Hvordan dyrke brekkbønner?

Aspargesbønner/Brekkbønne dyrkes på friland. Kan forkultiveres ved at de såes inne 2 – 3 uker før utplanting, ellers såes de oftest direkte på friland i godt varm jord, gjerne ikke før i begynnelsen av juni. Les på frøposen. Det finnes lave typer som ikke trenger å støttes opp, men de fleste sortene bør støttes opp.

Når kan man plante ut bønner?

På mindre arealer med pryd- og stangbønner kan en tidlig start sikres ved å så bønner innendørs midt i april og plante dem ut i andre delen av mai. Prydbønner er mer kulderesistente og kan etableres 1-2 uker tidligere enn andre bønner.

Når er brekkbønner modne?

Brekkbønner og snittbønner, altså de bønnene vi dyrker for belgene sin del, høstes når belgene er spede og ikke bønnene er utviklet inni. Jeg kan som regel begynne å høste brekkbønner fra midten av juli, fra såingen jeg gjør i starten av mai. Jo mer vi høster, jo mer produserer som regel plantene.

Hvordan dyrke brekkbønner? – Related Questions

Er brekkbønner og aspargesbønner det samme?

I Noreg skil ein vanlegvis mellom brekkbønner og aspargesbønner gjennom storleiken på skolmane. Brekkbønner er typisk større medan aspargesbønner er små og runde. Tidlege sortar av brekkbønne kan dyrkast i innlandsstrok og nordover i Noreg.

Hvor sent på året kan man plante?

Så lenge det ikke er frost, kan du plante trær og busker fra oktober til mars. Barrotsplanter kan plantes ut til sent i mars. Men oktober og november er spesielt godt egnet til planting av barrotsplanter, da gartneriene har tidlige roser, løvfellende busker, hekkplanter og små trær jordslått eller kjølig oppbevart.

Hvordan oppbevare brekkbønner?

Oppbevares best i kjøleskap, ved 2–4 grader. Pakk dem gjerne inn i en plastpose, eller legg de i en tett plastboks. Holdbarhetstiden er kort. Brekkbønner er naturlig rike på kostfiber, samtidig som de er fattige på energi.

Når kan man høste beter?

Rødbeter er normalt høsteklar ca 3-4 måneder etter såing. Rødbetene bør lagres kaldt og den må ha det fuktig rundt seg.

Når høste Plukksalat?

Plukksalat er høsteklar etter 4-6 uker. Du får ikke ferskere salat enn den du dyrker selv! Plukksalat er ikke så godt egnet til å dyrke i krukker, da bør du ha større plass, og bedre tålmodighet. Det tar cirka 8 uker før et hode er høsteklart.

Når er frø modne?

Du kan se at frøet modent for høsting ved at frøene eller frøkapselen begynner å bli brune. Noen av frøkapslene har også kanskje begynt å åpne seg. Frøhøstingen bør skje under tørt og fint vær, og helst før luftfuktigheten kommer sigende ut på kvelden.

Når skal man begynne å plante frø?

Du kan så frø når som helst i løpet av året, men hvis du vil ha grønnsaker til sommeren er det best å så i januar eller februar. Grønnsakene som trenger lengst tid på å utvikle seg er chili og paprika. Noen blomster, som pelargonia og heliotrop, trenger også ekstra tid før blomstring. Disse kan sås tidlig vår/vinter.

Hvilke frø kan man så i januar?

Chili, paprika, aubergine, artisjokk, sellerirot og purre bør sås i januar/februar. Alt annet kan du vente med å så til senere i vår. Når fristende frøposer kommer i posten, er det fort gjort å bli for ivrig. De små frøene tar liten plass, og det er jo så morsomt å så i potter og brett for å se hva som kommer opp!

Kan frø bli gammel?

Frø har en holdbarhet på minst to–tre år, mange mye lenger; opp til 10 år. Tørr og kjølig lagring gir frø lang holdbarhet, mens lagring ved romtemperatur gir kortere levetid. Frø som oppbevares i fuktig luft blir ødelagt etter kort tid, selv om de lagres kjølig.

Skal frø i fryseren?

I utgangspunkt kan man forlenge holdbarhet på frø ved å fryse dem, men dette er egentlig kun nødvendig når man for eksempel er en genbank som skal lagre frø i veldig lang tid. For folk flest er det bedre å kjøpe frø i mengder man får brukt innen noen få sesonger og lagre dem som beskrevet ovenfor.

Hvor dypt skal man så frø?

Størrelsen på frøene avgjør hvor dypt de skal sås. Små frø trenger vidt et jordlag over seg. Større frø kan dekkes med 1 – 1,5 centimeter jord.

Hvordan få frø til å spire?

En del planter spirer kun dersom frøene får masse lys. Disse sås på jordoverflaten og dekkes bare med et tynt lag perlite eller liknende, som slipper lyset igjennom. Plantebelysning er ofte nødvendig for å fart på denne typen frø, og lyset bør stå på i 12–14 timer per dag.

Kan frø spire uten vann?

Frø trenger vann og varme for å spire.

På hvilke måter kan planter spre frø?

Siden planter oftest er fastsittende, er frøet plantens mulighet til å etablere seg et nytt sted. Frø kan spres med vind, vann og dyr – og til og med skytes ut fra planten! Tatt av vinden.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment