Hvor stor bør en kompostbinge være?

Haugen bør være omtrent en meter høy, en meter bred og så lang som nødvendig. En åpen kompostbinge kan være laget av tre, netting eller plast. Er du plaget av brunsnegler, er det en fordel å ha komposten i en kompostbinge.

Hvordan lage din egen kompostbinge?

For å lage en egen kompostbinge i hagen trenger du bare å kjøpe en kompostbinge. Denne kan se ut som en stor netting, og plasseres i en lun og skyggefull del av hagen. Deretter er det bare å fylle den med matrester og hageavfall og la det ligge og omdannes til jord.

Hvordan få fart på komposten?

Tilfør grønt, brunt og kanskje litt vann og luft. Etter et par dager pleier det å bli fart. Blir komposten kald om vinteren kan det hjelpe å stikke ned et par halvannen-liters flasker med varmt vann ned i massen. En neve sukker eller sukkervann kan også sette fart på prosessen.

Hvor stor bør en kompostbinge være? – Related Questions

Hva bør man ikke ha i kompostbingen?

I tillegg kan du også ha kvister, greiner og gress etter gressklippingen i kompostbingen. Dyreekskrementer, olje, fett og glanset papir skal ikke i komposten. Heller ikke syke planter skal brukes.

Hva skal ikke i komposten?

Det vi bør unngå å putte på komposten er ifølge Poppe blant annet dette: Bein, hår (bruker lang tid på å kompostere), plast, avføring fra kjøttetende dyr som katt og hund, kattesand(brukt), bleier, farget papir, sprøytede planterester, aske etter kull, store mengder fett.

Kan man ha aske i komposten?

Hva slags avfall kan du kompostere? Treaske fra vedovn, komfyr og kamin, men ikke i for store mengder – maks 2 dl per 100 liter kompost. Strø i stedet asken ut over plenen; der gjør den bedre nytte for seg, siden den motvirker forsuring og mosevekst. Unngå aske fra kull, koks og sigaretter.

Hvordan bli kvitt fluer i komposten?

Noen ganger kan det komme spyfluer i komposten som legger egg. Dette kan særlig skje hvis du legger i mye kjøtt- og fiskeavfall. Hvis du oppdager larver og/eller fluer under lokket og på sidene av komposten, kan du helle kokende vann på, da vil du ta knekken på larvene. Gjenta prosessen hvis det kommer flere larver.

Hvordan lage kompost av hønsemøkk?

Kompostering av hønseavføring

Dette kan enkelt ordnes: du trenger bare å vanne blandingen og vende den omtrent annenhver uke for å ‘lufte’ blandingen. Dette vil automatisk varme komposten, og plantematerialet brytes ned samtidig som uønskede bakterier blir brent bort i prosessen.

Hvordan bruke Microferm?

Rengjøring: 1 liter Microferm blandes i 10 – 100 liter vann avhengig av hvor skittent det er. La blandingen virke før det skrubbes rent og spyles med rent vann. Ikke bruk vann over 35 grader. Les mer om rengjøring og Microferm.

Hva inneholder Bokashistrø?

Hva inneholder bokashistrø? Bokashistrø du får kjøpt hos bokashinorge.no er laget av hvetekli innsatt med en blanding av fem naturlige Effektive Mikroorganismer (EM) og sukkerrørmelasse.

Hvordan bruke Bokashi?

Kompostering med bokashi foregår dels inne, i en lufttett bokashibøtte; og dels enten inne i en kasse med litt jord, eller ute. Bokashi tar liten plass og lukter ikke vondt. I bøtta legger du alt du har av matavfall lagvis med bokashistrø en gang om dagen. Bokashistrø er hvetekli innsatt med effektive mikroorganismer.

Hvor lenge må bokashi stå?

Hvor lenge skal bøtta stå før den er ferdig fermentert? To uker i romtemperatur. Bøtta kan godt stå lenger, det spiller ingen rolle. Etter de to første ukene, kan du godt sette den ut også – eller oppbevare bokashien i en sekk ute eller inne, mens du venter på våren.

Hvor ofte kan man gjødsle med bokashi?

Du kan gjødsle med bokashivæske blandet i vann både ute og inne, og når blandingen kommer i kontakt med jord, lukter det ikke. Ikke inne heller. Du kan gjerne gjødsle med utspedd bokashivæske (1:100) en gang i uken.

Kan man ha rekeskall i bokashi?

Alt av matavfall kan puttes i bøtta, også bein, rekeskall eller avokadostein- og skall. Det eneste den ikke vil ha er væske som juice, melk og suppe. Teknikken går ut på å fermentere matavfallet, og det er fermenteringen som forhindrer vond lukt og forråtnelse i bøtta.

Hvor lang tid tar det før kompost blir til jord?

I gjennomsnittet bruker varmkompost 3-5 måneder til å bli bruksklar, mens kaldkompost er klar til bruk 1-2 ganger i året. En god tommelfingerregel er at det skal lukte jord når en åpner kompostbingen. I noen tilfeller kan komposten lukte råttent.

Hva skal man ikke ha i bokashi?

Store matbiter kan du godt dele opp litt – da blir det større kontaktflate totalt og prosessen går raskere. Det eneste du IKKE skal legge i bokashibøtta er suppe og annen våt mat, ikke juice og melk og slikt.

Kan bokashi bøtta stå ute?

Tapp ut bokashivæske

Fermenteringen innebærer også en konservering, så bøtta tåler fint å stå i et år: inne eller ute. Bokashien er nå stabil, og det gjør ingenting om innholdet i bøtta fryser.

Hvor lenge holder Bokashivæske?

Bokashivæske er ferskvare og det beste er å bruke væsken med en gang du har tappet den fra bøtta. Da vil du få mest effekt av bokashivæsken. Kjøleskapet: Tapp væske i tett flaske/glass og bokashivæske har da ca en uke holdbarhet i kjøleskap.

Hvor lang tid tar bokashi?

Graver du bokashi rett i jorden ute, kan det tidlig på våren og sent på høsten gå opptil seks uker. Men midt på sommeren kan det bli jord på bare to–tre uker.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment