere mer i rommet og oppfattes som større enn lyse møbler.

Hvordan innrede store rom?
En effektiv måte å unngå at et stort rom føles for stort, er å dele det opp med en vegg. Ved å dele opp for eksempel stuen, kan man skape en koselig sittekrok på den ene siden og en spiseplass på den andre. Alternativt kan man bruke et vindusparti for å skille rommet.

Hvordan møblere en stor stue?
Høye møbler som kommoder og hyller bør settes inntil veggen, mens lave møbler kan plasseres midt i rommet. Dette vil gi stuen et større og mer ordentlig inntrykk. Det er viktig å huske at møbler er en kostbar investering som sjelden skiftes ut, så det er lurt å ta seg god tid til planlegging og til å måle opp i henhold til dine ønsker.

Hvordan male en liten stue?
For å finne inspirasjon til farger i en liten leilighet, bør du velge lyse fargenyanser i stedet for hvitt. Dette betyr imidlertid ikke at du må unngå mørke farger, som kan gi en følelse av varme og kos. En kontrastvegg i en dypere farge enn resten av rommet kan gi dybde. Et annet tips er å male lister, vegger og tak i samme farge.

Hvorfor heter det stue?
Stue kalles på dialekter stova, stoga eller stugu, og kommer fra det norrøne ordet stofa eller stufa. Ifølge Falk og Torp stammer ordet fra latin, hvor det opprinnelige ordet ble brukt om badstue i romertiden.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment