Byggherrens ansvar
Byggherren har ansvaret for utarbeidelse av SHA–planen, revisjon og oppdatering av planen i hele kontraktsperioden.
Hvem skal lage SHA plan?
Hvem har ansvaret? Det er byggherre som har ansvar for å lage en SHA–plan før prosjektet starter. Sammen med den som står ansvarlig i selve utføringen av arbeidet, skal ansvarlig for prosjektet informere byggherre om avvik fra planen.
Hvilke generelle SHA plikter har byggherren?
Byggherren skal under utførelsen av arbeidene ivareta hensynet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø ved koordinering og oppfølging av virksomhetenes arbeid på bygge- eller anleggsplassen. Endret ved forskrift 11 sep 2020 nr. 1755 (i kraft 1 jan 2021).
Hva skal være med i en SHA plan?
SHA–planen skal inneholde:
- Beskrivelse av bygge- og anleggsplassens organisering, roller, ansvarsfordeling og entrepriseform.
- Framdriftsplan for anlegget som viser når og hvor de ulike arbeidsoperasjoner skal finne sted.
- Beskrivelser av de spesifikke tiltakene knyttet til arbeid som kan innebære fare for liv og helse.
Hvem har ansvaret for SHA plan? – Related Questions
Hvem er ansvarlig for at SHA planen utarbeides?
Det er byggherren som må sørge for at nødvendige spesifikke tiltak kommer med i SHA–planen. De prosjekterende har et ansvar for å rapportere til byggherren hvilke risikoforhold som krever spesifikke tiltak, jf. § 17 tredje ledd. Arbeid med sanering og riving kan ofte innebære håndtering av asbest.
Hva er forskjellen på HMS og SHA?
Så, hva er egentlig forskjellen på HMS og SHA? HMS omfatter helse, miljø og sikkerhet i alle arbeidssammenhenger, og er noe alle norske arbeidsplasser må forholde seg til. SHA derimot, er spesifikt for bygg- og anleggsbransjen.
Hva er en personlig sikkerhetsinstruks?
Personlig sikkerhetsinstruks (PSI)
Risikofylte arbeidsoperasjoner – særlige sikkerhetsbestemmelser Enkelte arbeidsoperasjoner må utføres etter en fastlagt rutine for at hensynet til helse, miljø og sikkerhet skal ivaretas. For spesielt risikofylte arbeidsoperasjoner vil det alltid gjennomføres en «Sikker jobb analyse».
Hva er en handlingsplan HMS?
En HMS–handlingsplan er et utfyllende og detaljert dokument som inneholder en oversikt over alle HMS-tiltak du ønsker å utføre. Grunnlaget for handlingsplanen dannes gjennom kartlegging og risikovurdering, vernerunde, statistikk og erfaringer året før, eller andre HMS-mål du har satt deg.
Hva er kriteriene for at byggherren skal sørge for at det sendes en forhåndsmelding til Arbeidstilsynet om bygge eller anleggsarbeidet?
Byggherren skal sørge for at det senest en uke før arbeidet igangsettes sendes en forhåndsmelding på fastsatt elektronisk skjema til Arbeidstilsynet om bygge– eller anleggsarbeidet, dersom arbeidet vil vare utover 15 virkedager eller den forventede arbeidsmengde overstiger 250 dagsverk.
Hvem skal sende inn forhåndsmelding?
Hvem skal sende inn forhåndsmelding? Det er byggherren som skal sørge for å sende forhåndsmeldingen til Arbeidstilsynet. Er byggherren forbruker, er det den virksomheten som skal utføre bygge- eller anleggsarbeidet, som skal sende inn forhåndsmeldingen.
Når trer byggherreforskriften inn?
Arbeids- og sosialdepartementet har fastsatt en rekke endringer i byggherreforskriften. Målet med endringene er å gjøre kravene til byggherren enda tydeligere gjennom presiseringer i forskriftstekstene og oppdaterte kommentarer til forskriften. Endringene trer i kraft 1. januar 2021.
Hvem kan straffes for brudd på byggherreforskriften?
Straffansvaret ilegges normalt byggherren som innehaver av virksomhet, jf. aml. § 19-7. Straffansvaret kan også gjøres gjeldende for byggherrens representant, koordinator og den prosjekterende.
Hva er en forhåndsmelding?
Byggherren skal sørge for at det sendes en forhåndsmelding på fastsatt skjema dersom arbeidet har en varighet utover 15 virkedager eller den forventede arbeidsmengde overstiger 250 dagsverk. Er byggherren forbruker skal forhåndsmeldingen innsendes av den virksomheten som påtar seg å utføre bygge- eller anleggsarbeidet.
Hvem kan være byggherrens representant?
Byggherren kan skriftlig avtale at en juridisk eller fysisk person på byggherrens vegne skal gjennomføre nærmere angitte plikter etter denne forskriften (byggherrens representant).
Når gjelder ikke byggherreforskriften?
Byggherreforskriften gjelder ikke når byggherren er forbruker, med unntak av plikten til å sende forhåndsmelding. Privatperson som bygger hus er dermed ikke omfattet av byggherreforskriften.