Hvordan så plen på gammel plen?

Hvordan legge ferdigplen på eksisterende plen
  1. Ulike underlag krever ulike forberedelser.
  2. Steg 1 – Fjern ugress.
  3. Steg 2 – Fres opp dekket.
  4. Steg 3 – Jevn ut dekket.
  5. Steg 4 – Fyll på med jord.
  6. Steg 5 – Valse og rake jorden.
  7. Steg 6 – Sørg for riktig pH og tilfør næring.
  8. Steg 7 – Bestill ferdigplen.

Når er det for sent å så plen?

Når skal du ? Det beste er å så plenen tidligst mulig om våren og helst før utgangen av august. Dersom du sår plenen senere på høsten kan resultatet i en mild høst bli svært godt, men du risikerer også at plantene er for lite utviklet før snø og frost kommer.

LES DETTE:  Hvordan bli kvitt skvallerkål i plen?

Kan man legge jord oppå plen?

Den generelle regelen er at plenen trenger minimum 30 cm jord, men helst mer. Jordlaget bør bestå av 10 cm matjord og minimum 20 cm fyllmasser. Hvis du skal legge ferdigplen oppå en eksisterende plen, holder det å bare legge 10 cm matjord, fordi den gamle plenen allerede har tilstrekkelig med jord under.

Hvordan så plen på gammel plen? – Related Questions

Hvorfor sand på plenen?

Sandstrøing. Å strø sand på plenen, som brukes for å gi ny kraft til slitte plenområder, er i enda større grad en overflatebehandling. Sandstrøing forbedrer gjennomtrengeligheten for vann og oksygen i topplaget. På denne tiden, i begynnelsen av året, varmes jorden raskere og plenen vokser bedre etter sandstrøing.

Kan man legge ferdigplen på gammel plen?

Hvis du skal legge ferdigplen oppå en eksisterende plen, holder det å bare legge 10 cm matjord, fordi den gamle plenen allerede har tilstrekkelig med jord under. Matjord, også kalt soldet jord, er silt gjennom metallrister og er fri for stein, gresstorv, harde jordklumper og større røtter.

Kan plantejord brukes til plen?

Plantejord er basisjord som anbefales til oppfylling av bed, større krukker og til reparasjon av plen. Den kan også med fordel blandes sammen med Hageland Kugjødselkompost og brukes til sommerblomster.

Kan man bruke jord om igjen?

Rådet fra Bergh er at du tar ut den gamle jorda og blander den opp med litt ny jord før du eventuelt bruker den om igjen, slik at du får inn mer luft og næring. Til dette kan du bruke sand og/eller kompostjord. Og tilfør gjerne en meitemark eller to.

LES DETTE:  Hvordan unngå ugress mellom belegningsstein?

Kan man lage sur jord?

Om du ikke har en naturlig sur jord, kan du lage det selv ved å blande jorden på stedet med grov, revet torv. Jorden blir enda bedre om du i tillegg blander inn litt kompost og grus (2–5 mm) samt furu- og granbar.

Hvor tykt lag med jordlag til plen?

Tykkelsen på jordlaget bør være en 20-30 cm for å gi en robust og slitesterk plen som tåler en del tørke. Plukk ut steiner, røtter, ugress og lignende. Spavend jorda for hånd eller med freser i flere retninger, jorda skal bli porøs og luftig. Er det mye sand i jorda holder det med en lett spavending eller fresing.

Hvor mye koster det å legge ny plen?

Dersom man ønsker plenen ferdig lagt, klar til å brukes, vil sluttprisen ligge mellom 100 til 150 kroner per kvadratmeter. En 100 kvm ferdig lagt plen vil derfor kunne koste mellom 10.000 og 15.000 kroner. Dersom du velger å legge den selv, ligger prisen rundt 5000 kroner.

Hvor lang tid bruker ei nysådd plen på å vokse?

En plen anlagt fra frø vil være tett og fin etter 6-8 uker, avhengig av når du sår. Iflg. Engelskmennene tar det ca 200 år å få til en noenlunde bra plen. Vi tror du kan få et fint resultat på en sesong, men at litt vedlikehold er viktig.

Skal man gjødsle når man sår plen?

Gjødsle samtidig som du sår

Strø gjødsel løst over jorda og bruker en rive til å blande det inn. Bruk 5-10 kg FK Hagegjødsel pr 100 m2. Gjødselen blandes inn i de øverste 10 cm av jorda.

Kan man gå på nysådd plen?

Klar til pinse: – En ferdigplen kan du ta i bruk etter 14 dager, men vil du så selv bør du vente i to måneder før du kan tråkke trygt på eget gress.

Når på året er det best å så plen?

Når du skal anlegge plen er det lurt å gjøre det om høsten eller tidlig vår. Temperaturen når du sår gress bør være over 10 °C og det kan gjerne komme noen regnskurer innimellom.

Hvor lang tid tar det før plenfrø spirer?

De fleste typer gressfrø spirer mellom 10-14 dager. Det er viktig at du i denne perioden holder det sådde arealet fuktig, slik at frøene ikke tørker ut.

Kan man så gress i april?

Såtid: I vårt klima kan en så plen fra april til og med september. Det er å anbefale at en sår før juni, slik at etablering skjer før vinteren.

Hvor mye plenfrø pr m2?

1-2 kg frø pr 100 m2 . Bland frøene i pakka godt før du sår. Nysådd plen trenger jevn fuktighet for å spire og etablere seg. Klippes når det er 7-8 cm høyt.

Hvilken plenfrø er best?

SPIRE Plenfrø Villa er det beste alternativet i hager med normal slitasje. Denne frøblandingen gir en finbladet, kortvokst og elegant plen som krever relativt lite gjødsling og vanning. Blandingen trives på de fleste jordarter og tåler også skygge og tørre vekstforhold.

Maiken_Kaspersen_profile
Om forfatteren

Maiken Kaspersen lever og ånder for å gjøre hjemmet til et best mulig sted å leve, være med familien og nyte livet til det fulle.

Med mange års erfaring innen interiør, kjøkken og arkitektur, har Maiken mye kunnskap å dele med leserne av Drømmehjem.

Leave a Comment