Hva må være med i en HMS–plan?
- Beskrivelse av aktuelle lover og forskrifter.
- Risikovurdering.
- Forebyggende aktiviteter.
-
Planer og tiltak for å redusere risikoforholdene.
- Nødvendige sjekklister.
- System for avvikshåndtering og dokumentasjon av utførte tiltak.
Hvem har ansvaret for HMS på byggeplass?
– Arbeidsgiver er ansvarlig for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) på byggeplassen. Byggherren må lage en unik SHA-plan for hvert enkelt prosjekt.
Hvem er ansvarlig for å utarbeide en SHA-plan på byggeplass?
Byggherren har det overordnede ansvaret for utarbeidelse av SHA–planen, og for at risikoforholdene som kommer fram under planlegging- og prosjekteringsfasen blir innarbeidet i planen. Der det er utpekt byggherrens representant skal den ivareta byggherrens plikter iht. skriftlig avtale.
Når er det krav til SHA-plan?
SHA–planen – unik for hvert enkelt bygge- eller anleggsprosjekt. Byggherreforskriften § 7 fastslår at det før oppstart av bygge- eller anleggsarbeid skal finnes en skriftlig plan for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA–plan) som beskriver hvordan risikoforholdene i prosjektet skal håndteres.
Hva skal en HMS plan inneholde? – Related Questions
Hva er forskjellen på HMS og SHA?
Så, hva er egentlig forskjellen på HMS og SHA? HMS omfatter helse, miljø og sikkerhet i alle arbeidssammenhenger, og er noe alle norske arbeidsplasser må forholde seg til. SHA derimot, er spesifikt for bygg- og anleggsbransjen.
Hvem har ansvaret for å lage en SHA plan?
Det er byggherre som har ansvar for å lage en SHA–plan før prosjektet starter. Sammen med den som står ansvarlig i selve utføringen av arbeidet, skal ansvarlig for prosjektet informere byggherre om avvik fra planen.
Hvem er ansvarlig for at SHA planen utarbeides?
Det er byggherren som må sørge for at nødvendige spesifikke tiltak kommer med i SHA–planen. De prosjekterende har et ansvar for å rapportere til byggherren hvilke risikoforhold som krever spesifikke tiltak, jf. § 17 tredje ledd. Arbeid med sanering og riving kan ofte innebære håndtering av asbest.
Hva menes med en SHA plan?
SHA er en forkortelse for begrepet “Sikkerhet, Helse og Arbeidsmiljø”. En slik plan har sin bakgrunn i Forskriften om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- eller anleggsplasser, også kjent som Byggherreforskriften.
Hva er kriteriene for at byggherren skal sørge for at det sendes en forhåndsmelding til Arbeidstilsynet om bygge eller anleggsarbeidet?
Byggherren skal sørge for at det senest en uke før arbeidet igangsettes sendes en forhåndsmelding på fastsatt elektronisk skjema til Arbeidstilsynet om bygge– eller anleggsarbeidet, dersom arbeidet vil vare utover 15 virkedager eller den forventede arbeidsmengde overstiger 250 dagsverk.
Når skal det sendes en forhåndsmelding til Arbeidstilsynet?
Når er fristen for å sende inn forhåndsmelding? Send inn forhåndsmeldingen senest én uke før arbeidet starter. Hvem skal sende inn forhåndsmelding? Det er byggherren som skal sørge for å sende forhåndsmeldingen til Arbeidstilsynet.
Er tiltakshaver og byggherre det samme?
Byggherre er en betegnelse på den som står bak et bygge- eller anleggsarbeid. I dag brukes vanligvis uttrykket tiltakshaver i stedet.
Kan byggherre være koordinator?
Arbeidet med sikkerhet, helse og arbeidsmiljø skal koordineres dersom det er flere prosjekterende eller dersom det er flere utførende virksomheter på bygge- eller anleggsplassen samtidig eller etter hverandre. Byggherren kan selv ha rollen som koordinator eller velge å utpeke en ekstern koordinator.
Hva skal legen melde til Arbeidstilsynet?
Hva skal registreres? Arbeidsgiver skal registrere alle personskader og sykdommer som skjer i forbindelse med arbeidet – uansett om det medfører sykefravær eller ikke. Det gjelder også påførte voldsskader og skader som skjer i trafikken.
Kan lege kontakte arbeidsgiver?
Leger har plikt til å melde om enhver sykdom som antas å skyldes den ansattes arbeidssituasjon. Det understrekes i paragrafens annet ledd at meldeplikten også gjelder for bedriftslege.
Kan arbeidsgiver nekte å tilrettelegge?
Arbeidsgiveren plikter å tilby tilrettelegging selv om det vil innebære kostnader for bedriften, føre til mindre effektivitet eller på annen måte være ressurskrevende og til ulempe for arbeidsgiveren. Plikten går bare så langt det er mulig. Det vil si at om arbeidstakeren ikke vil, bortfaller arbeidsgivers plikt.